Посљедњих година дијаспора све више новца шаље у БиХ

Количина новца која из дијаспоре стиже у БиХ почела је да расте посљедњих неколико година. Грађанима финансијска помоћ често значи опстанак. Међутим, економисти поручују да је то најскупљи новац који показује у каквом стању се налазе привреда и економија.

Република Српска 02.04.2022 | 20:38
Посљедњих година дијаспора све више новца шаље у БиХ

Дијаспора Босне и Херцеговине је прошле године одријешила кесу, што потврђује податак да је у БиХ послала нешто више од три милијарде марака.

Већина грађана сваког мјесеца бије исту битку-битку за преживљавање: купити храну, платити рачуне, купити лијекове… Свака марка у празном новчанику значи много. Не знају, кажу за шта би је прије потрошили.

Бијељинци који имају дјецу у иностранству кажу да не би могли да преживе без њихове помоћи због малих пензија, поготово они чија је пензија минимална. Захвални су дијаспори за сваку марку коју пошаље.

Неки, кажу, немају ту срећу да им помаже неко из иностранства. Ослањају се на себе или своју дјецу која су запослена.

Грађани новац који добију углавном троше купујући робу коју увозимо, тако да се он враћа одакле је и дошао, додатно увећан зарадом, каже економиста Алекса Милојевић.

 Наглашава да тај новац за нашу економију не значи ништа позитивно јер ми усвари финансирамо Запад.

“Човјек за десет година свог рада отплати све своје трошкове издржавања и школовања. Ради 40 година, што значи да 30 година фактички ради за вишак. Ми на овај начин извозимо највриједнију, људску супстанцу која ће четири пута више обогатити Запад, а нас исто толико пута осиромашити”, сматра Милојевић.
 
Грађани су тога свјесни, као и чињенице да тај новац иде у прилог власти јер купује социјални мир. Кажу да би у супротном у БиХ одавно избила револуција.

Милојевић истиче да власт не зна шта ће са грађанима и како да их запосли.

“Зато их сада гура у иностраство да им шаљу дознаке јер ова влада живи од зла народа, храни се невољом народу. Њој треба што више кредита и што више људи у иностраству да на бази дознака прикупи ПДВ и да се финансира”, каже Милојевић.

Додаје да је данашња власт власт потрошње, а не производње, те да јој не треба привреда јер се не храни порезима из привреде и грађана, него само из потрошње.

“Основна брига власти би требало да буде како да задржи и запосли становништво, а не да се хвали новцем који нам стижу из иностраства јер је то најцрњи и најскупљи новац који пристиже у Босну и Херцеговину”, закључује Милојевић.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Додо

02.04.2022 18:57

Трева сви да плате порез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2022 20:58

Па како од те ЕУ сто нас мрзи да нам саљу како би презивили . Кога ви заебвате висе

Name

Радивоје

03.04.2022 06:18

Порез не плацају ни они који су запослени јер на црно раде па порез послодавци плацају инспекцијским слузбеницима који их редовно обилазе умјесто да се плаца порез дрзави

Name

Додо

02.04.2022 19:00

Требали би порез плацати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.04.2022 20:46

Платили људи порез тамо гдје су паре зарадили

Name

даре

02.04.2022 22:13

За шта друже да плате порез, за чисте девизе унесене у земљу за чију зараду је већ плаћен порез у иностранству, сабери се мало у глави.

Name

милос

02.04.2022 23:39

Ми смо једна од ријетких дрзава гдје дијаспора не мора плацати порез на имовину која се посједује у дрзави. Али исто тако рецимо дрзављни БХ- власници станова које посједују у дрзави не морају плацат през на имовину

Name

Никад напријед!

03.04.2022 06:07

За хуманитäрне помоци родбини за презивљавање као ни било које помоци нигдје се неплаца порез па Јос би та брука требала па да тај порез оде у дземове оних сто дрзе народ 30 у неизвјесности а Они зиве у раскоси повецавају себи плате иду на путовања узивањима без доприноса развоју земље и смањењу сиромаства. Праве законе Како им лицно одговара. Никад у ЕУ са таквим какви су.

