Противзаконито именован на мјесто директора у ХЕТ-у

Вршилац дужности извршног директора за економско-финансијске послове у „Хидроелектранама на Требишњици“ Слободан Чомић противзаконито је именован на ову позицију, пресудио је Окружни суд у Требињу, а сазнаје „Директ“.

Република Српска 07.04.2022 | 13:38
Противзаконито именован на мјесто директора у ХЕТ-у

Суд је утврдио да је Чомић именован противно Закону о јавним предузећима РС и Статуту ХЕТ-а те да није имао одговарајућу стручну спрему, нити одговарајуће искуство у струци који су били неопходни да би дошао на ову позицију.

„Према Закону о јавним предузећима, за члана управе предузећа не може бити именовано лице које обавља извршну функцију у политичкој странци. Како то произилази из Споразума о заједничком политичком дјеловању у општини Билећа, потписаног од стране предсједника Општинског одбора Социјалистичке партије РС Билећа Слободана Чомића, видјиво је да се исти налази на позицији предсједника општинског одбора те партије, дакле на позицији извршне функције у политичкој странци што је супротно Закону о јавним предузећима“, наводи се у пресуди која је у посједу „Директа“.

Окружни суд у Требињу утврдио је да, према проведеним доказима, несумњиво произилази да Слободан Чомић у моменту избора за вршиоца дужности извршног директора за економско-правне послове и члана управе ХЕТ-а није имао одговарајућу стручну спрему, а слиједом тога није имао ни одговарајуће искуство у струци, а то су најмање висока стручна спрема одговарајућег смјера тј. Економски факултет са најмање 240 ЕСПБ или одговарајући еквивалент те најмање пет година радног искуства у струци.

„Надзорни одбор уопште се није бавио тиме да ли Чомић има законски прописане услове за избор за наведену функцију“, наводи се у пресуди.

Све наведено утврдио је и Основни суд у Требињу прошле године, али су се „Електропривреда РС“, односно „Хидроелектране на Требишњици“ жалиле на његову одлуку. Међутим, Окружни суд у Требињу одлучио је да је одлука Основног суда правилна и законита те да је била у његовој надлежности.

Предсједник Надзорног одбора ХЕТ-а Благоје Шупић, као и Слободан Чомић, раније су за „Директ“ тврдили да је све урађено по закону.

Шупић данас није пристао да говори за "Директ". Упутио нас је да питања пошаљемо преко протокола, јер су "таква правила". На нашу констатацију да правила, такође, налажу да Надзорни одбор мора поштовати закон приликом именовања директора и питање због чега их је, онда, кршио, Шупић није одговорио.  

Иако је пресуда донесена још половином фебруара ове године, Слободан Чомић за наш портал тврди да нема никакве информације о њој.

"Ја сам ту, радим нормално, нисам добио никакво обавјештење", казао је Чомић.

А док обавјештења не стигну на адресу ХЕТ-а, питање је на колико ће одлука Чомић ставити свој потпис. Будући да је, према пресуди суда, именован противзаконито, све одлуке које је потписао као в. д. извршног директора у ХЕТ-у ништавне су. За сада није познато ко ће за то сносити одговорност и на који начин.

Све Чомићеве дипломе

Чомић је званично именован за в.д. директора 28. августа 2020. године. Основни суд прошле године је утврдио да је Чомић уговор на неодређено у ХЕТ-у добио почетком јуна исте године и да је на тај уговор додан анекс само два дана након његовог именовања.

Чомић је раније за „Директ“ тврдио да му није јасно о чему се ради и да је „уговор на неодређено у ХЕТ-у добио још 2007. године“. Међутим, он је признао да је тада запослен са Високом пословном школом. На питање гдје је завршио ту школу, Чомић је прво одговорио да не зна. На потпитање како не зна, рекао је да је то школа која је имала своје сједиште у Приштини, а касније је измјештена у Блаца, малу општину на југу Србије.

Према информацијама из пресуде Основног суда, Чомић је у јануару 2011. године дипломирао и на приватном Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бањалуци (ПИМ). Чомић је за „Директ“ тврдио да је ту стекао звање дипломираног економисте.

Неколико мјесеци након именовања на мјесто вршиоца дужности извршног директора, он је управи предузећа приложио своју диплому са Високе школе за менаџмент и економију из Крагујевца од 23. новембра 2018. године – школе која није акредитована у Србији и којој је због тога привремено забрањен рад. Чомић је тврдио да не зна да је овој школи забрањен рад.

Такође, он је за „Директ“ раније тврдио да као дипломирани економиста ради од 2010. године, када је завршио бањалучки ПИМ и добио приправнички стаж у ХЕТ-у, те да је на тај начин испунио услове који се односе на пет година искуства у струци. На питање због чега је приложио диплому из Крагујевца, одговорио је да је хтио да предузеће има на увид сваки факултет који је завршио.

Политички обрачун и двоструки аршини

Тужбу против Надзорног одбора ХЕТ-а суду је поднио извршни директор за правне послове у овом предузећу Љубо Вуковић који је прије Чомићевог именовања руководио и његовим сектором, до тада обједињеним у дирекцију за економско-правне послове.

