За планинаре на Козари: Моззарт подржао „Љубијски рудар“

Ово друштво постоји већ 22 године, а окупља 120 љубитеља планине 

Република Српска 21.03.2022 | 16:36
За планинаре на Козари: Моззарт подржао „Љубијски рудар“

Екипа љубитеља планинарења и скијања у околини Приједора окупља се већ 22 године, а њихово друштво се зове „Љубијски рудар“. Више од 120 ентузијаста редовно иде на планинарске походе по Козари и на скијање, а организују и школу за најмлађе скијаше. Подршку у развоју ски спорта пружила им је и компанија Моззарт донацијом спортске опреме.

- Свака част компанији Моззарт што су одлучили да нам упуте вриједну донацију. Срећни смо што су препознали оно што радимо. Драго нам је што смо добили подршку за развој ски спорта на Козари од овако велике компаније… Ова донација нам је посебно значајна за млађе категорије, па ћемо моћи да примимо још већи број омладинаца на скијање- каже Божо Грбић, предсједник Планинарско-скијашког друштва "Љубијски рудар" Приједор.

Од оснивања, 2000. године, до данас ово друштво брине се о скијалишту на Козари. Најактивнији су зими када су први на ски стазама, дежурају, имају сертификате за обуке, опслужују цијело скијалиште, имају своју школу скијања за најмлађе.

Са најмлађима раде и наставници физичког васпитања и спорта који су им подршка, па често организују кампове за дјецу. Малишанима је, кажу, довољно 3-4 дана да савладају основе скијања. А баш њима ће посебно добро доћи донација компаније Моззарт с обзиром на то да их је сваке године све више на стазама на Козари.

Међу 120 чланова „Љубијског рудара“ бројнији су скијаши, али за њима не заостају ни планинари. Док је међу скијашима више мушкараца, у планинске походе чешће иду даме, а неријетко организују и заједничке излете. 

Овог викенда одржана је традиционална манифестација „Поздрав прољећу“ коју организује пет друштава која гравитирају Козари.. Скуп је окупио преко 35 планинарских екипа, а више од 1.000 учесника је пјешачило стазом дугом 13 километара. 

Све активности су им усмјерене на одржавање активног спортског живота на Козари и зими и током остатка године. Самостално приходују наплатом чланарина и ски паса и изнајмљивањем опреме са најповољнијим цијенама у региону.

Све зарађено улажу у даљи развој планинарења и скијања на Козари. Подршку у томе имају од града Приједор, ресорног министарства, а сада и од компаније Моззарт.

-Донацијом опреме „Љубијском рудару“ желимо да пружимо подршку даљем развоју спорта на Козари. Надамо се да ће ова донација допринијети омасовљењу скијања на овој планини и да ће што више малишана у наредном периоду баш на овим стазама да научи да скија- каже Марија Раниловић, менаџер копоративних комуникација компаније Моззарт. 

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар