Од чега све зависи колико је срећна једна нација?

Пандемија, сукоби и растућа неизвјесност доводе свијет на ивицу, али срећа није ишчезла. Колико смо срећни као друштво, показује нови извјештај УН-а. Међу 150 свјетских држава Босна и Херцеговина је заузела 67 позицију. На листи предњачи сјеверна Европа. Да ли је срећа у Финској или Данској случајна?

Република Српска 27.03.2022 | 12:38
Од чега све зависи колико је срећна једна нација?

Државе сјеверне Европе поново су на врху листе срећних земаља. Најсрећнија је Финска, слиједе је Данска, Исланд, Швајцарска и Холандија. Средином листе, долазимо до Србије на 43-ем мјесту, па до БиХ на 67-ом. Свјетски извјештај о срећи заснива се на животним процјенама, зато срећа у Финској,  пету годину за редом, није случајна.

Станислав Томић, социолог из Зворника, каже за БН да је Финска држава која има развијен социјални програм и својим грађанима пружа материјалну сигурност, због чега је најпривлачнија И најпожељнија као мјесто за живот. Оно што би могло бити за нас поучно, јесте да размишљамо о социјалној димензији да улога државе није само да убира порезе, него и да брине о својим грађанима, наводи Томић.

Птали смо грађане могу ли у Републици Српској бити срећни? У Бијељини смо наишли  на одговоре у којима су грађани рекли да је новац, односно финансијска сигурност оно што им недостаје за срећу. Један од анкетираних грађана испричао нам је и своје животну причу:

“Овдје ја нисам могао бити срећан, па сам отишао за Словенију да радим. Моје троје дјеце не живи више у Босни. Ниједно не ради овдје, једна ћерка је у Њемачкој, друга у Словенији, а трећа у Србији. За срећу је најважније  да можеш да живиш, да имаш новца да живиш као нормалан свијет, а сад да ли смо ми и нормална држава питање је.”

Правна држава, финансијска сигурност, ниска корупција и слобода доношења кључних животних одлука, све то карактерише срећне земље, код нас ситуација другачија. Томић наводи да ако би гвоорили да има сигурности то би било противрјечно са чињеницом да људи одлазе из друштва, што је по његовом мишљењу главни разлог одласка. 

“Због тога су наши људи и подијељени између нематријалне стране коју овдје проналазе у смислу топлине, породице, а с друге стране немају ту сигурност као у земљама попут Финске или Аустрије или Швајцарске и онда иду тамо, како би имали ту сигурност у материјалном смислу, зараде.”, каже за БН Станислав Томић. 

Из свега наведеног намеће се сљедећи закључак:

Бити срећан значи бити слободан од бриге и тјескобе. Предуслов за то су материјална сигурност и уређеност друштва. Судећи према мишљењу наших саговорника, немамо ни једно ни друго, зато је неопходно успоставити правни систем, који ће регулисати односе између становништва и државе. Уколико буде повјерења у институције, биће и више среће у друштву.

(БН/ фото:ГеттyИмагес/ јерсеyсбест)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

МИ СМО НАЦИЈА

27.03.2022 10:50

МИ СМО НАЦИЈА НЕСРЕТНА.. ЗАТО СТО НАС ВОДЕ ФУКАРЕ КРИМИНАЛЦИ УБИЦЕ ГЕНЕРАЛ РОНХИЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

27.03.2022 12:28

Ја сам у мраку СФРЈ био срећан, сада након демократских промјена 90-их, још увијек тражим срећу иако су сва свјетла упаљена. Јбга, извините, моји дједови и бабе су били у партизанима, а ја сам хришћанин

Name

Боже,

27.03.2022 10:56

Данци,Финци,Швајцарци,Холанђани су сретан народ јер немају снсд,немају додика,жељку,игора,горицу,шпирића,мајкићку,вулићку,тегелтије,каје,радишиће,немсју општинске и градске власти нс челу са снсд.Ко год нема ово набројано,има сретан и задовољан народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

27.03.2022 11:51

Отиће они кад тад, али ти ћеш и даље бити несрећан, јер ти је такво стање духа.

Name

Од

27.03.2022 10:58

Стоке која лаје из фотеља и гледа само своју гузицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

27.03.2022 10:59

Бити срећан значи дочекати одлазак црвених термита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИВОТ

27.03.2022 10:59

У ОВОЈ ДРЖАВИ ТЕК КАДА ОВЕ ТРИ МАФИЈАШКЕ СТРАНКЕ УВИДЕ ДА СУ СВИ ОНИ ОТИШЛИ КОЈИ ЊИХ И ОВАЈ МАФИЈАШКИ НАЧИН ЖИВОТА НЕПОДРЗАВАЈУ ЋЕ ОНДА ТЕК ДА ПОЧНУ РАДИТИ ЗА СВОЈЕ ПОЛТРОНЕ, ЈЕР ЊИХ САМО ЗАНИМА ДА ОСТАНУ ТРИ ЦИСТА ТОРА ОВЧИЦА КОЈА ЋЕ РАДИТИ ЗА МИЗЕРИЈУ! ПАМЕТНОМ ДОСТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од колицине

27.03.2022 11:00

Несреце проузроковане на разне нацине.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

27.03.2022 11:28

Овдје има доста људи који живе у иностранству. Је ли могуће да чим пређеш границу нестају сви животни проблеми? Мислим, дајте да нас неко анектира онда ?. (Њемачка, Аустрија, мислим познат им терен, историјска је истина да је српски народ под њима доживио златно доба). Иначе, остаћемо мизерни, несрећни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Мајк

27.03.2022 11:34

Еее за вријеме ТИТА били смо и ми најсрећнија нација ал није ваљало кажу ови сад билмези и њихове нације, па ето вам!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

27.03.2022 11:54

Од цега би зависило? Имас Додика или немас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Финска и Данска

27.03.2022 11:58

су у топ 5 по кориштењу антидепресива и генерално психијатрији, тако да је та дефиниција среће везана за фармацеутску индустрију и сирове паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећа Је

27.03.2022 12:48

Када на кладионици добијеш паре, сутра, све те паре што си добио, уплатиш да удуплаш ! Ако паднеш, нема вез, један дан си био срећан !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

27.03.2022 13:21

Од чега? Па ваљда од средстава за живот, новца и социјалне сигурности, питање није тешко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

27.03.2022 16:11

Финансијска сигурност у БиХ долази од политицких партија а не од дрзаве, која је само алатка у партијским рукама. Партије дају лову, партије запосљавају, све раде партије ... Дрзава је супља прица и споредна ствар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загреб

27.03.2022 16:53

Ја сам дјелимицно сретан јер сам у иностранству са породицом.Дјелимицно јер ми је зао,комсија,сире фамилије и пријатеља сто су доле.Волио бих свима помоци,ал нисам у могуцности..

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

27.03.2022 20:23

Од тога да се расправљамо, који датум и празник да славимо. Бар 30 година. Док људи, шаљу "ровере" на Марс. Битно је да не стојимо у мјесту и да напредујемо!

ОДГОВОРИТЕ