УИО против укидања акциза и смањења стопе ПДВ-а

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дала је негативно мишљење на предложене измјене Закона о акцизама и Закона о ПДВ-у.

Босна и Херцеговина 23.03.2022 | 13:06
УИО против укидања акциза и смањења стопе ПДВ-а

Из документа који је у посједу "Независних новина", видљиво је да УИО БиХ сматра да усвајање тих закона није прихватљиво са становишта осигурања макроекономске стабилности и фискалне одрживости БиХ. 

Када је ријеч о измјена Закона о акцизама којим се предвиђа суспензија акцизе на нафту и нафтне деривате, а о којем ће сутра расправљати делегати Дома народа Парламента БиХ, у УИО наводе да се може очекивати смањење прихода од приближно 265 милиона КМ. 

"Уколико суспензија наплате акциза буде имала за резултат и смањење малопродајних цијена нафтних деривата, а што је циљ који се жели постићи, тада ће доћи и до смањења прихода од ПДВ-а. Приход од ПДВ-а би се смањио за приближно 45 милиона КМ", наводе у УИО БиХ. 

Такође, наводе и да суспензија акцизе без примјене других инструмената (без претходног ограничења марже) није гаранција значајног смањења као ни стабилизације цијена горива на тржишту

"Усвајање Приједлога закона и измјена Закона о акцизама у БиХ у наведеном облику, изазваће потешкоће у његовом провођењу, и сматрамо да се не може дати позитивно мишљење у погледу његовог усвајања", навели су у УИО. 

Такође, наводе и да суспензија акцизе без примјене других инструмената (без претходног ограничења марже) није гаранција значајног смањења као ни стабилизације цијена горива на тржишту

"Усвајање Приједлога закона и измјена Закона о акцизама у БиХ у наведеном облику, изазваће потешкоће у његовом провођењу, и сматрамо да се не може дати позитивно мишљење у погледу његовог усвајања", навели су у УИО. 

Када је ријеч о измјенама Закона о ПДВ-у којим се предвиђа диференцирана стопа ПДВ-а од 5,17 и 22 посто, а о којем ће такође расправљати делегати Дома народа Парламента БиХ, УИО у свом мишљењу наводи да предложене измјене нису у складу са Директивом ЕУ. 

"Треба имати у виду и чињеницу да, према неким истраживањима увођење ниже пореске стопе не значи уједно смањење социјалних разлика јер такве снижене стопе могу донијети двоструку већу корист богатима него сиромашнима, па се на овај начин субвенционишу богати, јер и они исто као и сиромашни купују ове производе", навели су у УИО. 

Иначе, предложеним измјенама Закона о ПДВ-у предлаже се нижа стопа од пет одсто на основне животне намирнице, лијекове...

"Увођење диференцираних стопа ПДВ-а неће значајно помоћи потрошачима са нижим дохотком, а с друге стране губитак прихода по буџете свих нивао је неминован, јер је јасно да ће увођењем ниже стопе ПДВ-а држава изгубити значајан дио прихода", навели су између осталог у УИО. 

У УИО су такође навели да је потребно значајно вријеме да би се донијели подзаконски акти којим би се јасно дефинисали производи који ће бити опорезовани различитим стопама, а затим и нови образац ПДВ пријаве. 

"У случају коначног усвајања предложених допуна сасвим извјесно ће доћи до значајаног раста трошкова неопходних за функционисање порезне администрације, а такође и трошкова са којима ће се сусрести обвезници ПДВ-а", истакли су у УИО. 

Када је ријеч о губитку прихода по основу ПДВ-а у случају смањења стопе на 5 посто, у анализи УИО која је у посједу "Независних новина" наводи се да би пад прихода само по основу млијека и млијечних производа, шећера, брашна, лијекова, соли, уља и јестивих уља и прозвода за исхрану дојенчади био око 136 милиона КМ. 

"Усвајање Закона у наведеном облику изазваће потешкоће у његовом провођењу, значајно угрозити пословне процесе у УИО и нарушити неутралност ПДВ-а", наводе у УИО додајући да увођење снижене и више стопе ПДВ-а није примјерено тренутку у којем се налазимо и усвајање би могло проузроковати несагледиве посљедице за све нивое власти у БиХ. 

У УИО, такође, наводе да код процедура и усвајања Закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, занемарен је Закон о систему индиректног опорезивања који каже да је Управни одбор УИО надлежан за покретање и припрему законских прописа у вези са индиректним опорезивањем.

(Независне)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Оцекивано

23.03.2022 12:15

Вијест би била да су дали позитивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.03.2022 14:35

Зато рудоња није дао да се усвоји. Све у договору са дзакулом.

Name

НР

23.03.2022 20:35

Што скупштина као највиши орган власти донесе, УИО мора одрадити. Ви сте служба. Нисте позвани да водите политику.

Name

господо

23.03.2022 12:24

какве везе имају акцизе са буџетом јер су уведена намјенски за изградњу путева ани км пута нисте направили преварили сте народ и треба их укинути јер се тросе за крпљење буџетских рупа ,а пдв и у Европиима дифенцираних стопа ,ако се вежете за Европу вежите плате и пензије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

23.03.2022 12:29

Хахахахаха значи у преводу,а под утицајем СНСД-а сиротињо цркни или Њемачка!!!Живио Баја и сви тајкуни црвених да још коју милијарду узму!!Нека и треба тако народ је стока коју треба гулити!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

23.03.2022 12:29

Укратко, компликованије це им бити радити, тезе и висе це имати посла, а дрзавна каса це бити мало празнија, пар процената, сто не оправдава цињеница да це неколико десетина хиљада људи мозда моци презивјети тренутна теска времена и јос теза надолазеца... Ја сам до 2006. Уз помоц еxцела и пар образаца које сам сам направио, односно програмцица у еxцелу, уредно водио и три стопе пореза и оних 2% за Зељезнице, радио на достави робе, студирао економију и повремено ускако као трговац за слободне дане, годисњи итд, не разумијем ста је овим новим струцњацима, спољним сарадницима, јавним циновницима у инспекцијама и УИО, јесу бар основну заврсили редовно или су и то куповали?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

23.03.2022 12:30

Можете ову игру играти до октобра.Послије тога слиједи бјежанија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

23.03.2022 12:31

У преводу народ постоји због државе а не држава због народа и тако се и односимо према овом случају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.03.2022 12:32

Нећете имати пара за зграду од 100 милиона у Бања Луци.Зато недате смрадови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој животе

23.03.2022 12:41

Морају ови из УИО да се скуће и купе зграду од Радишића..... Како онда да укину акцизе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

23.03.2022 14:13

Од тог новца народ свакако нема користи. То је новац за куповину избора, зграда, аута, гараже итд, а све по минимум дуплим цијенама гдје се политачари намире

Name

Срле

23.03.2022 12:43

Хдз-Снсд коалиција око акциза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уио

23.03.2022 12:56

Сад као неможе прилагодити софтвер.Тај Џакула је купио нови софтвер и не размишљајући о томе да ће бити више стопа ПДВ-а.Само га је интересовало колико ће добити од Ланаца. Ето тако он ради већ 12 година.Само набавке и проценат њему и његовом шефу.Софтвер ништа бољи чак и гори од старог.Докад више ће овај муцавац вући за нос цијелу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петра

23.03.2022 12:57

Све је јасно. Миро Џакула на челу УИО (ХДЗ) заједно са партнерима СНСД и СДА, не желе се одрећи ни марке нити свог начина живота далеко од стварности. А ти народе ко те шљиви. Боље нисмо ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

23.03.2022 13:02

Фукаретине, одуговлаче, паметују и сада ће пребацивати одговорност са једних на друге, тако да од укидања акциза нема ништа. Све је то договор три уништитеља БиХ и РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, додиг , човић и изетбеговић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.03.2022 13:14

Повецањем цена поготово робе сироке потросње смањује се купивна моц грабјана зато сто плате не прате раст поскупљења.По томе дрзава мора опстати по сваку цену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

23.03.2022 13:19

Е ето га,сад је ред на Човића да блокира укидање акциза,прво Додоик у Дому народа против,Бакир и Човић за укидање,сад у "другом кругу" Човић (преко свог директора у УИО-Џакула),ако буде и трећег покушаја укидања акциза,ред ће бити да Бакир испадне "го*но",циклично. БАГРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

