Због ковид журки званичницима казне од 50 фунти?!

Прве казне због кршења ковид правила и учествовања на некој од забава у Даунинг стриту за време локдауна у Лондону изречене су званичницима британске владе. Казне у вредности од 50 фунти (нешто мање од 60 евра) послате су путем имејла. Имена кажњених нису откривена, али извори из Даунинг стрита рекли су за Скај њуз да премијер Борис Џонсон није међу њима.

Свијет 02.04.2022 | 07:53
Због ковид журки званичницима казне од 50 фунти?!

Сматра се, наводи Скај њуз, да су званичници добили новчане казне због окупљања организованог 18. јуна 2020 када је организована опроштајна журка за једног од званичника.

Владини извори су рекли да се чинило да се полиција сконцентрисала на оне који су признали да су присуствовали забавама.

Метрополитен полиција је навела да је то "прва транша" казни и указала да би их могло бити више, посебно у вези са онима који поричу да су присуствовали тада забрањеним окупљањима.

Постоји мала транспарентност у вези са изрицањем казни, при чему државни службеници нису у обавези да кажу својим шефовима да ли су добили обавештења о казнама. Полиција, такође, не даје податке о томе за који од 12 догађаја који су истражени су изречене казне.

Из Даунинг стрита број 10 је саопштено да ће пружити информацију ако Борису Џонсону буде кажњен. Верује се да је Џонсон био присутан на неколико скупова који су предмет истраге, укључујући рођенданску забаву и скуп у башти организованог у седишту британског премијера који је организовао његов приватни секретар Мартин Рејнолдс.

Међутим, Џонсон је одбио да прихвати да би новчана казна значила да је прекршио закон, а његови савезници сугеришу да неће поднети оставку ако му се изрекне казна, наводи Гардијан.

(РТС, ГАРДИЈАН, СКАЈ ЊУЗ)

Коментари / 0

Оставите коментар