Због санкција Русији морају стопирати производњу

Предсједник Управе Бродосплитског бродоградилишта Томислав Дебељак најавио је да компанија обуставља производњу, јер су санкције Европске уније Русији проузроковале блокаду 60 милиона евра властитих средстава.

Регион 02.04.2022 | 16:21
Због санкција Русији морају стопирати производњу

Због своје величине, која надилази могућности хрватског банкарског система, Бродосплит је финансирао изградњу два брода, Голден хоризонта и Јаншониуса, средствима ВТБ Европе, банке у руском власништву са сједиштем у Франкфурту, објаснио је Дебељак за Хину.

Како је власник ВТБ Европе руска банка ВТБ Русија, на ову банку су такође утицала ограничења која су земље ЕУ наметнуле Русији.

Ситуација у којој се налазимо изузетно је драматична јер је ВТБ обуставио све даље исплате свих кредита због ситуације у Украјини која нас је блокирала, рекао је Дебељак, преноси портал Индикатор.ба.

Према његовим ријечима, производња је обустављена док се не ријеши компликација, а до тада ће радници радити пола радног времена.

У Бродосплиту су се обратили хрватској влади и Хрватској развојној банци ХБОР за помоћ у рјешавању насталих компликације и желе да ову вриједност кредита преузме ХБОР.

Министар привреде и одрживог развоја Томислав Ћорић изјавио је да су држава и ХБОР увијек спремни за сарадњу с хрватским бродоградилиштима, али да су код Бродосплита, који је тренутно зауставио производњу, у питању "нешто сложенији проблеми" у односу на оне који се комуницирају у јавности.

(Тањуг   Фото:ЕПА/ДАВИД ЦХАНГ1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Па све Русија

02.04.2022 15:56

Без руса опста пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоока

02.04.2022 16:16

Ма само појачајте санкције. Ништа се не сикирајте. Док трба не закрчи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖВР

02.04.2022 19:19

Санкције боље дјелују на оне што су их увели Русији. Живјела Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

03.04.2022 06:38

Обратите се Мин.Грлицу он је добар са Путином.