Споразум о слободној трговини између Израела и Кине све извеснији

Кина и Израел сложили су се да убрзају преговоре о споразуму о слободној трговини након телефонског разговора између кинеског државног саветника и министра спољних послова Ванг Јија и заменика израелског премијера и министра спољних послова Јаира Лапида у среду.

Свијет 07.04.2022 | 10:09
Споразум о слободној трговини између Израела и Кине све извеснији

Током разговора, Лапид је рекао да су Израел и Кина две старе нације, које су створиле велике цивилизације, а сада су обе посвец́ене убрзавању процеса модернизације и имају јак капацитет за иновације.

Напоменувши да израелска страна Кину доживљава као пријатеља и да се од успостављања билатералних дипломатских односа увек придржава принципа једне Кине, Лапид је рекао да се та позиција никада није променила и да је постала важан темељ њених односа са Кином.

„Израел очекује да ц́е одржати блиске размене на високом нивоу и продубити сарадњу у различитим областима са Кином“, додао је.

Ванг је рекао да су кинеска и јеврејска нација помагале једна другој у историји, а да данас треба да подржавају једни друге још више.

„Кина цени приврженост Израела принципу једне Кине и разумевање легитимних предлога Кине у заштити њених суштинских интереса“, напоменуо је „Кина верује да ц́е Израел наставити да подржава напоре Кине да заштити свој суверенитет, безбедност и интересе развоја“.

Две стране су такође размениле мишљења о палестинском, украјинском и иранском нуклеарном питању.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар