Додику пријети новчана казна због породичног бизниса

То су новчане казне предвиђене у актуелном Закону о сукобу интереса у институцијама власти Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 20.03.2022 | 09:10
Додику пријети новчана казна због породичног бизниса

Милорад Додик, члан Предсједништва Босне и Херцеговине (БиХ) могао би бити кажњен новчано износом од 1.000 до 10.000 марака (500 до 5.000 евра), уколико Комисија за одлучивање о сукобу интереса БиХ потврди наводе из пријаве организације Транспаренцy Интернатионал БиХ.

То су новчане казне предвиђене у актуелном Закону о сукобу интереса у институцијама власти Босне и Херцеговине.

Транспаренцy је затражио да Комисија испита могући сукоб интереса једног од највиших носиоца власти у БиХ, Додика, као члана Предсједништва БиХ. У овој пријави, како је навео Транспаренцy Интернатионал, фирме у власништву Додикове породице послују са државом и примају значајне подстицаје из буџета.

Шта стоји у пријави против Додика?

Извршна директорица Транспаренција за БиХ Ивана Корајлић, за Радио Слободна Европа (РСЕ) изнијела је тврдњу да су фирме у власништву чланова породице Додик добиле у прошлој години око 185.000 евра из Аграрног буџета и Компензационог фонда Републике Српске (РС), једног од ентитета у БиХ.

"Овакав вид склапања уговора и пословања са институцијама које се финансирају из буџета је забрањен и за блиске сроднике носилаца јавних функција. Био би успјех да се било какав предмет ријеши за овако високо позициониране функционере, једноставно као порука да постоји некакав механизам спречавања сукоба интереса", рекла је Корајлић.

Она је изнијела наводе према којима су предузећа "Фруит Ецо" из Градишке, те "Агро воће" и "Глобал Либертy" из Лакташа (сјевер БиХ), у току 2021. године, добијала помоћ за санирање штете од мраза, подршку за продано и произведено воће, регресирано дизел гориво, те противградне мреже.

У пријави државној Комисији, Транспаренцy тврди и да је фирма "Угоститељство Агапе" у власништву Додикове кћерке, добијала у протеклом периоду послове од Угоститељског сервиса Владе Републике Српске у износима који прелазе законски дозвољени праг од 2.500 евра годишње.

У Транспаренцy-ју се позивају на члан 8.а Закона о сукобу интереса, који прописује да ангажман блиских сродника изабраних званичника у предузећима која послују са државом, доводи до ситуације у којој се ти званичници налазе у сукобу интереса.

"С обзиром на то да син и кћерка Милорада Додика посједују приватна предузећа која послују са јавним институцијама, а по одредби овог закона сматрају се блиским сродницима, члан Предсједништва БиХ налази се у ситуацији сукоба интереса", наводи се у пријави Транспаренцy БиХ.

Милорад Додик, назвао је пријаву "злом намјером", те да се ради и о "дијелу америчких напора да нешто покажу".

"Све је ту транспарентно. Никакав ту проблем није. Ја немам појма на шта играју. Тачно је да имају одређени бизниси у области пољопривредне производње. То је системски закон. То није тендер, то није ништа. Шта треба, моја дјеца да помру, јел’, да нестану", рекао је Додик.

Процедура одлучивања о сукобу интереса

У Комисији за одлучивање о сукобу интереса БиХ за РСЕ истичу да пријава против Додика још није званично запримљена.

Комисија се у току прошле године састала три пута и недостају јој два члана да би била попуњена (један Србин и један Хрват).

Комисија је формирана 2020. године године и броји девет чланова, од којих шест чланова именује Парламентарна скупштина БиХ, три посланика из Представничког дома и три делегата из Дома народа БиХ.

Чланови Комисије су и директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције и његова два замјеника на основу функција које врше.

Предвиђено је да комисију чине по три представника сваког од конститутивних народа, српског, хрватског и бошњачког.

"Комисија не може ни да засједа ако два члана из сваког народа нису присутна, а такође, потребно је и да два члана из реда сваког од народа гласају за одлуке", каже за РСЕ Мира Пекић, предсједница Комисије за одлучивање о сукобу интереса.

Она додаје да Комисија одлучује на основу финансијских извјештаја које им достављају званичници, али и да реагују на пријаве попут ове која је поднесена против Додика.

Комисија би требала да реагује и по службеној дужности, каже Пекић.

Мира Пекић је иначе и посланица опозиционе Партије демократског прогреса (ПДП) у Представничком дому БиХ.

Поред ње, српски члан Комисије је и Средоје Новић, делегат у Дому народа БиХ и члан владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД), на чијем челу је Милорад Додик.

