Бендовима ће бити забрањено да на свадбама певају хитове Цеце, Шабана, Драгане, Лукаса...

Хитови највећих музичких звезда као што су Светлана Цеца Ражнатовић, Здравко Чолић, Шабан Шаулић, Драгана Мирковић, Аца Лукас, али и многих других чије се песме певају на приватним прославама, убудуће неће моћи да се изводе без дозволе и плаћених извођачких и ауторских права!

Забава 25.03.2022 | 17:46
Бендовима ће бити забрањено да на свадбама певају хитове Цеце, Шабана, Драгане, Лукаса...

Како смо сазнали из кругова блиских неким познатим ауторима музике, они су и раније тражили да се донесе посебна уредба којом би се регулисало извођење њихових композиција на разним манифестацијима, с обзиром на то да од тога ништа нису приходовали. Саговорници Курира Живорад Жика Ајдачић из Удружења сценских уметника, стручњака и сарадника у култури Србије, Драгиша Голубовић, председник Савеза естрадно-музичких уметника Србије, и продуцент Саша Мирковић кажу да су упознати с тим и да су сагласни да се почне с таквом применом наплате ауторских и извођачких права.

Dragiša Golubović
фото: Дамир Дервишагић

- Мој став је увек био јединствен, све што се ради с конца и конопца је лоше. То више личи на ријалити! Пре свега изгубљена је нит правог стваралаштва. Нема добрих песама, композиција, доста се ради коришћењем других аутора, без одвајања шта је ауторско право, а шта није. Е сад, што се тога тиче, ради се о томе да су лични аутори дошли до закључка да могу да забране извођење својих дела. Ако се те песме изводе било где, они се бодују и аутор има надокнаду. Сокој у свим местима има своје представнике и музичари су дужни да пријаве шта певају. Не треба аутор да да сагласност јер је то јавно извођење. Законом не може да се прати извођење дела у кафани. У Француској ти си дужан да доставиш мелодију и плаћају се ауторка права - наводи Ајдачић, који је и председник Управног одбора организација за заштиту права извођача.

Голубовић каже да није за то да аутори забрањују извођење својих песама, али инсистира на томе да се морају плаћати накнаде удружењима, чак и кад су у питању приватне прославе.

- Ту се ради о ауторским и сродним правима. Ми сматрамо да треба да се изводе све композиције, с тим што треба да се плаћа накнада. Колико се ја разумем, требало би ти музичари да доставе Сокоју списак песама које ће да изводе. Шеф оркестра треба то да преда Сокоју и организацији ПИ (организација за права извођача) - навео је он.

Saša Mirković
фото: Ана Паунковић

Саша Мирковић каже да је упућен у то да ће ускоро бити донет нови закон којим ће се ближе регулисати ова област, односно да бендови више неће моћи да певају песме великих звезда и да зарађују на томе.

- Фрка је свим певачима и бендовима који немају свој репертоар. Били они радни бендови на свадбама и неким прославама, па и певачима и бендовима који наступају по дискотекама како у Србији, тако и у дијаспори. Деси се, рецимо, да Тропико бенд изводи петнаест минута своје песме, или неки певачи из "Гранда" који имају један или два хита, а онда настављају да певају песме Аце Лукас, Цеце, Мирослава Илића, Драгане Мирковић, Халида Бешлића, Маринка Роквића, а да за то немају право. Закон који ће ускоро ступити на снагу није повољан по такозване дивље музичаре, јер сви морају да плаћају ауторска и извођачка права. Мој предлог је да се решава са породицама преминулих певача или аутора или продуцената који су упућени у све то. Морају да траже сагласност на ког се воде права, мора да се уведе ред у ову област - закључио је Мирковић.

Први повукли потез

Балашевићи и Цане забранили "Гранду" извођење песама

Међу првим је Зоран Костић Цане, фронтмен Партибрејкерса, забранио да се његове песме изводе у такмичењу "Звезде Гранда". О томе је причао Ђорђе Давид пре неколико месеци, рекавши да је шокиран његовим поступком. Исто је учинио и Миле Бас, и то знатно раније. Он је још пре неколико година ставио забрану да такмичари у "Звездама Гранда" певају песме Јужног ветра, што се засад поштује.

Недавно се сазнало да је и породица Балашевић тражила да учесници поменутог шоу-програма не изводе дела покојног Ђорђа Балашевића.

Đorđe Balašević, Jelena Balašević
фото: Драган Кадић, Бета/Драган Гојић, Дамир Дервишагић
(Курир.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар