Забрињава све већи утицај политике у школама

Током прошле године корпуцију при запошљавању грађани су пријавили Транспаренси интернешналу више од 1.600 пута. Све више забрињава политика у школама. Кроз кампању против корупције у образовању, послата је јасна порука: “Политичари изађите са часа”.

Република Српска 19.03.2022 | 20:13
Забрињава све већи утицај политике у школама

Утицај политика присутан је свуда у друштву, али посебно забрињава њено присутно у образовном систему. До које мјере се увукла у образовање, најбоље показује начин именовања директора у школама.

Влада РС именује на приједлог министра просвјете директора школе, што довољно говори о томе колика је централизација у питању, каже Ена Кљајић Грбић из Транспаренсија.

Она наводи неке од најупечатљивијих примјера неправилности код именовања директора у школама:

“Имамо ситуацију да двије године у једној основној школи, то је подручна основна школа не може да се именује директор зато што министар неће да предложи неког са листе кандидата, а сви кандидати испуњавају услове. То је политичко питање, дошло се дотле да је избор директора подручне школе политичко питање, ја мислим да је то пораз овог друштва.”

Наведени примјер је из подручне школе у Козарској Дубици, али није једини. На основу пријава формирано је 265 предмета због сумњи на запошљавање по партијској линији. Док постављате подобне, најбољи одлазе, јасни су из Синдиката.

“Ја тражим од оних који постављају директоре, да поштују прописе и да примају оне који су најбољи, јер ако то не будемо радили на тај начин, ови који су најбољи одоше негдје другдје и то је проблем за цијело ово друштво и зато увијек апелујем на надлежне органе и на министарку да воде рачуна о томе, јер ако нам најбољи оду шта ће нам остати? Поготово у овом дијелу гдје је образовање у питању, ако ту погријешимо, ако ту промашимо онда смо заиста у великом проблему за наредних 40 година.”, каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања РС.

Ако о проблему питате ресорног министра, све је у складу с прописима. Тако, Наталија Тривић, министар просвјете и културе РС каже:

“Уколико желимо да прејудицирамо било какве ствари, можемо са било кога аспекта говорити да ли има политике или нема, оно што је процедурално јасно јесте да све и један наш директор који буде именован на директора или на вршиоца дужности директора, дакле испуњава услове.”

Али, испуњење услова, не препушта се случају.

“Чак и тамо гдје постоје јавни конкурси, они су у старту постављени тако да субјективни начин одлучивања доноси највише бодова и на тај начин се осигура да се странка обезбиједи.”. наводи Ивана Корајлић, извршни директор Транспаренси интернешнала.

Државна управа, образовање и здравство чине половину формираних предмета у претходној години, које је Транспаренси обухватио по пријавама грађана.

Највећу цијену уплитања политике у образовање и здравство плаћа народ.

Наше знање или наше здравље као највеће благо не би требало да буду упитни, каже доктор стоматолигије Предраг Савић , истичићи да се нада да ће се то промијенити да не морају људи да се запошљавају само по партијској линији, зато што су неки високи функционери у владајућим странкама, него заиста да директор или радник буде неко ко нешто зна, небитно да ли је аполитичан, да ли је ван странке, да ли је у странци и у којој, само да зна одрадити посао.

“Ако уради свако онолико колико је способан, неће народ пропасти”, рече Вук Караџић.

Међутим, посматрајући друштво у Републици Српској, гдје се углавном на конкурсима  бирају подобни, а не способни, увелико корачамо путем пропасти.

(БН/Ј.Жерајић)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

ЈОЈА П

19.03.2022 19:37

Добро јутро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

19.03.2022 19:45

Стевандицеви само красти знају.

Name

Добро јутро

19.03.2022 21:15

Не знам што су се сад забринули? Досад је функционисало, са колапсом у школству.

Name

?????

19.03.2022 22:24

Како Тривицева мозе да процијени ко је најбољи, кад је њено образовање тотално упитно. Она није способна то да уради.

Name

Боб

20.03.2022 06:54

Министрица никад није одрзала цас!

Name

кики

19.03.2022 19:44

Да ви знате још како то изгледа практично....Кад се прави распоред гледа се којој ко партији припада,ако ниси у оној у којој је директор распоред ти је страва и ужас,а шта да вам даље онда причам........................

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

19.03.2022 20:15

Да радници бирају директора кога желе, најбоље се знају међусобно. Увијек некакав увлакач најбоље стоји у партији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

19.03.2022 20:22

Министар се не пита,она је само фигура . То одлучује кадровска на предлог предсједника и секретара снсд гдје именују послуŝнике а не способне. Они који су послушни не силазе са столи е директора по три четири мандата. Најзаступљенији су директори "тркачи".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

19.03.2022 20:23

Нису само директори проблем. Политика је упетљана и при запошљавању наставног особља. Нове генерације ђака захтијевају и све боље педагоге, психологе, руководећи кадар. На концу, шта очекивати од Тривићеве која ни сама не држи до образовања и није имала регуларан пут до мјеста министра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

€€€

19.03.2022 20:58

Жалосно. Зато су генерације. Све. Не писменији. То. Је политика. Ово црвени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2022 07:56

И ти си један од тих неписмених.

