Зашто се каже: "Плакати као година"?!

У овом тексту упознаћемо вас са значењем речи односно шта значи кад неко каже “плаче као година” или “плакати као година” У српском језику има више устаљених израза који означавају како неко плаче.

Занимљивости 23.03.2022 | 16:43
Зашто се каже: "Плакати као година"?!

Каже се: плаче изагласа , или плаче као киша (рони силне сузе), или плаче као да му кожу деру (плаће вришти, дречи), или плаче као мало дете (кад одрастао човек плаче без озбиљног разлога).

Све те изразе лако је разумети и објаснити, јер они сами собом јасно казују о каквом је плакању реч. Али није тако лако објаснити зашто се каже плакати као година (најчешће са додатком: љута, црна година и сл.).

Одговор на то питање крије се у маглинама далеке прошлости, у давним временима, када је реч година имала и нека значења која данас углавном нема, бар не у књижевном језику.

Када се данас код нас каже година, под тим се подразумева “време за које Земља једанпут обиђе око Сунца” (то је астрономска година), или “време од дванаест месеци, од 1. јануара до 31. децембра” (календарска година), или “време од четири годишња доба: пролеће, лето, јесен и зима” (пољопривредна година), или “оно што земља даје, рађа преко године, летина” (каже се: Родила година!) итд.

Речник Матице српске, међутим, под редним бројем седам, наводи још једно значење, обележено као “покрајинско”. То је: “олуја, невреме, киша”. Даје и карактеристичан пример: “Кад падне година (олуја) или благдан, бавим се занатом.” Ту је, ето, сачувано оно прастаро значење речи година.

Ако, дакле, година може значити, као што је некад углавном и значила, “киша”, логично је што се, са ослонцем на то значење, може казати плаче као година. То је исто као када се каже плаче као киша, тј. лије сузе као да пада киша, рони сузе као кишне капи и сл.

Што се уз то додају и атрибути љута или црна, па се говори плаче као (љута, црна) година, такође је разумљиво. Реч је о појачавању израза који је везан за тугу и плакање.

А можда је и у вези са неродним, гладним годинама, због којих су многи сиромашни људи проплакали.

(Извор:опстеобразовање.ин.рс)