Name

Ре милош

03.04.2022 08:14

Ти или немаш имовину или си тотално неупућен. Порез на имовину се плаца пријатељу и то нису мале паре.

Name

Обицни градјанин

02.04.2022 20:02

Ста је спорно, па и дијаспора је сваки дан све веца и веца одосе људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из Дијаспоре

02.04.2022 20:59

Ево ја и фамилија зивимо вани али и даље дрзимо стан у једном граду. Тај стан не издајемо и слзxинам једино љети када неко од нас додје да проведе који дан у завицају. А ми саљемо паре да се стан провјетрава и плацају све резије Обзиром да нема пореза на имовину на станове за нас који зивимо у дијаспори далеко је јефтиније дразати тај стан и зивити у њему свега мјесец дана у години него платити хотел за 5 особа за мјесец дана у истом граду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

03.04.2022 04:48

А онај Додик толико мрзи дијаспору (јер њих не мозе купити) и увјек изнова против прица, као и ови његови ботови....а, ста би ми овде били да нема тих новаца од дијаспоре са "истока" ?‍♂️ (ЗАПАДА).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

03.04.2022 05:39

Особа која ради у Требињу као начелник пореске управе ми је рекао да свако ко ради у иностранству треба да плаћа порез у Реп.Српској...он не разумије да ти људи имају ресидент у земљи рада и да су већ платили порез..такође, увођење пореза на дознаке из иностранства је незаконито по истом основу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед Крсто

03.04.2022 06:19

Управо од тога и опстаје ова држава и народ. То је новац породица чији чланови домацинства су отишли на рад у иностранство и од тога уздрзавају породицу а тог је све више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Султан

03.04.2022 06:45

То пасе нашим политичарима, да нас отјерају а да ми из љубави оно сто зарадимо потрошимо овдје и да њима иде у дјеп, и да нас може полиција граница малтретирати ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

03.04.2022 06:58

Ови моји који су вани неки цудни. Само кукају. Прво кад додју одмах код фризера и зубара. Као да зиве у суми додју запустени. Па код ауто механицара. Идуце јутро на цевапе. Онда долазе код нас, дјеци по цоколаду и здеру као да су из логода досли.Као слатко им у завицају. А кукају.... Према њима садце Свабе нqвалити код нас. Ми цутимо, ста реци на то. Мени је добро. Радим у једној нормалној притватној фирми. Директор постује раднике, плате редовне, супруга исто ради, дјеца у сколи. Имамо своју куцу, басту и зивотиње. Трудимо се да направимо своју оазу у овом срању од система.Ето,тако је код мене. Одмарајте у недељи и волите близње, а постујте све људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

03.04.2022 07:39

Браво Јоване, све до ријечи онако како је. Колико кукају удијелио би им човјек. Не кукају они што су скоро отишли и што сад одлазе,они знају од чега су побегли.

Name

ВАјатЕрп

03.04.2022 08:33

ОВА НА КРАЈУ ДОБРА Истина АЛИ Прије ЉУБОМОРА

Name

Ивана

03.04.2022 09:09

Хахаха браво на коментар као да сам ја писала

Name

?

03.04.2022 13:41

Кукају да не тражите пара од њих!!! Увек кука онај који има

Name

Ре Јован

03.04.2022 19:58

Није то до мјеста становања, вец до људског карактера. Имам ја прве комсије овдје у Српској, људи се супер "снасли" у овој насој накарадној дрзави, не знају ста це од пара и броја послова које обављају по глави домацинства а не престају кукати. Цовјек да их не зна, удјелио би им марку цим отворе уста. Дакле таквих као сто су "твоји" има свуда, то је стање духа и нема везе са мјестом гдје се зарадјује плата.