ЦЕСИД: СНС заједно са СПС око 56 мандата у Београду

- У Центру за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) за сада не могу да потврде која је коначна расподела мандата када је у питању Београд, али тренутно, према њиховим пројекцијама, СНС заједно са СПС има око 56 мандата, док опозиционе странке које су прешле цензус имају око 54 мандата.

Србија 04.04.2022 | 19:43
ЦЕСИД: СНС заједно са СПС око 56 мандата у Београду

Како је за Тањуг рекао Иво Чоловић из ЦеСИД-а, када је реч о изборима у Београду требало би сачекати док пристигну резултати са више бирачких места.

"Већина резултата је пристигла, али с обзиром да смо посматрали на репрезентативном узорку на коме су одређене грешке могуће, а које се пре свега односе на маргину грешке по питању узорка, нисмо у стању сада да потврдимо која је коначна расподела мандата када је у питању Београд тако да предлажемо да се сачека евентуално да дођу гласови из Градске изборне комисије како бисмо имали што је могуће прецизнији резултат", рекао је Чоловић.

Навео је да тренутно, према пројекцији ЦеСИД-а, СНС заједно са СПС има око 56 мандата, док опозиционе странке које су прешле цензус имају око 54 мандата.

"Требало би сачекати, да видимо да један мандат не склизне на једну или другу страну. Зато би било добро сачекати резултате које ће дати Градска изборна комисија", рекао је Чоловић.

Навео је да је ЦеСИД објавио коначне резултате са свог узорка од 850 бирачких места на територији Србије на којима су имали своје посматраче.

"Испоставило се, барем по питању председничких избора, да није било већих изненађења. Оно што смо очекивали, то се отприлике и десило, Александар Вучић је освојио други мандат као председник Србије у првом кругу са прилично доминантном и убедљивом победом од 58,3 одсто освојених гласова", рекао је Чоловић.

Навео је да су резултати на парламентарним изборима мало другачији и да се показало да постоји диспропорција између снаге председничког кандидата и политичке партије коју он заступа тако да је, како је додао, коалиција окупљена око СНС освојила мање гласова него што се очекивало према ЦеСИД-овим пројекцијама и истраживањима.

Чоловић је рекао да је СНС на парламентарним изборима освојила близу 43 одсто гласова односно око 120 мандата, а да је на другом месту коалиција "Уједињени за победу Србије" која је, како каже, освојила 13,5 одсто гласова.

На трећем месту је листа "Ивица Дачић - премијер Србије" која је, како је рекао, остварила резултат бољи од очекиваног - 11,5 одсто гласова.

"То су политичке странке које су биле најдоминантније. Међу онима који су такође прешли цензус налазе се коалиција НАДА, коалиција ''Морамо'', Двери и ПОКС и Заветници од већинских политичких партија", рекао је Чоловић.

Додао је да су прошле и неке мањинске политичке опције међу којима су, према пројекцијама ЦеСИД-а, Савез војвођанских Мађара, СДА Санџака, Странка правде и помирења, као и коалиција Албанаца Долине.

Чоловић је рекао да су по питању парламентарних избора ствари прилично јасне и да би коалиција окупљена око СНС већ са својим мањинским и традиционалним партнерима попут Савеза војвођанских Мађара и Странке правде и помирења могла да има већину у парламенту, али би то била релативно "крхка" већина од два мандата више него што је неопходно за управљање државом.

"Мислим да постоји велика шанса да се направи коалиција са традиционалним партнером попут СПС која је показала своју снагу на овим изборима", додао је Чоловић.

Што се тиче Београда, Чоловић сматра да ће ту коалиција доста зависити од коалиције на републичком нивоу и да ће оно што буде на републичком нивоу вероватно бити и на нивоу Београда.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србо

04.04.2022 18:01

Београд је и битан, значи густо сад се још иде у куповину папака као код нас ,сад крећу интересџије и почињу уцјене, за власт бака и ђед у источној Србији нису ни битни, само онда кад требају гласати и тада им дођу на ноге козим стазама ,погледајте емисију задња кућа Србије на РТС од Милана Повловића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

04.04.2022 18:08

Ако вам зафали који посланик? Зовните зељку она је струцњак за куповину папака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

04.04.2022 18:51

Да ли у Београду има копита попут бањца,стевандића,обрена петровића,чавића,костадина васића,митрића...итдитдитд.Ја мислим да нема.Такви се издајници рађаја само једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

05.04.2022 08:26

Београд је слободарски увијек био, и поред свих манипулација и крађа комуњара нису успјели да га сломе. Биће ту још итекако велике борбе.

ОДГОВОРИТЕ