Укидање акциза шанса да грађане заштите од инфлације

Наша шанса је да укидањем акциза на гориво истовремено заштитимо грађане од галопирајуће инфлације и покренемо  пореске реформе, које је давно требало спровести. – истакла је Мирјана Орашанин, чланица Главног одбора СДС. 

Република Српска 24.03.2022 | 11:16
Укидање акциза шанса да грађане заштите од инфлације

„У цијелој Босни и Херцеговини се по основу акциза прикупи око 1,1 милијарди КМ, а највећи дио се користи за текућу буџетску потрошњу тј. плате, пензије и остале издатке умјесто да се троши у намјенске сврхе како је предвиђено законом. Приходи од акциза на гориво би требало да се користе за изградњу аутопутева или саобраћајница, а не да се кредитно задужујемо за изградњу путева и плаћамо камате.“ – поручила је Орашанин. 

Она каже да због геополитичке ситуације и ратних дешавања у Украјини земље ЕУ, и цијелог свијета  предузимају различите мјере за обуздавање раста цијена горива које снажно утиче на инфлацију. 

„С тим у вези Представнички дом Парламента БиХ је под притиском јавности готово једногласно, уз један суздржан глас, укинуо акцизе на гориво, привремено, на период од минимално шест + три мјесеци.  С друге стране делегати из СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ нису подржали укидање акциза на гориво на ванредној сједници по хитном поступку, наводећи да је потребно да се огласе и остале институције као и УИО те да се приједлог поново разматра данас на редовној сједници. Управа за индиректно опорезивање је изнијела негативно мишљење на предложене измјене, наводећи да укидање акциза на гориво може умањити приходе за око 265 милиона КМ.“ – појаснила је Орашанин. 

Она каже да би укидање акциза на гориво има за циљ да заустави галопирајућу инфлацију која утиче на стандард свих  грађана а тиме и на смањење потрошње. 

„Управа за индиректно опорезивање БиХ је раније објавила да је ове године прикупљени износ у прва два мјесеца износио 248 милиона  што је за 21,14% више у односу на исти период прошле године. То прије свега указује да су приходи који би се "изгубили" кроз наплату акцизе за шест мјесеци, већ надокнађени за два мјесеца ове године кроз инфлацијски порез.“ – закључила је Орашанин. 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јуи

24.03.2022 10:32

Ова је колико знам напустила Клуб одборника СДС у бијељинској скупштини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

24.03.2022 11:44

Браво за СДС

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.03.2022 13:53

Вратила се, а шта су то акцизе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срђан Власеница

24.03.2022 18:53

Мало је жена у политици уопште. Ова паметна жена је право освјежење, мада није нова у политици. Само што се тешко пробити поред старих метузалема који су заварили г...е за фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

25.03.2022 10:02

Немогу укинут акцизе стаце пљацкат они јер свесу опљацкали стоје било сад имје остало само јос то

ОДГОВОРИТЕ