Угоститељи против забране: С димом одлазе и гости

Након што се прича о забрани пушења у затвореним објектима захуктала у ФБиХ, могла би оживјети и у Републици Српској, због чега посебно негодују угоститељи истичући да би, уз све проблеме, протјеривање дуванског дима из локала ставило кључ у браву.

Босна и Херцеговина 26.03.2022 | 09:33
Угоститељи против забране: С димом одлазе и гости

Дом народа Парламента ФБиХ у четвртак је потврдио одлуку Представничког дома којом се законски забрањује конзумирање цигарета и дуванских производа у свим затвореним јавним објектима. 

Приједлог закона је усвојен уз амандмане, тако да ће морати поново у Представнички дом на усаглашавање. 

Једним од амандмана предвиђено је да ће примјена закона почети за годину, а према приједлогу, сви на које се закон односи имаће рок од 24 мјесеца да се прилагоде и створе услове за спровођење закона и у том периоду неће бити кажњавања. 

Закон подразумијева и забрану конзумирања дувана у приватним возилима у којима се налазе малољетне особе. 

Наведено је да ће власници угоститељских објеката бити дужни да на видним мјестима истакну натпис "забрањено пушење", док у објекту не смију бити постављене пепељаре.

Угоститељи у Српској кажу да је ових дана појачана контрола и да инспектори провјеравају да ли су одвојене просторије за пушаче.

"Нисмо још дорасли Европи и тој култури да пушачи изађу испред локала и пуше. Код нас је то другачије. Такав закон био би само још један удар на угоститеље у РС који су једва преживјели пандемију вируса корона и суочавају се са недостатком радника. Још нам фали само тај закон и да затворимо објекте", упозорио је члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС "Хорека" Златан Татић.

С друге стране, здравствени сектор поздравља забрану пушења у затвореним објектима. 

Национални координатор за контролу дувана у РС Дарко Марковић каже да је овај закон одличан.

"Надам се да ће такав закон ускоро бити усвојен и код нас,  јер обично све функционише по систему спојених посуда. Тај закон штити људско здравље и није уперен ни против кога. Угоститељи који се највише буне имаће више посла јер ће у њихове објекте долазити и пушачи и непушачи. Нигдје у свијету послије таквог закона нису затворени ресторани, пабови нити кафићи", рекао је Марковић нагласивши да ће ова прича сигурно врло брзо бити покренута и у Српској.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС подсјећају да је нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење Влада усвојила крајем 2017. године, те да је касније повучен.

"Остајемо посвећени заговарању ограничавања коришћења дуванских производа који су штетни за здравље становништва, што ће сигурно у догледно вријеме бити и законски регулисано. Имајући у виду приоритете које је наметнула пандемија вируса корона, објективне околности и потребу одговора здравственог система, израда новог нацрта није у краткорочним плановима", навели су у ресорном министарству.

Подсјетили су да се Акциони план за превенцију и контролу незаразних болести у Српској заснива на начелу здравља у свим политикама, мултисекторској сарадњи и опуномоћавању пацијента, промовисаним од стране Свјетске здравствене организације.

"За реализацију већег обима здравствено-промотивних и превентивних активности, у одговору на постојеће здравствене потребе становништва потребно је формирати нове организационе јединице у домовима здравља, трансформисањем постојећих хигијенско-епидемиолошких служби у мултидисциплинарне центре за промоцију здравља и превенцију болести, чиме ће се омогућити квалитетнији рад доктора породичне медицине на превенцији пушења и помоћи пацијентима приликом одвикавања", навели су у министарству.

Предсједник Удружења хотелијера и ресторатера у БиХ Амир Хаџић рекао је за "Глас Српске" да му је жао што је закон донесен само у ФБиХ.

"Видјећемо какав ће закон бити у коначници и да ли ће амандмани бити прихваћени, али ово како је сада повољно је за угоститељско-туристичку браншу у смислу да ћемо моћи да одвојимо просторије за пушаче. Међутим, много је оних којих се овај закон тиче, од угоститељских објеката до занатских радњи, тешко да ће се то моћи исконтролисати, због чега сматрам да је закон популистички и непримјењив", рекао је Хаџић.

Глас Српске

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Не Контам

26.03.2022 08:43

Значи пушачи треба да имају већа права од непушача, па дајте онда да и наркоманима и алкохоличарима дамо већа права, него онима који то не конзумирају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комсиница

26.03.2022 10:25

Забрана пушења и строга контрола продаје дувана малољетницима, јос скупље цигарете....становниство превише обољева од рака.

Name

Ре:

26.03.2022 11:10

Непушачи неодољиво подсјећају на ЛГБТ групацију. Дуван се користи вијековима и задњих 10-ак година вам пало на памет да измишљате неку пројектовану причу. Истовремено удишете дим дизел мотора и то вам не смета. Набијте маске на нос и живите по 300 година.

Name

Ре Ре:

26.03.2022 13:22

Ало пусац, пуси у својој куци, нико ти не брани. Јел ти морас послије близине са мном да се купас, или ја морам да сперем смрад који си проузроковао кад додјем куци? Ста помињес дизел воле један, у томе и јесте разлика, аута су напољу, на отвореном. Никад нецес смрдити на дизел послије сетње. Ајд утјерај дизела у кафану и упали, па да видис колико цес дуго моци сједити на кафи.

Name

Ћирилица

27.03.2022 07:40

Тачно се види да одудараш у сваком погледу, нека си ти написао да су непушачи будале и то ћирилицом.. Мозак љеља

Name

блука

26.03.2022 08:57

Пушач сам, али поздрављам одлуку! Мање ћемо пушити,бити здравији, а остаће нам и нека кинта! Није ни ЦГ Европа, па сви поштују овакве законе...По Татићу, требали би чекати 2086, када будемо у ЕУ, па да поштујемо овакве одлуке!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сууупер

26.03.2022 09:03

Коначно и нешто паметно. Кад се буде примјењивало, ето ме. Дојадило је бити усмерен због туђих страсти или себичлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.03.2022 11:17

Зар и до сад нисте у ресторанима имали боксове за непушаче? Ко те гони међу пушаче?! Сад и од кафана хоћете да направите стерилну зону. Ама, од....те више с тим педерлуцима!

Name

Благо нама

26.03.2022 09:05

Циме се власт брине? Јел нема вецих проблема у дрзави које треба ријесити??? Здравствени радници ово подрзавају а и сами су пусаци (не сви),уз то конзумирају и алкохол па цак и дрогу. Срамота.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

26.03.2022 09:09

Ових лицемјера из здравства,они поздрављају Закон,а 90% здравствених радника пуши и удобно и ухљебљено примају плату и мито наравно,а то што ће угоститељи поцркати боли их она ствар,јер они имају од чега живјети!!Индивидуална ствар је сваког појединца хоће ли пушити и бринути о свом здрављу!!И каква ми је то кафа ујутро без цигарете??!Фуј багро хохштаплерска!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.03.2022 11:25

То ти је кад мањина терорише већину. Кафана без пепељаре није више кафана, па нека зјапе празне, чекајући непушача да ужива.

Name

Епиц

26.03.2022 09:22

Коме смета дим нека не иде у кафану!А ако се бринете за здравље,па забраните запрасивање атмосфере отровима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.03.2022 11:25

Браво!

Name

А 1986

26.03.2022 20:13

У кафани ок нека пуси али у пекари .Нпр.Дјекиц посластицарница у Теслицу.

Name

Данас

26.03.2022 09:24

Лицно сам пусац. На западу је то вец одавно усвојено. Постујем, не угрозавај друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

26.03.2022 11:28

Ето, ја не поштујем тај запад, јер смо ми исток. Ако ти мораш то поштовати, онда је то ствар избора, јер си тамо гост.

Name

Ре Ре:

26.03.2022 19:59

За тебе би пуно боље било да мало изадјес из кафане и просирис видике. На залост, вецина овдасњег народа сваку биртију сматра својом куцом и врхунац зивотног ``успјеха`` им је, да се налоцу уз цајке и ростиљ.

Name

?‍♀️

26.03.2022 09:34

Боже, која смо дивљач! Покушавамо да заштитимо непушаче од дуванског дима - НЕЕЕЕ! Пропашће кафеџија! Ало, више није вам ово Османско царство! Све што има потенцијал да нас уљуди и цивилизује, за нас представља смак свијета! А што се тиче дима. Сједе двоје људи у кафићу. У једном тренутку, чује се питање - јел Вам смета да запалим? Друга особа мало се наге на страну, прдну из све снаге, па упита, - не, а Вама ово? Сад ће неко рећи, ако нећеш да те трујем сједи код куће. Баш као они, ако нећеш да те заразим, сједи код куће! А од када то једино саможиви смију да излазе из куће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

26.03.2022 09:52

А засто једноставно се не направе типа кафици за пусаце И нека неки вид опорезивања буде веци. Па нека здрави буду са здравима, а ми пусаци цемо се Тровати медјусобно. :) Једноставно И без нервозе И нас И њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угоститељ

26.03.2022 10:13

Баш тако, ко мисли да је закон добар нека отвори угоститељски објекат за непушаче и нека згрће паре лопатом, ја држим кафић 20 година и долазе и пушачи и непушачи. Добра вентилација и све у реду. Пустите нас више да радимо.

Name

Приједорцанин М.

26.03.2022 10:48

Пусац сам и поздрављам и подрзавам предлог

Name

Ре

26.03.2022 11:46

Тацно тако! У цему је проблем? Ако мозе у Аустрији, засто не и код нас?

Name

Рале

26.03.2022 10:02

Са запада све покупљено осим висине плата. Сада це бити забрањена цигара а дозволице марихуану исто као у холандији. Не морас куповати мару да се дрогирас само удји у дискац

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИГОР

26.03.2022 10:08

БОЖЕ, ЗАШТО СМО У СВЕМУ НАЈГОРИ У ЕВРОПИ? ПРИМИТИВНИ, ГЛУПАВИ, НЕЗРЕЛИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Игор

26.03.2022 20:04

У висе од пола ЕУ земаља постоје кафане за пусаце. Холандија, Њемацка, Аустрија, Сведска, Данска, и многе друге дрзаве дозвољавају рад локала за пусаце уз мало веце дадзбине. То је љепота истинске демократије, свако има избор хоце ли уци у паб ознацен као пусацки или не. За оне који тако зеле, постоје бројни локали за непусаце. Ми смо идиоти који се баве истински небитним стварима, а дрзава нам се распада од проблема у сваком смислу. По томе си у праву да смо најгори, примитивни и незрели, јер ко нормалан брине о јавном здрављу расправљајуци о пусењу кафанама док нам породиље и бебе умиру у болницама?!?!

Name

Милан

26.03.2022 10:17

Напокон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

26.03.2022 10:43

Медју одраслима код нас је задњих година све висе непусаца и вец их 10% висе него пусаца. Мозда ти људи конацно могну с миром сјести попити несто без смрада око њих. Знаци, угоститељи, имат цете висе гостију него до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандро М

26.03.2022 11:19

Већ одавно је требало ту извест. Какав је то начин одем у ресторан и поред мене кад једем неку запалит цигару најрадије би му угурао ту цигару у мозак. Већ крајње врјеме !

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.03.2022 11:26

Па нисмо први гдје се то уводи, дај статистике колико је у другим дрзавама затворено кафица ради забране. Ал треба да се уведе сто прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

26.03.2022 13:02

Ајде да и код нас испадне несто добро,да се једе с миром без дима па вала да будемо и ми мало културни апсолутно подрзавам локале без пусења ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.03.2022 14:09

Ресторан и кафана нису исто, царе! Ајде у ресторанима забранити је ок, али у кафани је то глупост!

Name

Непусац

26.03.2022 15:58

У кафану свако долази због одуска да уз кафу и цигару мало се опусти а сви угоститељи провјетравају просторе данас вецина пуси

Name

Орао

26.03.2022 21:50

Пушачи, пушите бездимне то вам је најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало

27.03.2022 07:37

Да ли је нормалан тај Татић? Ствар је у томе да се заштити здравље, нека му неко објасни..

ОДГОВОРИТЕ