Пекић истиче да то што су чланови Комисије чланови и политичких партија врло упитно, када је у питању одлучивање у Комисији.

"И то је већ сукоб интереса да ми одлучујемо о евентуалном сукобу интереса о нашим колегама. Тиме је веома битно да се у што скорије вријеме донесе нови Закон о одлучивању о сукобу интереса гдје ће чланови бити људи који ће бити бирани путем конкурса и који неће бити политички везани за политичке партије", каже предсједница Комисије.

Досадашње одлуке Комисије о кажњавању

Комисија је у току рада у три сједнице, донијела и одлуке о кажњавању пет функционера који су били у сукобу интереса.

Највиши кажњени функционер због утврђеног сукоба интереса је Драган Човић, тренутно предсједавајући Дома народа БиХ и лидер Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ.

Он је у марту 2021. године кажњен одузимањем 10 одсто од плате. Плата му је, тачније умањена за око 250 евра.

Комисија је утврдила да је Драган Човић 2017. године, мимо редовне плате, имао финансирање из буџета као овлаштено лице Хрватског народног сабора (ХНС) и то у износу већем од 10.000 марака (5.000 евра).

ХНС је кровна организација хрватских босанскохерцеговачких политичких странака.

Истом казном тада је кажњен и Ненад Нешић, посланик Демократског народног савеза у државном парламенту.

У Одлуци Комисије је наведено да је Нешић у периоду од 6. новембра 2018. до 14. октобра 2020. обављао и функцију вршиоца дужности директора Јавног предузећа "Путеви РС" и био посланик у Представничком дому БиХ.

У сукобу интереса 61 функционер

Према званичним подацима 61 изабрани функционер у Босни и Херцеговини је у сукобу интереса, према одредбама Закона о сукобу интереса у институцијама БиХ.

У Транспаренцy-ју истичу да су они својим истраживањем евидентирали много већи број случајева сукоба интереса.

"Тренутно је на свим нивоима у БиХ преко 80 функционера који обављају додатне функције. Имате ситуације да су неки у исто вријеме одборници или посланици, а на другој страни и директори јавних установа, или имају фирме које су послују са буџетима. А када смо поредили повезаност и са удружењима грађана, те јавним установама, има их и преко 800 у цијелој земљи", истиче Корајлић.

Постојећи закон усвојен је 2013. године.

Нови Закон о сукобу интереса у институцијама БиХ, који прописује јасније забране за обављање вишеструких функција, усвојен је у јануару прошле године у Представничком дому Парламента БиХ. Међутим, Дом народа још није разматрао овај закон.

Осим Комисије у којој би били бирани чланови на конкурсима, предсједница садашње Комисије за одлучивању о сукобу интереса истиче да је новина формирање посебног уреда.

"Тај уред би имао запослене правнике који би примали пријаве и провели истрагу, провјеравали предузећа, податке из судских регистара, финансијске извјештаје и онда даље то упућивали на Комисију", наводи Мира Пекић.

Тиме је, како је наведено, починио забрањене активности из Закона о сукобу интереса у институцијама БиХ.

Усвајање новог закона о сукобу интереса једна од обавеза из 14 кључних приоритета садржаних у Мишљењу ЕК о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

(РСЕ)

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

Ђоока

20.03.2022 08:18

Хаххаа 400 км плати одмах 200 хаххааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

20.03.2022 10:03

Дајте мени подстицаја 200000км, ја цу одмах вратити 100000км. Не мора ме нико тужити за сукоб интереса???

Name

Р е

20.03.2022 11:41

Да ли ово објављујете да се шпрдате са народом??

Name

Борис

20.03.2022 21:13

Украдеш милион платиш 10 000, стварно смо ми који смо се поштено школовали и радили будале. У задњих 30 година, што си бахатији и што више украдеш, то брже и боље напредујеш. У супротном идеш трбухом за крухом у бијели свијет

Name

Србо

20.03.2022 08:22

Узмеш 10км вратиш 1км, успјели смо настављамо даље ,увјек исто и увјек исти људи, не може нам нико ништа, јуче на скупштини РС Вукановић износи за два мј, наплаћено у односу на прошлу годину 30 мил више у РС али нема помоћи за народ или одуговлачи што даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

20.03.2022 10:47

Ако га новцано казне, он це украсти сто пута висе исти дан.

Name

Адвокат

20.03.2022 08:24

Казнити Милорада да плати 1000 марака казне, па да добро запамти и да му више никад не падне на памет да ради нешто лоше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре адвокат

20.03.2022 09:39

Обицном градјенину знаци висе 10 фенинги него Милораду 10 000марака

Name

ПРАВДА

20.03.2022 08:26

Фукаро незамајавај народ ти си издајниче Амерички човјек олошу сеоски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

20.03.2022 08:51

Која казна није то казна за Додика, то је казна народа јер тосу народне паре сто је Додик опљацко и сад са тим парама да плати казну.

