Тужна ситуација за расељене, борце и пензионере

“Ситуација у којој се налазе расељена лица, борачка популација и пензионери у Републици Српској је тужна. Људи умиру, а да нису остварили своја права, док они који су остали полако дижу руке од борбе за достојанство. То је срамота власти у Српској”, поручено је са протеста Удружење избјеглица и социјалне правде “Правда” у Бијељини.

Република Српска 07.04.2022 | 18:02
Тужна ситуација за расељене, борце и пензионере

Власт је заузела удобне фотеље и са висине не жели да види како и од чега живи народ којим влада. Док политичари тврде да су ствараоци Републике Српске, борци који су неколико година провели на првој борбеној линији, данас омаловажени и понижени, питају се шта су онда они и њихови настрадали саборци.

“Док смо ми трунули на линијама, ти људи су били по канцеларијама, шверцовали цигарете и гориво са онима који су нам слали гранате. Они су данас политичари који плаћеним гласовима воде овај народ”, каже Небојша Бандука, демобилсани борац.

Грађанима поручује да се не продају за 50 КМ или пакет од 30 КМ којим желе да их купе како би владали Српском, а грађане омаловажавали и сабијали у земљу.
Демобилисани борци сматрају да је кључ њихове борбе у јединству.

“Овдје нема ништа без великог бунта и без обједињавања свих удружења. Јасно се види опште расуло у Борачкој организацији Републике Српске. Сви они раде за власт, а борца се сјете само пред изборе”, каже Момир Дабић, предсједник Удружења ветерана из Сокоца.

Додаје да борцима не треба Република Српска у којој само одређени имају повластице и раде шта хоће.

Перо Млађеновић, генерал Војске Републике Српске у пензији, наглашава да не треба правити разлику међу борцима.

“Борац је и онај који можда мало више има, али су борци, и то већина, они који нема основна средства за живот.”

Душан Стевановић, предсједник Удружења избјеглица и социјалне правде “Правда”, се пита гдје су нестале велике количине новца послате за рјешевање питања избјеглих лица. Истиче да велики број расељених лица данас нема права на лична документа, те да 400.000 људи још има неријешено питање имовину у ФБиХ.

“Туга је да нам тјерају омладину у иностраство. Овдје ће за неко извјесно вријеме остати јако мало људи. Властодршци уништавају све наше природне и привредне ресурсе, оно што смо стварали ми и генерације прије нас. Желе да све то буде њихово и политичких и других тајкуна.”

Стевановић је на 12. годишњицу првог протеста у Бијељини истакао да је данас у Српској тешко промијенити било шта јер су људи деморалисани и сломљени борбом за егзистенцију и поручио да од борбе неће одустати све док постоје.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Владимир В2

07.04.2022 16:34

Е ЛИЈЕПИ МОЈИ КАДА ТО СВЕ ТАКО ЛИЈЕПО ЗНАТЕ И УМИЈЕТЕ ЗАСТО ,ЗАСТО ПИТАМ ЈА ВАС ПОДРЗАВАТЕ КРИМИНАКЦЕ И ЗАСТО ПРОДАЈЕТЕ СВОЈ ГЛАС ЗА СВОЈЕ ПОНИЗЕЊЕ ЗАСТО ГЛАСАТЕ ЗА ДОДИКА И ОСТАЛЕ ПЉАЦКАСЕ А ОНИ НАМ СЕ СВЕТЕ..ПИТАМ ЈА ВАС..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

07.04.2022 16:37

Овакоце све да буде док ти 400 хиљада људи не изадје на улице и показе свијету да стварно код нас дрзаву воде најокорелији криминалци и мафијаси попут династије Додика..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Липицанер

07.04.2022 16:38

Народ је себи изабрао власт да они имају а народ да буде њихови робови.тако и треба удри марву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

07.04.2022 16:42

Истина,зива истина ,,омладина одлази али родитељи и старатељи те омладине одгоне своју дјецу од куце подрзавају криминалце на власти и продавају свој глас за мало пара и унистење самог себе..породице владајуци олоса имају и код нас посла а ми своју дјецу пратимо код свабе нека се изивљава над њима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРУЈО

07.04.2022 16:59

Поведите народ да поново брани Републику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2022 17:35

Никад висе у рат па некаме стријељају одма.а тако мисли 90% бораца који су се барили за дрзаву у којој владају мафијаси

Name

Који народ

07.04.2022 18:28

Видите да нема народа за било шта а камо ли за побуне. Омладина одлази или се ухљебљује код власти, старији ћуте к’о заливени јер осјећају самоћу и немоћ. Радници код приватника ћуте и чекају шансу да иду вани. Коме је добро и ко гласа власт? Свима које је партија на власти запослила ( а то су хиљаде) који су дужни да агитују за њих и даље и да од плате дају комад за Партију. Сви који су на неким функцијама или су в.д. су уцијењени и ни они вам несмију ни причи на том тргу а не да још протестују. Реално ви борци ( мислим на праве) сте најугроженији у овој недодјији и клептоманији и ви се једино ослоните на себе. Нико ама бас нико вам неће помоћи јер једни не смију а друге не занима ништа осим дрпања буџета да ли дрзавног или општинског свеједно. Власт их сад видите наградјује повећањем плата а то ће урадити још једном пред изборе. Вас ни не спомињу. Хвала вама за вашу борбу и стварање Републике Српске. Поштен и частан народ зна да цијени вашу борбу а Срби као народ нису ни пола онога сто смо уцили да су били.

Name

Рви

07.04.2022 17:28

Задатак ове банде је да унисти РС сто се тице привреде све су унистили јос само народ да растјерају по бијелом свијету и задатак испуњен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

07.04.2022 17:49

Да, али борац је и онај што има много много више, чак више него што му и треба. Ви што немате ништа и нисте какви борци. Ви сте обична "олош" што само кмечи и морала какву социјалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.04.2022 18:39

И сам сам пензионер али не заслузујемо ниста боље продајемо гласове за 50 км срам нас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

07.04.2022 20:25

ЛИЈЕПО ЈЕ ЧОВЈЕК РЕКАО ДА НАС ВОДЕ СА КУПЉЕНИМ ГЛАСОВИМА ЗАТО НЕЋЕ ДА МЈЕЊАЈУ ИЗБОРНИ ЗАКОН. У ТОМЕ ИМ ПОМАЖУ ОВАЈ ЕСКОБАР И ОСТАЛИ. ОНА ДУШИЦА ШОЛАЈА ИМА СВЕ ГЛАСОВЕ ЗА СЕБЕ НА НЕКОМ БИРАЛИШТУ ТОЛИКО ЈЕ СВИ ВОЛЕ ТОЛИКО ЈЕ УРАДИЛА ЗА НАРОД. У НОРМАЛНОЈ ДРЖАВИ ТАКВИ НЕБИ НИ У КУЋНОМ САВЈЕТУ ДЈЕЛОВАТИ.

Name

ре

08.04.2022 07:56

тако је,драго нам је сто си задовољан,

Name

Гдје су паре

08.04.2022 08:36

па ено их добрим дијелом крај канала Дашница узидане у једну зграду а има их и по разноразним стовариштима грађевинског материјала.... Сви се праве бласави ко да не знају ко се и на какав начин обогатио.

ОДГОВОРИТЕ