Отворена изложба „Вожд Карађорђе - отац Србије“ у БЛ

- Помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић и помоћник министра одбране за политику одбране Предраг Бандић присуствовали су данас отварању изложбе „Вожд Карађорђе - отац Србије“ у Музеју Републике Српске у Бањалуци.

Република Српска 05.04.2022 | 19:11
Отворена изложба „Вожд Карађорђе - отац Србије“ у БЛ

Изложбу је отворио министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, а реч је о поставци која је приређена у оквиру обележавања 30 година постојања Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Томашевић је изразила захвалност на прилици да присуствује свечаностима поводом 30 година постојања Министарства унутрашњих послова РС и додала да је Србија увек ту да подржи пријатеље и сараднике из Министарства унутрашњих послова Републике Српске и честитала грађанима значајан јубилеј.

Изложба је организована у сарадњи Министарства одбране Србије и Музеја Града Новог Сада, а посетиоци ће бити у прилици да виде музејске предмете који до сада нису излагани и први пут су доступни грађанима Републике Српске.

Изложбу чини више од 70 експоната хладног, ватреног, борбеног и украсног оружја, међу којима су сабље, јатагани и ножеви, пушке, кубуре и пиштољи, системи паљења на кремен, цеви топова, као и оружни прибор.

Изложени експонати су аутентични и управо су они коришћени у Првом српском устанку.

На изложби се могу видети портрети Карађорђа, знаменитих српских војвода тог доба, литографије Анастаса Јовановића, акварели, као и скулптуре.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 14. априла у Музеју Републике Српске у Бањалуци, а потом до почетка маја у Културном центру у Требињу. Поставка ће, затим, бити изложена у Музеју Семберије у Бијељини током прве половине маја.

(Тањуг Фото: Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Фениx

05.04.2022 17:26

А градоначелник??? Подјељено друштво,у овом рату институција најрадије неби присуствовао али НЕМАМ ГДЈЕ!!! Стар сам да идем одавде,све ми се гади,борба око народних пара,ко ће грабити себи,баш ми се сви гаде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

05.04.2022 17:37

У праву си феникс, свима нам се гаде људи из власти. Никад гору власт овај народ није имао.

Name

Ре

05.04.2022 18:59

Дајте људи да једном изађемо из историје у будућност. Да видимо како сутра да буде боље.

Name

05.04.2022 17:37

Далеко је србија догурала под његовим водством.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

05.04.2022 18:40

Дјеца комуниста се занимају за Вожда Карађорђа , како да не , они су увијек били за Краља Петра, само нису смејли рећи ! Пљуц !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос Обреновиц

05.04.2022 19:08

А ста сам ја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

05.04.2022 19:47

Апсурд до апсурда!Кад треба славе Карађорђа па онда Милоша великог,па Немању стално заробљени у прошлости.Свака част историји али овдје је неизвесна будућност.

ОДГОВОРИТЕ