Name

ре

20.03.2022 11:33

"Није он крив, ми смо говна".

Name

Полетарац

20.03.2022 08:27

"Казна" од 1 до 10 хиљада марака је у ствари подстицај, а не било каква казна. Ово је болесно. Да се послузим ријецником прве секе, само олос мозе предлозити и усвојити закон који подстице и наградјује сукоб интереса. А јос су у стању да се наљуте и увриједе када их неко ухвати на дјелу... цему брига, стити их њихов закон по коме је овај вид корупције легалан, само се плати симболицна цланарина? Не мозе се олосу угодити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

20.03.2022 08:54

Казна о 1 до 10 хиљада марака за опљацкане милујарде. А народ казњавате за украдену коку који суд који бактраци ,дајте да ја пљацкам дрзаву двадесет година па казнитеме колико хоцете..мафихо лоповска

Name

дц

20.03.2022 08:36

уааа милокраде...комуњаро, лицемјеру, лопове...робија,врати покрадено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

20.03.2022 08:37

Није ништа необично што нови Закон о сукобу интереса није потврђен у Дому народа БиХ. Посланици из СНСД-а у Дому народа и пола посланика у Народној скупштини Републике Српске су у школском сукобу интереса. То је прави показатаљ карактера и бриге садашњих водећих људи из власти за народом. Важно је да они имају по једном основу и 20 пута више него пензионери и борци. Опет им мало па узимају и подругом основу. Да несреће буде веће не одрађују ни један посао људски. Поштени интелигентни млади наравно бјеже од оваквог система. Они чије коефицјент интелигенције далеко испод просека и који имају дипломе приватних фаакултета чији су често пута сувласници професори са јавних факултета и други функционери, су следбеници садашње власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гху

20.03.2022 09:11

Све је тацно, али како вријеме одмице, нисам бас сигуран да ови са купљеним дипломама имају иQ испод просјека. Бице да имају веци ИQ од мене који сам студирао скоро 5 година на факултету за који многи казу да је најтези, а муцим се у зивоту као да немам дана сколе. И ко је сад паметнији, ја са сколом и толиким трудом и платом с којом се не смијес ни у какву авантуру упустити (стан нпр.), или ови сто су купили дипломе, дана се нису муцили и уцили и сада зарадјују дупло висе од мене, а 10x мање раде? Бога ми цу ја са својим дјететом паметније.

Name

Ниј

20.03.2022 09:15

Ако је тацно да је то и само то казна, онда моземо редом сви да се поубијамо. Они су се докопали позиција гдје је сукоб интереса свакодневница, и са оваквим казнама само имају веци мотив. Гдје јос има да је казна тако фиксна? Не пита нико колико је добио сукобом интереса. Казна мозе да буде фиксна искљуциво ако уз казну мора да врати све (познато) сто је зарадјено сукобом интереса. Дакле, нек плати 10 хиљада казну, али нека и врате све те субвенције, то се зна колико је, и ста све не јос. Овако добили 200 хиљада КМ субвенција, а казна 10 хиљада максимално?! Мислим да је ипак слуцај да це морати све вратити ако пресуде да је крив, али то само знаци да неце бити крив.

Name

СФРЈ

20.03.2022 08:40

Зарадис 1.000.000.000 а платиа 1.000 КМ То би свако прихватио

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадп

20.03.2022 08:49

Браво за коментар, и тако 20 година, 20.000.000,00, а тек сто је у црним токовима, у кесу.Ма свима нам се смије Додик кад ово цита

Name

Југословен

20.03.2022 10:03

Додик је украс више милијарди али неће бити к с у њен јер украсти толико је храброст

Name

xxx

20.03.2022 08:41

имасе моресе вала драгом богу мед врцат прсте не лизат неиде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус

20.03.2022 08:42

Маните се тога он треба да одговара за подривање економског система и велеиздају а не за прекрсај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

20.03.2022 08:59

Манисе пофривања знатели коликоје само политицког убиства направио, и ником нист

Name

Нострадамус

20.03.2022 08:48

Не мозе казна бити висока колико народ мозе да плати за свог возда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

20.03.2022 08:53

Мало је казна. Шта ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Србац

20.03.2022 08:54

Додиг, покрао неколико милијарди марака од овог народа и сада плати казну од десет хиљада марака, смијешно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.03.2022 08:55

Казницете само народ из будзета се плацају његове казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.03.2022 08:57

Додик је показао да се много боље наци у глупом народу него богатом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хсхаха

