Научници тврде изумрла птица додо могла би да се врати у живот!

Недавно откриц́е “фантастичног примерка“ ДНК птице додо био је последњи траг потребан да се комплетира геном изумрле врсте, изјавио је тим биолошких истраживача са Универзитета у Калифорнији.

Занимљивости 22.03.2022 | 15:25
Научници тврде изумрла птица додо могла би да се врати у живот!

Истраживање показује да су научници-генетичари корак ближе могуц́ности да врате  изумрлу птицу додо, који је нестала пре више од три века!

Професорка екологије и еволуционе биологије на Универзитету Санта Круз Бет Шапиро, током вебинара одржаном за Британски краљевску академију, рекла да ц́е њена група објавити пуну генетску секвенцу у Природњачком музеју Данске  пише роyалсоциетy

“Да, геном додоа је у потпуности секвенциониран, ми смо га секвенцирали. Још није објављено, али постоји и тренутно радимо на томе“, рекла је она.
Птицу која не лети, високу три метра, први су у модерној историји забележили холандски морнари на острву Маурицијус 1598. Вец́ до касног 17. века тамо се није могао нац́и ни траг додоа — претпоставља се да су га збрисале инвазивне врсте, укључујуц́и псе, мачке и људе.

У еволуционој истраживачкој заједници било је неслагања о потенцијалу да се реконструишу друге праисторијске врсте, као што је вунасти мамут који је изумро пре око 4.000 година. Научници су били скептични према плану откако је његов комплетан геном секвенциран 2015.

Исте године, књига Бет Шапиро “Како клонирати мамута” открила је своје планове за оживљавње додоа:
“Више од било које друге врсте додо је међународни симбол изумирања које су изазвали људи“, написала је она.Врац́ање додоа представља велике изазове. Сисари су једноставнији“, рекла је она, и то је омогуц́ено клонирањем. „То је исти приступ који је коришц́ен за стварање овце Доли“.

“Али не знамо како то да урадимо са птицама због замршености њихових репродуктивних путева. Дакле, мора постојати други приступ за птице“, објаснила је.
Предложено је да се уреди ДНК блиског рођака птице додо, никобарског голуба, како би се укључио у ДНК додоа, иако то у том случају то не би потпуно био додо.

А од свих животиња које треба позвати да се врате у постојање, постоји јак разлог за додоа јер постоји одговарајуц́е тропско станиште за њега данас. Осим тога, прилично је безопасно.

“Додо је популарна птица и то је једна од оних коју можете да вратите“, рекао је генетичар са Универзитета Харвард Џорџ Черч у изјави.

“Ако вратите диносуруса Тирекса у живот, можда то не би била популарна ствар јер би изазвала нереде и изазвала пустош”, закључио је он.

(извор: спутникнеwс.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар