Тржишту нафте и гаса пријети колапс ако буде санкција

Заменик руског премијера Александар Новак изјавио је данас да би глобална тржишта нафте и природног гаса могла да доживе колапс у случају увођења санкција руском енергетском сектору, извештава Ројтерс.

Свијет 23.03.2022 | 12:14
Тржишту нафте и гаса пријети колапс ако буде санкција

Новак је такође упозорио да би евенруални ембарго изазвао непредвидив скок цена енергената.

У обраћању у Доњем дому руског парламента, он је оценио да је забрана гасовода Северни ток 2 према Немачкој апсурдна, да је несхватљива са аспекта енергетске равнотеже и да ће подгрејати инфлацију.

Новак је, како преноси агенција Тас с, такође рекао да САД покушавају да кривицу за поскупљење горива пребаце на Русију, истичући да Москва нема никакве везе са том ситуацијом.

„Забрана испорука руске нафте и нафтних деривата коју су објавиле САД један од разлога поскупљења горива. У САД-у су од почетка године цене горива порасле за 19 посто. Међутим, удео САД-а у руском извозу енергетских ресурса износи само 3,0 процента“, додао је он.

Потпредседник руске владе је поновио да Русија никада није користила енергенте као оружје и да је поуздан снабдевач светских тржишта дуги низ деценија.

„Чак и сада, упркос најтежој геополитичкој ситуацији, настављамо да испоручујемо гас европским потрошачима у складу са њиховим захтевима и уговорима, при чему користимо украјински систем за пренос гаса у складу са уговором до 2024“, рекао је Новак, наводи Тас с.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мијо

23.03.2022 12:40

Ето, нема руске нафте и биће "пропаст" Свијета, Русе треба потпуно и трајно економски изоловати док се не дозову памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.03.2022 15:08

Брзо да идеш код породичног љекара и тражиш упутницу за специјалисту психијатра.

Name

Е памети

23.03.2022 15:28

Благо теби.

Name

Да Али

23.03.2022 13:06

Они су планирали да приватизују ваше енергетске компаније, пошто ви не пристајете на то, онда се више не бирају средства да се дође до циља ! Баш би било лијепо да то добију западне корпорације, биле би веће плате радницима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Барел

23.03.2022 13:20

Хлеба. Сад це се идиоти населит у Семберију. Под прицом како су то богати и паметни Свабе. Будали само прицај о памети ... Цаст онима који то и јесу ...

ОДГОВОРИТЕ