20.03.2022 09:06

Спрдацинаа балканска па овдје су све партијеее тј групеее лоповаа у сукобу интересааа!!!!! Мафијаа залеглаа заробила јнституцијее и које казне?????? У затворее и врацањее покрадениг лоповиии умретени тргивина ја теби ти мени козаа ностраа од рата до данас пљавкаа ! Пљацка стољецаа лоповска приватизација домаци са бјелосвјетским лоповима опљацкали сти се дало и сад закон казне од 100 кМ до 1000 кМ !??? 5 хиљада до 10 хиљада ???!! Ма дајјјј спрдацинааа! Зато они неце Европу и Европске законе!! Само ппартијске законе и куповне дипломе др мр а ни исновно образовање нити знањ нити морала !!! Доклее ????? Народ у нестајању и бјези у Европу сам без политицара корумпираних а они харају од ратааа умрезении у криминалну хоботницу прљави капитала од Русије Турскее Емирара Кипра итд итд! Изнад закона урусили сустем и сад мали пионири настављсју генерацијееее упропастенеее младих стари умиру у биједи испод социјале а они се бахатее х прљавом капиталуу! Будзет оглодали за Гинисааа! А ви о казнама 100 и 1000 кМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ха ха ха

20.03.2022 12:15

Све је тако како сте написали. Најлошији људи медју нама су потпуно заробили и криминализовали ово друство. Србима у Републици Српској не требају спољни непријатељи, “домаце патриоте” су се побринуле да униште ову земљу.

Name

Дус

20.03.2022 09:30

Ма он ја закон како он сам себи прети

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

20.03.2022 09:36

Само полако, Мазалица ће да појасни да је то све О.К. Ако негдје запне има ту Жунић..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

20.03.2022 09:40

Дајјте имени 185 ооо дат цу вам 5

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

20.03.2022 09:48

Каква слика три дебила

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАШ ТУЖНО

20.03.2022 10:08

Како имате срца казнити Додика??Дјеца ми незапослена,боре се да преживе,па им још не дозвољавате тако "мали"подстицаја,ни одштету због мраза!!! Боже драги,допуштати да ДОДИКОВА дјеца буду упропаштена,поред толико туђе дјеце???! Мислим,стварно... И као да су добили велику одштету,шта је које милионче за њих-СИЋА?. Хајде,да се ту ради о запосленим лицима,па да се опрости,али,Додиковој дјеци!Одакле вам храброст???И,он,јадник,увијек му недостаје новац,треба одржавати толико некретнина и куповати нове.А,треба подстицати и производњу свјетског Бренда"Ђедова ракија",штета да не достигне максимум потражње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања *

20.03.2022 10:19

Ух, каква казна, јадницак неце имати циме да плати...ма у затвор га на дозивотну за сва зла која је поцинио !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

20.03.2022 10:30

Де ба..манте се глупости..тај дрек из Лакташа покро стотине милиона марака,шта је за њега 4-5 000 марака казне које,евентуално,би моро да плати некакве казне..то комедија??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

20.03.2022 10:37

Ха ха ха.... коју ће платити од покрадених пара од сиротиње. Немоморате писати ништа ни понижавати овај напаћени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Босанац

20.03.2022 10:54

Па он толико дадне музицару на улици :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.03.2022 11:10

Лопове проклети, а шта је са дјецом других људи, бораца и поштеног народа који нема посао, подстицаје, здравствено, социјално и пензионо. Да ли ти људи треба да нормално живе или да нестану?

ОДГОВОРИТЕ
Name

опозиција

20.03.2022 11:36

Немој те људи казњавати доду видите деца му нераде,а како це он од тих милијарди издвојити да плати казну сиромак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

20.03.2022 11:54

мале трговце збо фискалног рацуна за 1 кифлу висе казните ,а ако се слуцај понови ви затварате где је ту закон исти за све засто не затворити Агапе и остале Додикове фирме које редовно добијају постицаје , мислио сам Додикове дјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Се

20.03.2022 12:17

Хахахахахаха....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

20.03.2022 12:18

Аа јадан како це платити ту казну...среди сину милионске пројекте ( читај украде милионе ) а плати казну 5000е..јел ово нека комедија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Времеје

20.03.2022 12:33

Њему то ништа колико су покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Бл

20.03.2022 13:17

Засто ја немам таквог тату, да ми даје паре из државне касе, а онда из те исте касе плати казну.. Након тога грохотом се смије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

20.03.2022 15:07

Дао дјеци из буџета РС 185.000.еура,а они ће га казнити новчаном казном од 500 до 5.000 еура?! Ма дај немојте нас за*ебавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћорак

20.03.2022 15:20

Мени овде ништа није јасно јели ово спрдња са законом и власти ко овде кога јаше.

ОДГОВОРИТЕ