Прије него је ушао у Социјалистичку партију, Чомић је 18 година био члан СНСД-а, странке којој припада и Љубо Вуковић, па се спекулисало да је циљ тужбе, у ствари, политички обрачун.

Као што је наш портал већ објавио, занимљиво је да је и у случају именовања Луке Петровића на мјесто вршиоца дужности директора Електропривреде РС прекршен исти члан Закона о јавним предузећима РС као и у случају Слободана Чомића. 

Петровић је генсек СНСД-а, а већ годинама је на челу ЕРС-а РС. Међутим, јавности није познато да ли је ико покренуо питање законитости његовог именовања пред судом и због чега то не ураде правосудне институције по службеној дужности.

Иначе, и Слободан Чомић и Љубо Вуковић одборници су својих партија у билећкој Скупштини, што Закон о спречавању сукобу интереса у органима власти РС не дозвољава, али власт увијек нађе начина да заобиђе ово ограничење.

(Директ)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Требиње

07.04.2022 12:06

Ова власт је стварно дотакла дно. Нисам знао да је Чомића именовао Благоје Шупић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

07.04.2022 13:54

А Шта је са Косарцем купио у Београду на Дордјолу неку диплому а нема ни основну сколу

Name

хахаха

07.04.2022 14:55

Болан како це бити против законито ако га је поставио СНСД јесили ти нормалан,знас да немозе ниста бити протузаконито сто баја предлози климни главом и сути.

Name

Тузиластво РС

07.04.2022 12:10

Ја, и?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билећа

07.04.2022 12:37

Питајте сестру и сиру фамилију шта је код њих у животу легално, осим њеног брака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фамилија

07.04.2022 12:40

Мозе ли неко да ми објасни ста је у тој фамилији законито? Погледајте му фацу, све говори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

07.04.2022 12:42

По фаци се види да овај није могао даље од основне школе, која је обавезна. Питање дали би и то завршио да није тако. А дипломирани економиста. Скоро су имеовали за шефа и дипломираног економисту у републичкој тржишној инспекцији, чија диплома је слична или можда иста. Може им се, а ви који сте завршили редовно и уредно удјите у други круг. Можда тамо има мјеста и за вас. Омладина је све то препознала и бјежи главом без обзира.. Гдје су министри нешколовани и полуписмени. Директори јавних предузежа такви какви су. Бизнисмени искористили добру прилику па прикривају остале који се богате иза њих....Има ли ту неко нормалан да лупи шаком о сто, па куд пукло да пукло....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана

07.04.2022 12:45

Има ли струцњак идедног друга са факултета да казе гдје је и ста заврсио? Паре су вазне а не образ и цаст. . . Ови Цомици су надалеко познати јавности по томе сто им ниста није вазно осим паре за коју су спремни све ... Затвор је створен за овакве преваранте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висеград

07.04.2022 12:47

У насој Скупстини опстине сједе директор ХЕ Висеград, Недељко Перисиц и два извршна директора ХЕ Дарко Андрић и Лазо Чаркић, сви из СНСД-а. За њих нема сукоба интереса, немају ни морала ни образа, само су им примања битна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕРС

07.04.2022 12:49

Исти слуцај је са Влатковицем у ЕРС.Нити валидне дипломе нити искуства на руководецем мјесту.Казу све потписива протузаконито, вец купио стан у Новом Саду.Лука га је поставио да заједно краду.Али дат це Бог да се све открије.Ми то висе не моземо гледати.Не зна двије да састави, дакле ни занат није могао да заврси...........СЛЕДЕЦА ТУЗБА ПРОТИВ БУБУЛЕЈЕ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цг

07.04.2022 13:00

Мозе он да вам донесе какву год хоцете сколу јер је хапсен због диплома. Е једино.нема пецат за попа остало нема да нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

07.04.2022 13:12

Ком клану овај припада,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

07.04.2022 13:13

То је онај сто станца дипломе.Лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

07.04.2022 14:12

Чуди ме да није из Уједињене српске..

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.04.2022 14:14

Ни први ни посљедњи. Не таласај

ОДГОВОРИТЕ
Name

QXXX

07.04.2022 14:31

Директор Шумарства у Чајничу је и одборник у Скупштини

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко доктор

07.04.2022 17:27

Овако наизглед цовјек ко доктор наука.Ал такве су сад све бивсе снасе са дипломом Јањос на УКЦ доктора Дјаица, на докторову велику срсмоту и понизење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је....

07.04.2022 20:17

ШТО БИ РЕКАО ВУКАН.... ТО ЈЕ ЧОМА-ДИПЛОМА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

08.04.2022 10:52

Директор РиТЕ Гацко је одборник у Билећи, Извршни директори РиТЕ Гацко Петар Марковић и Милош Тепавчевић одборници у Гацку, директор ТЕ Саша Николић одборник у Гацку. Пензионери у Надзорним одборима (чланови СНСД-а) по локалним предузећима. То је школски примјер сукоба интереса, зајашили комплетну власт у Гацку, РиТЕ у дуговима, тоне пепела сваки дан засипају Гацко. Чини ми се и Бог је од Гацка диго руке.

ОДГОВОРИТЕ