Name

Криминализована партократија

19.03.2022 21:19

Корупција, непотизам, девастирано правосудје, лос образовни и здравствени систем, мизерне плате и пензије у односу на трошкове живота, огроман одлазак становниства, уништене све претпоставке за развој и напредак . То је данас Република Српска. Уништена изнутра, од мафијаша на власти. Нема критичне масе да каже доста је, лакше је отићи из овог заробљеног и накарадног друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А вд директор

19.03.2022 21:41

Института за јавно здравље? Што је сваки руководилац у здравству цлан партија у власти, било на локалном или републицком нивоу? Како да здравство буде добро, када су га партијаси годинама разарали и поткрадали? Хоце реци, није само образовање лосе у Републици Српској, све цега се партократија прихватила пропада. А све због лицне похлепе за парама и моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

19.03.2022 21:44

Да видите само у фоцанским сколама како се запосљавају странацки,цитаве породице

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаја

19.03.2022 22:18

па каква старлета нам је министарка... добро да се све није распало до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

19.03.2022 22:33

Подручна одјељења основне школе немају директора,оне су издвојена одјељења неке веће основне школе.Имају водитеља,то је обично неко од наставника који пола радног времена ради у настави,а пола радног времена руководе подручним одјељењем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.03.2022 22:38

На конкурсу прије неколико година за педагога једне основне школе у БЛ на којем сам била другопласирана док је првопласирана колегинице за пола бода морала да буде прва јер је тако наредио г. Павић из Приједора! Директорица ми је дрхтавим гласом саопстила да јој је зао али да она мора да чува своју позицију тако што ће испостовати вољу странке којој припада и која је њу довела ту гдје јесте. Жалила сам се Просвјетној инспекцији која је умјесто да ради свој посао ...попила кафу уз пријатно ћаскање са директорицом школе. Другим ријечима...ујео вук магарца. Тих пола бода је пресудило тада али пресудно је ,слозицете се, и сада. Ово је наша стварност, на жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Ре

20.03.2022 11:46

И како ће такви да изнесу нове yоу тубе генерације? Значајан број наставног особља није добро савладао ни рад у он лине настави. Неки би радо вратили шибе у школе, јер нису ни "п" од педагога.

Name

Зоки

19.03.2022 23:07

Зао ми је уценика, ако им родитељи нису у водецој странци они су подцјењени, мање оцјене им се дају.Има уценика у средњој сколи који незнају ни таблицу мнозења а математика 5. Ово је страсно ста се ради са уценицима али и са оним који нису ни уједној странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.03.2022 23:54

У образовању се од Дејтона запошљавају радници страначким путем. Једина шанса за запослење је да странка нема свог кандидата. А о директорима је сувишно причати. Мораш имати 5 година стажа и то је једини услов при конкурисању. Али то је живот на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

20.03.2022 08:38

У сваком сегменту јавног зивота од Дејтона се запосљава странацким путем или непотизмом. Али огромна разлика је да прије него сто је секта досла на власт пијацне дипломе се нису могле купити на сваком цоску. Такодје су институције колико-толико функционисале па је постојала микроскопска санса да инспекција (или суд) дјелује у појединим слуцајевима. Страсно је да смо толико деградирали, да смо од корумпираног система развили уредјено друство које је системски подредјено свакој врсти корупције. То нам је секта уцинила за само двадесетак година. Да ми је неко рекао прије двадесет година да цу моци да надјем било какво добро у владавини тадасње власти ја бих се смијао. Како сам био наиван.

Name

Драган

20.03.2022 08:09

Тек сад вас то забрињава...па људи моји то траје још од 2000-те године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ф.Нада

20.03.2022 08:43

Оно што је најоганије,то је упропаштавање дјеце.Долазим по унуч у школу "Бранко Ћопић"Бањалука,а оно претучено по глави.Шокирана зазнајем да су водили дјецу аутобусом да рекламирају приватни фудбалски клуб,без знања родитеља,а камо ли потписа који је по закону обавезан.Сазнајем да је претучен јер није знао спустити сједиште,које он није ни подигао.Тражимо да спроведу по закониу процедуре,они све заташкају и пронађу ученика који изјави да је моје унуче само себе ударало по глави.Натечено дијете одводимо у хитну,па они послаше на хирургију,кажу пратите и јавите се ако се погорша.Једе вечери дијете је изгубило свијест.Већ трећу годину водимо га по иностранству због здравствених проблема,те да се утврди шта је тачно узрок.Након тога ћемо отпочети борбу за злом које се зове пакао у нашем образовању и обавезно обавијестити јавност.Сва докумwентација је већ у Тужилаштву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2022 11:51

Госпођо, распитајте се колико је дјеце прешло у школу Вук Караџић у задњих 5 година. И зашто?