Зора Видовић поново прекорачила законска овлашћења

– Акти које доноси и потписује министрица финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, а који су везани за тржиште игара на срећу, веома су спорни, проблематични и често се веома лако оспоравају на судовима.

Република Српска 04.04.2022 | 18:27
Зора Видовић поново прекорачила законска овлашћења

Тако јој је Уставни суд Републике Српске поништио Правилник којим се одређују трошкове техничког прегледа апарата и терминала за игре на срећу јер је прекорачила своја законска овлашћења.

Уставни суд Републике Српске недавно је оцијенио како Правилник о вршењу техничког прегледа уређаја и технологија за приређивање игара на срећу није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о играма на срећу, јер се министарство незаконито умијешало у формирање цијена.

“Оспореним чланом одређени су износи трошкова техничког прегледа терминала, технологија и уређаја које сноси приређивач игара на срећу. Имајући у виду да релевантна законска одредба, која је послужила као правни основ за доношење оспореног правилника, не садржи овлашћење за овакво нормирање,  Уставни суд је оцијенио да је министар финансија, као доносилац акта, таквим нормирањем изашао из прописаног законског, а тиме и уставног оквира”, наводи се у одлуци Уставног суда Републике Српске по апелацији Удружења приређивача игара на срећу (УПИС) Републике Српске.

Иначе, у Правилнику стоји како приређивачи технички преглед морају да врше приликом стављања апарата у употребу, редовно, једном годишње и ванредно.

Тако се за видео лутријске терминале и самопослужне аутомате плаћало 30 марака за преглед, те од 700 до 1.400 марака за техничке прегледе технологија на којима је заснован рад апарата.

Код ванредног техничког прегледа, по налогу Републичке управе за игре на срећу или ресорног министартва, приређивачи су морали плаћати и превоз и дневнице контролорима.

Лиценце за ове послове у Српској имају само три фирме и то “Микроелектроника”, и “Респект плус” из Бањалуке,  те “Електроунион” из Источног Сарајева.

Ово је иначе други случај у релативно кратком периоду да се министрица Видовић мијеша тамо гдје не би требала.

Тако је она у априлу прошле године потписала Правилник о техничким карактеристикама система за надзор над приређивањем игара на срећу, гдје је трошкове овог система покушала да наметне приређивачима.

Они су ту одлуку такође оборили пред Уставним судом Републике Српске који је навео како је Видовићева прекорачила своја овлаштења и повриједила начела законитости.

“Евидентно је да Министарство, финансирање надзора, односно обавезу плаћања трошкова обезбјеђивања РАС-а пребацује на приређиваче игара на срећу, што неспорно представља дупло опорезивање, с обзиром, да они већ плаћају накнаде, односно порезе за приређивање игара на срећу”, наводи се у пресуди.

Десет мјесеци касније, Влада Републике Српске је преузела на себе милионске трошкове овог система, којег је иначе развила компанија “Проинтер”, позната по уносним пословима са Владом.

(Цапитал) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ВИДЕ ЗОРКЕ

04.04.2022 16:33

ОНА ЈЕ ПРЕКОРАЦИЛА И САМУ СЕБЕ.. ВИЕ МАЦКЕ И НАМЈЕСТАЈА.. УСТА НА.. Q.... ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

05.04.2022 17:39

ЗОРКА МОТОРКА,НИЈЕ НИ ЗА ШУМЕ.?

Name

ГРУЈО

04.04.2022 17:36

Боли њу дупе за одлуке суда. Она ради по своме,а то што није по закону,па људи моји ни она сама незна шта ради. Ово мјесто би требало да припаднее паметном министру. Али боли њу д... за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

04.04.2022 17:49

Из лијевог у десни џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ГРУЈО

05.04.2022 07:30

Она је на то мјесто досла заслугом преко ,,банке пропале,, а потом као надзор у лутрији добро ,,испекла занат,,

Name

Боки Србац

04.04.2022 18:01

Ко је продао, аутобуску станицу и коме у Српцу, за 180000 км, а сада исту купује наводно општина, по чијем налогу, за милион и тристо хиљада км.? Зоро, тражим одговор , ти, Мирко Којић или ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорка

04.04.2022 18:20

И ђаво те се стиди.

Name

Ехеее

04.04.2022 18:31

Зорка це кад се ослободи правосудјеее од корумпираних политицара дебелооо одговарати све институцијее базе лоповаа сваке врсте од грунтовницее нотара земљисноградјевинске мсфијее до тендераа лоповске приватизацијее зло 20 и 21 вијека корумпирани политицари са својим папцима харајуу!!

Name

Татар

04.04.2022 18:35

Док се овакви и њој слицни повлаце по кљућницим позицијама ми цемо само назад никако напред.

Name

Миле

04.04.2022 18:35

МК и зора су добро унистили Србац, да нема опоравка.

Name

ниста цудно

05.04.2022 07:23

ова власт само да би убирала намете и намијестала тендере ,немојмо се изненадити ако уведу техницке и то на годину дана за станове занамјестај дворисне ограде сокаке улазне капије ,одјецу ,обуцу,те и зрак це наплацивати кои удисемо ,али хвала богу близу је октобар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

05.04.2022 14:58

Оћигледно да госпођа Министарка, ради по стриктним упутствима Великог Вође, који би да под сваку цијену држи под контролом све што је профитабилно у РС, не обазирући се на законске регулативе!

ОДГОВОРИТЕ