Правосуђе БиХ је потпуно уништено и под контролом политике!

Политика врши контролу правосудног система, првенствено Тужилаштва, док полиција у кривичним поступцима преузима улогу тужилаца и судија, поручено је у емисији "Изазови" БН ТВ.

Република Српска 01.04.2022 | 23:06
Правосуђе БиХ је потпуно уништено и под контролом политике!

Посљедњих 20 година гомилају се слабости правосуђа. Политичке елите су у спрези са криминалом и корупцијом, што је проузроковало друштвено сиромаштво, а највећи интерес политике је контрола тужилаштва, сматра Драган Мектић, бивши министар безбједности БиХ.

“Политика је постала јача од закона и доминантна кад је у питању утицај на правосудни систем до те мјере да је одређивала и у кадровском и у оперативом смислу да су у политичком смислу постали највише позиционирани они људи у БиХ који су највише били заглибили у корупцију.”

Постоји одређена врста сукоба између полиције и Тужилаштва, јер су и једни и други под полтиичким утицајем, додаје Мектић. Адвокат Душко Томић, сматра да живимо у класичној полицијској држави.

“Ситуација је што нам је ово једна ужасна полицијска држава постала. Што нам све више полиције у кривичним поступцима глуме тужиоце и судије. У тужилаштвима и судовима главни су свједоци полицајци и ово је класична полицијска држава. Па не треба се чудити што први полицајац господин Додик, господар живота и смрти оволике године се овако понаша. Интересантно је да човјек који је стварао Тужилаштво Републике Српске, сада уадра на то исто Тужилаштво, а у исто вријеме одлази у Тужилаштво БИХ, које не признаје носећи поклоне.”, каже адвокат Томић.

Они који покушају да поштено раде свој посао, бивају смијењени, каже бивши главни тужилац БиХ Горан Салиховић.

“Што се тиче мене и Гордане Тадић, ја сам смијењен јер сам радио, а Тадићева, јер није радила.” , рекао је Салиховић.

У правосуђе је разочаран и судија Суда БиХ Бранко Перић.

“Друштво је у озбиљно кризи, мафије су постале јаче од државе. Држава губи рат са свим облицима криминала. То је озбиљно друштвено питање и Додик умјесто да показује грађанима и јавности да жели да се обрачуна са криминалом, он се обрачунава са структуром која треба да заштити друштво од криминала. “, сматра Перић.

Ситуација је забрињавајућа, јер реформа правосуђа више није под контролом Суда, а правосудни систем је потпуно уништен изнутра, поручено је у Изазовима БН телевизије.

(БН/Ј.Жерајић)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

СЛОБОДАНКА

01.04.2022 21:41

БРАВО МЕКТИЋУ, БРАВО, ПЕРИЋУ, БРАВО ТОМИЋУ. ХВАЛА БН ТЕЛЕВИЗИЈИ И ТРЕБА НАРОДУ ВИШЕ ОВАКВИХ ЕМИСИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

02.04.2022 06:45

Сви су они "ученици" бившег министра НЕправде из Котор Вароша који резултате "поткивања" улаже у Истри а и даље ужива као "подобан" на нестварно високој фукцији? Страшно али нажалост тако је...?

Name

јоли

02.04.2022 16:09

Како би пасцад остајали на власти толико да немају и суд и судије под својом контролом, да није тако били би давно у кавезима.

Name

Били

01.04.2022 22:06

То и деца ,знају и виде крупне ствари се не решавају ,корупције политичка крупне,рибе само ситна бураниа неки дан полицајац осудјен за 20евра срамота државе дајте људима пристојне плате неће узимати радиће поштено онда им уверите контроле ти људи су препуштени на милост и немилост ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2022 08:50

Ни то није тачно. И кад су им дали плате, прије више од 20 година, гладни су наставили да играју адвокате уз званичну судијску плату. Алав се не може најести. Само затвор би био примјера како се не смијем радити.

Name

Свака част господине Перић!

01.04.2022 23:18

Тацно је све сто сте рекли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

02.04.2022 07:47

Сваки пут када утврди да је тузиластво пропало, Додик изјави да је стање у РС стабилно. Боље реци, стабилна је ситуација да његов криминал не буде санкционисан!

Name

Лактас

02.04.2022 03:04

Додик, бакир, цовиц.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2022 04:18

Бурле је зло, све је наопако посложио у БиХ због своји папака и лични своји интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубиоза Колектива

02.04.2022 04:57

Правосудје је рак рана сваког друства. Без независног и неутралног правосудја не постоји никаква санса да се изадје из ове свакодневне корупције и неограницене крадје, те свих других криминалних радњи. А, једини нацин да се додје до неовисног правосудја је уз непристрасну помоц европског правосудја! Само по себи се подразумјева да сви досадасњи политицари на власти морају да заувјек оду са свих позиција и да се од поцетка поцне по "западним критеријима". Сизифов посао који у насим условима има веома малу сансу, назалост, јер прије це се све мањи број радно способних и образованих иселити ´одатле...за неких 10-20 година при цему це природна расподјела свега и свацега да уцини своје за неке нове клинце који це као досељеници насе просторе вољети и цијенити висе него ми балканци. Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубљи је то проблем

02.04.2022 11:20

А колико знамо незавино је.

Name

Додикоизам

02.04.2022 05:01

Појава у друству да криминалци: дају изјаве, воде институције, заказују састанке.. и то је крај сваке нормалне прице! пс: сваки дрзавни систем бице претворен у папакланд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

02.04.2022 05:22

Полаже дјевојка Њемачки језик и у шпрехену каже "сви би ми из БИХ требали отићи у Њемачку.Комисија одговори "баш тако".Велика сеоба народа БИХ или сељачка Буна .? Ми смо их бирали.? Као да Кокош изабере Лисицу да је води кроз живот.Народе,народе крајње је вријеме да прогледаш?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђое

02.04.2022 06:01

Тужно до бога. Судије немају морал. Храброст и истинско поштење. Они спроводе закон, али због горе наведеног управо раде против права и правде, а у корист криминалац. Тужно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЦНО САРАЈЕВО

02.04.2022 06:31

Тузиластво под политицком сапом,корумпирано 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

02.04.2022 06:52

То и јесте био циљ Америке.Америка је улозиоq милионе долара да од правосудка направи корумпирану институцију .Гдје је Америка ту напретка нема.Гдје је Америка ту царују дрога,трговина људи и органа,корупција ,мафија и све сто неваља.А засто.Зато сто је тако у интересу Америке јер лаксе дрзи такву земљу под својом диктатуром..Америка подрзава и одрзвава овакво стање у БиХ у којем становниство гладује а политицари краду милионе и постоје докази а они се и даље ругају народу преко медија ..Ако је Америка довела Милорада Додика на власт мозе јос лаксе и да га збаци са власти а јос це добит аплауз од Српског народа.Додик не добија изборе него их краде из помоц страних посматраца и ЦИКа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар гргур

02.04.2022 06:55

Дјеца. би слушала родитеље кад би им ови куповали чоколаде, а они би им куповали чоколаде кад би их дјеца слушала! Господо! Можете причати колико год хоћете, можетде прозивати кога хоћете, али од тога грађанима неће, нити може бити ишта боље! Ви се бавите посљедицама а не узроцима! А узрок је могуће врло лако уклонити промјеном помединих чланова закона. Све док се не промијени, нпр, члан 89 Закона о судовишма РС илузорно и нереално је очекивати да се неодговорне судије одговорно понашају јер за штету коју нанесу таквим радом плаћа Република Српска - прецизије порески обвезници! Дакле, оснони проблем је у поједим чланома закона, а не у појединцима који го користе и који ће то користити! Још једна генерална примједа што се тиче заклна. Ако су закони писани за врађане, онда тим грађанима исти морају бити савршено јасни, а не да се тражи њихо о правно тумачење. Све док буде наведено, нпр. "ако то другим законима није друвије ријешено" а да се не наведе ђојим, о да ту нема закона! ДАКЛЕ, НЕ ПОЈЕДИНЦА,НЕГО ЗАКОН ТРЕБА МИЈЕЊАТИ., А ЗАКОН ЋЕ ПРОМИЈЕНИТИ ПОЈЕДИНЦА ИЛИ ПОЈЕДИНЦЕ А ЗА ТО НАМ НИЈЕ ПОТРЕБНА БИЛО ЧИЈА СТРАНА САГЛАСНОСТ! е е С е

ОДГОВОРИТЕ
Name

србислава

02.04.2022 21:26

Тачно ,одличан коментар и кад би многи бар орочитали и схватили. Али сви они блебећу јер им је добро.

Name

Еее

02.04.2022 08:20

Па тато се политицари боре и до рата ако треба само НЕ Европу и Европске законеее! Знају они да све привилегије губеее од прљавог капиталаа врацање покраденог од дрзаве и народа зато и хоце Своје приватне прције удрузени са брацом Орбсном Ердоганом путином кинезимаа сyмо не Европаааа!!! И до Емиратаааа братски умрезениии!! Политицкотсјкунска балкандка маффија хара од рата!! Забранити рад партијаа а полизицаре пред европски закон распустити јнституцијее натрпане само за сигуран глас као и предузеца јавна пљацкајуууу јавно партијдкии братски умрезении! Харају мафијаа политицкотајкунска

ОДГОВОРИТЕ