Домаће власти споро или селективно усклађују законе

Бореновић наводи да се домаће законодавство споро или селективно усклађује са правним тековинама ЕУ, што може имати значајне економске импликације.

Босна и Херцеговина 23.03.2022 | 19:08
Домаће власти споро или селективно усклађују законе

- Босна и Херцеговина је, ако гледамо чисто формално, потписала много уговора, а суштински се недовољно дјеловало. Однос према енегији и клими подразумјева мање неодлучности, а много више активног дјеловања. Вријеме пролази, можда године у којима је циљ испунити стандарде изгледају далеко, али као и у многим другим постављеним циљевима, ништа се не ради да се стандарди, критеријуми и обавезе из Уговора о приступању Енегетској заједници испуне.

Ово је рекао предсједник ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ Бранислав Бореновић током панел-дискусије „Разговор са представницима законодавне власти“ на Енергетском самиту у Неуму.

Нагласио је да енергетска транзиција подразумијева озбиљне промјене модела понашања власти, промјене институционалног дјеловања, али и личне свијести и посебно политичког односа према овако важним питањима.

- Ово је дугорочни процес, али реформа енергетског сектора и процес декарбонизације захтијевају хитно дјеловање. То није козметика, већ озбиљан процес и било какво развлачење и неулазак у суштину испуњења стратегије стварања чисте енергије, гдје поред постојеће хидроенергије, доминантно треба користи енергије вјетра и сунца, може имати велике посљедице за привреду, а посебно за здравље становништва. Морају бити планирана велика, транспарентна улагања и пројекти који неће бити искључиво политички, него енергетски и економски потребни и исплативи пројетки – истакао је Бореновић.

Рекао је да се домаће законодавство споро или селективно усклађује са правним тековинама ЕУ, што може имати значајне економске импликације.

- Неодлучност и неактивност извршне бх. власти, која једва да парламенту предложи понеко законско рјешење, довела нас је у период стагнације или веома спорог напретка у сваком погледу. Владајућа коалиција, СНСД-СДА-ХДЗ, за три године није предложила у парламенту ништа што је у складу са надлежностима и обавезама преузетим из међународних споразума и европске агенде, а активност по овим питањима све своди на неформалне разговоре посланика – навео је Бореновић.

Он је позвао Савјет министара БиХ да предложи мјере и законе, донесе одлуке које се тичу заједничког нивоа.

- Савјет министара је невидљив, већ три године као да не постоји и носи ограмну одговорност за тромост у овом процесу, па чак и за одређене кривичне процесе који се воде против БиХ – истакао је Бореновић.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бундева

23.03.2022 18:43

Умрла Додикова јараница Олбрајтова

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

23.03.2022 19:02

Имаш ли неки предлог, став ? Како бих ти поступио, наравно да немаш. Повуци се човјече досадан си са критикама пусти колегу Црнадка, човјек а на свом мјесту ДА ОН КОМЕНТАРИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаушанин

23.03.2022 21:09

Дај- гле му одијела! Пар хиљада марака, ал' га уби брига за народ. Не спава ноћу.

Name

Хм..

23.03.2022 19:04

Опет пуке критике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.03.2022 19:31

Ускладјују оне законе који њима пасу а оне у којима виде било какву опасност по свој интегритет и не гледају

ОДГОВОРИТЕ