23.03.2022 13:34

Е ово је Милорадова игра, сад ће он испричати причу за малу дјецу ми смо хтјели укинути имали смо и волку и зељу ал они из БиХ недају. Е мој народе коме се ти верујеш. Он од акциза купује виле по Београду а народ нема шта јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактасани

23.03.2022 14:48

Немој да кукате Миле је најавио повецање плата за будзетске потросаце да некако прогура до избора а остали неморају возити аута

Name

075

23.03.2022 13:45

Запамтите моје ријечи јер за тачно 8 дана почиње спектакл, наредни четвртак ће чланице ЕУ бити "замољене" зна се од кога да уведу ембарго на руску нафту,за сада не и плин, и процјена је да барел иде на 300$!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

23.03.2022 14:24

Након три дана на 500

Name

овако

23.03.2022 13:45

То је новац тих 256 милиона, који је намијењен за градњу аустопутеава а ви то не радите. А тих 45 милона пдв није ни планирано у буџету зато што је цијена нафте на почетку године била 2,3 КМ . Зато не правите се луди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циро

23.03.2022 13:55

А сеф УИО је опет Милорад Додик .На цуприји даје а на мосту враца назад..Каква змија је могла родит таквог гада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

23.03.2022 14:24

Да ова организовано криминална институција-мафијаска на целу са криминалцем ради како треба и да проводи оно за сто су плацени и поред укидања акциза и смањења ПДВ-а наплата би била веца за стотине милиона марака.Али ови легализовани криминалци цаст изузецима којих је јако мало науцило на узимање великих износа и којима је најмање вазно ста се увози бего дај да сам ја добар и моји велики сефови до директора и његових замјеника.Годинама се прица о свим видовима криминала и корупције у УИО али нико ниста не подузима.Зато све ове мјере не одговарају руководству јер су науцили узимати и направити царство као сто га је створио директор од Неума,ЦапљинеМостара......Гинго воли паре највисе на свијету сто је рекао бивси директор који је за овог приуцени радник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

23.03.2022 14:27

Када је пљачка народа у питању, нема националних конотација. Тад сте јединствени, олоши, битанге а поготово фашисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

23.03.2022 14:30

Потпуно разумљиво, сок би био да су усвојили мањи пдв и акцизе. овако је ок

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

23.03.2022 14:35

Ма де,све раде координирано,вандредна Скупштина РС на којој је донесена одлука да се привремено суспендује акцизе на гориво и ПДВ на основне животне намирнице сведе на 0% је била само игроказ за јавност. Нити Скупштина РС може да донесе ту одлуку,нити СНСД жели да се то деси,уосталом да су то жељели гласали би у Дому народа за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

23.03.2022 14:42

Доста више и ухљеба неписмених на буџету само нек за вас багру има народ нек поцрка а све дипломе са приватних квази факултета само народ народ це се и догодити а онда нек вам је бог на помоци џукелетине нешколоване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џони

23.03.2022 14:57

Па сасвим је нормално да лопуже не желе да им се умањује гомила пара коју дијеле. Те паре отприлике 60% заврше у џеповима политичара, а глупи народ нека ћути и пасе траву. То Џакула, Бакире, Бурло, Човићу, Фахро и остали лопови, пљачкајте и пишајте по нама, нисмо ништа друго ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли

23.03.2022 16:38

А чијим то ријечником причате , ваша кобајаги изјава , илити одлука , а одлуку донијели политичари , који тренутно пљачкају народ немилице . Која је то математика и филозофија , да дистрибутери плате цех , због тога што се проклети властодршци не желе одрећи ненормалног луксуза и пљачке народа , који једва преживљава . Багро , проклета , па докле више , напљачкали сте се и покрали милијарде и никад вам доста .

ОДГОВОРИТЕ
Name

А дали би за зграду

23.03.2022 17:33

100 милиона, то је ок, за то би имали средстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одмах

23.03.2022 18:10

Се знало да од те прице нема биста ал ајд добили су посланици у НС дневницу боли их уво

Name

БЛ

23.03.2022 17:37

Први Додик неда укинут акцизе јер је то већ планирано за редовне трошкове до краја године. А обећао и веће плате и пензије.

ОДГОВОРИТЕ