Новца има, али завршава у приватним џеповима моћника

- Ми смо мали сиромашан народ, а имамо чак и милијардера, каже Милојевић.

Република Српска 20.03.2022 | 20:02
Новца има, али завршава у приватним џеповима моћника

Инвестиционо развојна банка Републике Српске има велика потраживања од директних пласмана. Бројна предузећа, којима је одобрен кредит отишла су у стечај. Шта ће бити са њиховим дуговањима?

"У овом тренутку негдје око 90 милиона је у судским поступцима, да ли у стечају или извршним поступцима, ово остало или су наплаћени или су репрограмирани и плаћају се, значи директна зарада од директних пласмана ИРБ-а у оквиру камате била је преко 40 милиона. Ми тренутно не можемо рећи да смо изгубили неки наш пласман, већ је само у одређеној фази, закон предвиђа кад се прогласи стечај, да се покрене стечај. Ми планирамо своје потраживање кроз то законско дјеловање", каже в.д. директора Дражен Врховац.

Док је за руководиоце ИРБ-а ситуација повољна, другачије мисли струка и опозиција. Тврде да је додјела средстава нетранспарентна.

Тако шеф посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић као примјер наводи кредит Фармаланда у износу од 15 милиона марака од ИРБ-а која су, како каже, завршила у џеповима руководства СНСД-а.

"Та средства су завршила у тврдим џеповима руководства СНСД-а, прије свега самог врха СНСД-а, ја то лично знам. Тамо није завршило само тих 15 милиона КМ ИРБ кредита", навео је Станић и додао да је у Фармаланду опрано 83 милиона марака државних средстава.

"Фирма је пропала а остаци личе на Хирошиму, нико не одговара, а не одговара нико зато што су управо у те радње упетљао врх СНСД-а", каже Станић.

Струка упозорава да је добар дио средстава заувијек изгубљен за ИРБ. Поставља се питање гдје је новац завршио?

Еконосмки стручњак Алекса Милојевић каже да смо "ми мали сиромашан народ, а имамо чак и милијардера". "Имамо много људи који имају по неколико стотина милиона, значи та средства су се прелила у приватне руке".

"Па основни разлог што ИРБ мора да пропадне је њена партијска својина, значи све што је у партијској својини мора да пропадне, а нажалост све што је јавно то је у партијској својини", навео је Милојевић.

Из свега наведеног долази се до закључка да је ИРБ више у служби појединаца, него у служби оптедруштвеног развоја. Да су се милиони стечајних потраживања Инвестиционо развојне банке Републике Српске прелили у развој привреде, корист би била вишеструка за грађане. Све у свему, новца има, али одлази у погрешном смјеру.

(БН/Ј. Жерајић Фото: Илустрација)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ре

20.03.2022 19:23

Станићу ти што пљачкају редовно новац у РС, кажу да нису криминалци и да се не води ниједан процес за криминал њихов у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузиластво Соба 276

20.03.2022 20:06

Док се не утврди принцип "рада" главног лопова из Бакинаца, нема напредка у РС!

Name

Ваљуга

20.03.2022 22:15

Треба на изборима ријесити се Додика Бисерке и диспецеру и сви ови из СНСД и народуце сигурно бити боље гарант

Name

НР

20.03.2022 19:24

Исто као и Робне Резерве и сва јавна предузећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

20.03.2022 19:25

Додик један други тегелтија каја шкрбић радмановић шпирић штевандић станковић један други ћубић маринковић лукић давидовић гаврановић онда ланако арагоста малбашић интеграл нискоградња марковић инвест лукић инвест станаревић чубриловић илић један други петровић зељковић џајић кесић лукач регодић станивуковић чубри то је један дио багре ту су народе милијарде наше народне код ове сеоске багре !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2022 23:34

Подрска за правду. Свим поменутим испитати поријекло имовине њих и породица, одузети и судути.

Name

Хе Хе

20.03.2022 20:33

Дај немојте зајебават, у свим градовима се појављују неки маргинални ликови , купују станове, локале , куће парцеле, будала види да они немају банке , већ то одрађују за "неке политичаре " који су "поштено зарадили капитал" ! Купују све редом, чак не гледају како то изгледа ! Немогуће да ово нико није примјетио !

ОДГОВОРИТЕ
Name

милан

21.03.2022 00:12

Кад схватите да политичари раде за ликове које никада нисте ни чули ни видјели можда и схватите ситсем пљачке државних пара, политичари су маргинални ликови, разне Пере, Ђуре, Мике и Жике које се не сликају за новине и телевизију, а којих имамо у сваком граду у РС, ведре и облаче, а не политичари који су њихова потрошна роба.

Name

Сагитариус

21.03.2022 07:53

Велићина корупције и криминала у врху власти у овој напаћеној држави је толики да би у свакој другој правној држави комплетна влада и предсједништво дебело заглавило у затвору, а имовина би им била конфискована и враћена народу од кога је и опљаћкана!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДУЗЕТИ ИМОВИНУ

21.03.2022 09:58

ОДУЗЕТИ ИМОВИНУ И ДОДИГУ И ЊЕГОВИХ ЈОС 500 ЉУДИ.. И РЈЕСЕН ПРОБЛЕМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.03.2022 15:37

А ко има муда да додје с налогом и казе Миле дај то овамо.

Name

баја паја

21.03.2022 10:45

Ускоро новац постаје бевредни папирици , било је тога у хисторији народа, ради таквих сподоба.

ОДГОВОРИТЕ