„Љубичасти дан“ обиљежен и у Бањалуци – Моззарт подржао обољеле од епилепсије

Свјетски дан подизања свијести о епилепсији, „Љубичасти дан“, обиљежен је 26. марта и у Бањалуци.

Република Српска 28.03.2022 | 20:23
„Љубичасти дан“ обиљежен и у Бањалуци – Моззарт подржао обољеле од епилепсије

На Тргу Крајине Удружење обољелих од епилепсије Републике Српске обиљежило је овај важан датум, а баш тад стигла им је и подршка компаније Моззарт!

Наиме, кроз акцију „Хуманитарни тикет у подне“ кошаркашки тренер тренер Анте Маровић био је срећне руке, а свој добитак усмјерио је Удружењу обољелих од епилепсије РС.

„Од почетка рада боримо се против стигматизације обољелих од епилепсије и за њихово прихваћање у друштву. Због тога нам сваки вид помоћи и пажње значи. У то име се захваљујемо компанији Моззарт на подршци и што су препознали да су људи обољели од епилепсије категорија којима је потребна пажња и помоћ“, каже Јелена Борић, предсједница Удружења обољелих од епилепсије РС.

Ова организација основана је прије четири године, а обољелима омогућава психосоцијалну подршку, те усмјеравање на остваривање њихових основних права. Тренутно у Републици Српској живи око 6.000 обољелих од епилепсије од којих се многи суочавају са стигматизацијом у вртићу, школи, приликом запошљавања...

Зато су представници овог Удружења на свој дан дијелили љубичасте балоне и летке са основним информацијама о овој болести. Сви пролазници и посјетиоци имали су прилику да присуствују показној вјежби прве помоћи, особи која доживи велики епилептични напад, коју су приказали представници Хитне помоћи и Црвеног крста.

Организатори поручују да се у већини случајева епилепсија може контролисати лијековима и не треба бити препрека за нормалан, срећан и испуњен живот, а уз правовремену и стручну помоћ, при нападу, могу се избјећи веће посљедице.

Обиљежавању „Љубичастог дана“ присуствовали су и представници Града Бањалука и Министарства здравља и социјалне заштите РС.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар