Си Ђинпинг за остварење мира, стабилности и развоја Авганистана

Председник Кине Си Ђинпинг упутио је данас писани говор Трећем састанку шефова дипломатија земаља суседа Авганистана.

Свијет 31.03.2022 | 09:44
Си Ђинпинг за остварење мира, стабилности и развоја Авганистана

Си је навео да се Авганистан, који је прошао кроз муке и невоље, налази у кључном периоду преласка из хаоса у владавину. Учесници наведеног састанка су суседи и партнери Авганистана и сви су припадници заједнице које деле заједничку судбину и будућност. Мир, стабилност, развој и просперитет у земљи представљају очекивање народа Авганистана, такође су у складу са заједничким интересима земаља у региону и међународне заједнице.

Си је истакао да је развој пријатељства са суседима принцип на коме Кина увек инсистира. Кина доследно поштује суверенитет, независност и територијални интегритет Авганистана, залаже се за остварење мира, стабилности и развоја у тој земљи. Механизам координације и сарадње земаља суседа Авганистана, од свог оснивања у септембру прошле године, играо је конструктивну улогу у стабилизацији ситуације у Авганистану, оценио је Си.

Он је између осталог нагласио потребу да земље суседи Авганистана улажу сопствене напоре у изградњу консензуса и подржавају напоре авганистанског народа за стварање лепе будућности, преноси КМГ.

(БН) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Све

31.03.2022 08:07

Јел било неких санкција од стране медјународне заједнице, стразбура, хаага а мозда и уефе, нату и уса због унистења авганистана до пепела?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постепено

31.03.2022 09:33

Афганистан це стати на ноге и кренути у развој, сам се прилагодити 21вијеку, мало по мало без притиска и омаловазавања...