Пенг Лијуан се обрац́тила видео-конференцији поводом Светског дана борбе против туберкулозе

Плаy ВидеоПенг Лијуан, супруга кинеског председника Си Ђинпинга и амбасадорка добре воље Светске здравствене организације (СЗО) за туберкулозу (ТБ) и ХИВ/АИДС, присуствовала је у четвртак видео конференцији поводом Светског дана борбе против туберкулозе 2022.

Свијет 25.03.2022 | 09:27
Пенг Лијуан се обрац́тила видео-конференцији поводом Светског дана борбе против туберкулозе

„Последњих година, захваљујуц́и напорном раду СЗО и заједничким напорима међународне заједнице, свет је постигао значајан напредак у борби против туберкулозе“, рекла је Пенг.

„Кинеска влада веома озбиљно схвата превенцију и лечење туберкулозе и то је уградила у стратегију здраве Кине. Успостављена су посебна средства, пацијентима су обезбеђени бесплатни контролни прегледи и лекови против туберкулозе, а ради се и на унапређењу нове дијагностичке технологије и лекове. Као резултат тога, стопа излечења туберкулозе је задржана изнад 90 одсто“, рекла је она.

Пенг је напоменула да кинеска влада и сви сектори друштва активно пружају негу пацијентима са туберкулозом, осигуравајуц́и да пандемија не утиче на лечење.

Такође је пренела своје искуство укључења превенцију и контролу туберкулозе у земљи, пошто је протеклих година посетила многе здравствене установе, школе и заједнице.

Светски дан борбе против туберкулозе, 24. март, подсећа на једну од најстаријих заразних болести. Иако је у многим деловима света готово искорењена, у другима и даље доводи до тешких последица.

 

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хм

25.03.2022 09:10

заједницким снагама до депопулације уз помоц сзо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лако се на добро навићи

25.03.2022 09:50

Прије И свјетског рата код нас је просјечни животни вијек био 40 година, а туберкулоза па чак и лупус, астма или реуматоидни артритис су били смртне пресуде као данас рак!

ОДГОВОРИТЕ