Бивши полицајци у случају "Поточари" ослобођени оптужби

- Виши суд у Београду ослободио је данас двојицу бивших полицајаца од оптужби за одавање службене тајне, у вези са њиховим активностима приликом посете тадашњег премијера Србије Александра Вучића Поточарима, у јулу 2015. године, када је био нападнут.

Србија 01.04.2022 | 13:59
Бивши полицајци у случају "Поточари" ослобођени оптужби

Суд је закључио да они нису криви за кривично дело одавање службене тајне, јер тужилаштво није доказало да је наступила штетна последица по службу, односно МУП, што је битан услов за ово кривично дело, рекао је судија Зоран Ðорђевић.

"Да би постојало кривично дело одавање службене тајне потребно је да буду испуњена два кумулативна услова - да је податак који је објављен законом предвиђен као службена тајна, а други је да је наступила штетна последица, што није доказано", навео је судија.

На ову пресуду Више јавно тужилаштво ће уложити жалбу Апелационом суду у Београду, речено је Тањугу у тужилаштву.

Пресуда Младену Трбовићу и Милану Думановићу јавно је објављена, у складу са законом, иако је овај поступак од почетка био затворен за јавност, због заштите "националне безбедности и оправданог интереса у демократском друштву", односно ради чувања тајности података који представљају службену тајну.

Јавно је објављена само изрека пресуде без детаљног, такође због заштите тајности података.

Трбовић данас није присуствовао објављивању пресуде.

Думановић и Трбовић су оптужени за кривично дело одавање службене тајне, односно, зато што су у изјавама медијима одали тајне податке у вези са својим радом у Поточарима.

Били су ухапшени 31. децембра 2016, а 7. фебруара 2017. године су пуштени да се бране са слободе.

Детаљи оптужнице нису јавно саопштени.

Према писању неких медија, сумња се да су Трбовић и Думановић у изјавама за Ал Џазиру Балканс 11. октобра 2016. навели да су као полицијски службеници, по усменом наредењу старешина, без легитимација и наоружања, послати на тајни задатак у Потоцаре, 11. јула 2015. године када се догодио напад на тадашњег српског премијера.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар