Поједини факултети у систему тајног параобавјештајног рада?!

- Оно што сада имамо на снази и на терену у БиХ “иза завјесе” јесу офанзивне обавјештајне и психолошко пропагандне игре, с једне и политичке игре с друге стране. У погледу обавјештајних игара, оне се одвијају увијек под параваном...

Босна и Херцеговина 19.03.2022 | 20:00
Поједини факултети у систему тајног параобавјештајног рада?!

Професор на Универзитету модерних знаности у Мостару, стручњак за безбједност, Санди Диздаревић каже да цјелолокупна ситуацију у свијету с посебним освртом, како каже, агресије Русије на суверену државу Украјину оставља и оставиће непоправљиве посљедице примарно у Украјини, потом у самој Русији, а сливају се и на земље Западног Балкана и то превасходно Србију, БиХ, Косово и Црну Гору.

С жаљењем констатује да су сва дешавања у Украјни, заправо производ анимозитета између великих сила попут САД, НАТО-а, те ЕУ с једне и Русије те још неколико земаља са друге стране.

"Оног тренутка када су се њихови интереси укрстили и анимозитети попримили високи интезитет, десило се и дешава да на терену (Украјини) имамо агресију почињену под изговором “специјалних војних операција”, иако су дефиниције агресије као најтежег међународног кривичног дјела експлицитне, јасне и недвосмислене. Најкраће И најдиректније казано, ради се заправо у позиционирању великих сила на штету и посљедицу мањих земаља", каже Диздаревић у интервјуу БН порталу.

Наглашава да велике силе, попут САД-а и Русије имају јасан циљ - њих заправо не интересирају унутрашњи односи у земљи, све док унутрашњи политичари су окренути у спољној политици за једну од ових страна.

Украјински сценариј није могућ у БиХ

Према његовим ријечима, рефлексија украјинског сценарија у БиХ, теоријски је могућа али практично је теже извести.

"Тежина извођења огледа се управо у јасном међународном нормативу који је утемељен и прожет кроз Дејтонски мировни споразум, односно уговор према којем гарант сигурности, мира је примарно на унутрашњим снагама али и међунаородним војним снагама, а то заправо значи велики број ЕУ земаља па и самог НАТО-а. Да би било јасније, нису војне снаге у БиХ а мислим на контигент од 500 војника дошле овдје ради дневница, већ управо на темељу сигурносних процјена о могућим сценаријима, а ти сценарији се темеље на обавјештајним подацима, информацијама и анализама", наглашава овај стручњак за безбједност.

Међутим, каже он, у политичком смислу, који има рефлексије на сигурносни амбијент у БиХ је поприлично узбуркана, али знам да унутар безбједносних и обавјештајне службе у БиХ постоје прави и истински професионалци чије активности не видимо, нити ћемо их икада сазнати, а оне заправо спречавају украјински сценариј у БИХ.

Офанзивне обавјештајне и пропагандне игре 

"Оно што сада имамо на снази и на терену у БиХ “иза завјесе” јесу офанзивне обавјештајне и психолошко пропагандне игре, с једне и политичке игре с друге стране. У погледу обавјештајних игара, оне се одвијају увијек под параваном јер ни једна држава неће ризиковати да се њихов професионални обавјештајац открива. Он или они су заправо координатори који преко различитих НВО, Института, високо образовних установа, појединаца унутар званичних безбједносних структура имају задатак да направе продор и опстанак руског утицаја у БиХ, примарно у Републици Српској, а крајњи циљ је дестабилизација у БиХ и стварање независне Републике Српске а то је немогуће", сматра Диздаревић.

Одговарајући на наше питање да ли има доказе за те тврдње, потврдно одговара и додаје да је пуно важније да их имају надлежне службе које у оперативном а потом и политичком смислу могу реаговати и спријечити нежељене ефекте.

"Да службе располажу и раде, доказује један догађај од прије неколико дана када је једном од професора из Србије запрањен улазак у БиХ, јер је његово говор, не егзактни подаци његових истраживања директно могу утицати на дестабилизацију у БиХ. То су заправо обавјештајне игре, обавјештајне процјене и обавјештајне и политичке реакције", каже  Диздаревић.

Руски утицај и параобавјештајни рад

Он додаје да "руски утицај у БиХ постоји уназад 30 година који с времена на вријеме појачава свој интезитет" и одвија се кроз неколико праваца - економско-енергетског. преко политичко-безбједносног.

"Трећи правац је, најопаснији, јер од њиховог дјеловања зависе претходни а то је параобавјештајни, који се у овом случају одвија преко једне од високо-образовних институција у Србији којом руководи професор марксизма, а који данас тренутно предаје социологију, и његово кодно име почиње са Р.

Управо преко тог факултета под споразумима о сарадњи са руским факултетом остварује се директна веза како у идеолошком и обавјештајном тако и економско-финансијском", открива Диздаревић и додаје да је "та институција  под директном контролом руске војно обавјештајне службе".

"Професор са кодним именом Р. директно је одговоран руском колеги В. Ф. Трећа веза одвија се преко факултета у Републици Српској и високопозиционираних особа са тог факултета. Оно што је посебно занимљиво у оваквим модусима операнди параобавјештајног дјеловања јесу изузетно добро осмишљени паравани, па тако рецимо да направим једну паралелу између догађаја у С. Македонији и БиХ, тачније Републике Српске.

Иста фирма инсталирала је софтwерску опрему на један факултет у С. Македонији која је кориштена у праћењу и прислушкивању присталица Зорана Заева. Ова информација је веома лако провјерљива. Таква иста опрема инсталирана је и на једном од факултета у Републици Српској, под паравном стварања предмета и катедри за изучавање "Цyбер криминалитета”. Ради се о веома софистицираној опреми ЕЛТА Сyстем ЛТД, израелског произвођаћа. Опрема има изузетне могућности, и онда повежите изјаву у Народној скупштини Републике Српске када један високопозиционирани политичар каже: “Нема позиције која не прислушкује опозицију”.

Наравно, каже овај стручњак, таква прислушкивања не проводе се од званичних служби јер за такве дјелатности постоје строге законске норме, али овакав систем тајног параобјештајног апарата је веома опасан.

"На такав начин и из таквих оперативно параобавјештајних центара прате се они професори, новинари, обавјештајци, полицајци и сви други који могу на било који начин угрозити руске циљеве и руски утицај на подручју земаља западног Балкана, али и индивидуалне бенефите управо тих домаћих оперативаца".

Ко су ти људи?

На питање ко су ти људи, он одговара да су то упосленици (не сви) једне високо образовне институције у Републици Српској, која се "финансира из више извора, јавног буџета, али већим својим дјелом и кроз друге изворе прихода а који долазе преко једне банке чије је сједиште у Будимпешти и они имају своје везе са званичницима унутар институција државе, али и НВО".

"Ево један од еклатантних примјера из Србије о којем се јако мало зна а још мање је писано. Обавјештајне службе Србије успјеле су спријечити давање “дипломатског статуса” за “Руско-српски хуманитарни центар”, те су након тога успјели расформирати камп на планини Златибор и протјерали пуковника једне руске обавјештајне службе са првим словом имена К. Свака обавјештајна мрежа покреће се преко званичног оперативца професионално запосленог у служби, који даје и осигурава подршку неке друге особе унутар званичне институције, унутар које се под различитим параванима одвија циклус стварања мрежа, односно врбовања, обучавања, прикупљања, анализа и достављања информација.

Као што је у Федерацији БиХ, у одређеним временским периодима одвијао се изразито јак и интензиван систем радикализације младих људи који су одлазили на сиријска и друга ратишта, тако се у пуно већем и интензивнијем облику одвија руски утицај.

Управо се из тих разлога користе политичка средства појединих политичара из Републике Српске који указују на проблем радикализације, тероризма, који недвојбено постоји, али далеко мање од руског утицаја. То је заправо инсистирање на једном феномену док се иза позадине шире и остварају циљеви руског царства и криминала", објашњава он.

Прљави послови преко “Цyбер академије" 

Што се тиче информација да постоје одређене незваничне групације које су ангажоване на праћењу, прислушкивању, одређених особа, новинара, опозиционара, па чак и људи из бизниса, који нису по вољи власти, Диздаревић каже да се не ради само о незваничним групацијама већ и о званичним институцијама које је образовала и које финансира Република Српска.

"Унутар тих институција под параваном “Цyбер академије” остварују незаконите дјелатности које као што је прислушкивање, праћење, уцјена, пријетње, компромитације, до стварања мрежа својих информатора, сарадника, аналитичара. Цљеви су вишеструки, остварити руску доминацију, а то значи останак појединаца што дуже на власти, а то опет значи богаћење управо тих појединаца, јер се преко њих у политичком смислу онемогућава доминација друге стране а то је западни систем, и њихове вриједности. Дакле, не ради се о званичним безбједносним већ о образовним институцијама који кроз едукацију, размјену студената и  другим активностима, имају инсталирану опрему за прислушкивање, али И успостављену и разгранату мрежу за праћења, попут НВО, различитих удружења", открива професор Диздарвеић.

Циљано урушавање правосудног система

Он наглашава да су све овакве појаве криминалне и као такве инкриминиране су Кривичним законима у БиХ.

"Већи дио особа који су инволвиране у ове криминалне и протууствне радње су свјесне и управо један од циљева који би осигурао опстанак такве криминалне хоботнице јесте урушавање државног правосудног тијела. Јер, погледајте те особе владају информацијама о свакој особи која им је интересантна са подручја Републике Српске и тиме је временом почну контролисати, а то им даје јасну слободу и неометано обављање криминалних активности", каже професор Диздаревић.

Међутим, тим инфомацијама, каже он, па ни усмјереним против особа унутар институција у БиХ, а мислим на судове И тужилаштва, ОСА, СИПА не могу покрити баш све.

"Дакле, те особе су њима директна пријетња и управо због тога у посљедњих годину дана имамо константан покушај урушавања државних институција од стране господина Додика и других", закључује овај  стручњак за безбједност.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Струцњаци

19.03.2022 20:12

Има и у Зворнику струцњак за безбједност заврсио на Сокоцу факултет за мјесец дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс Зв

19.03.2022 23:47

Соколац избацује све саме струцњке, нема да омане

Name

Рашо

19.03.2022 21:07

Велики и богати ратују а сиротиња нека гине а " стручњаци " прича , прича ... и убијање сиротиње у мозак .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чувени “ Професор”

19.03.2022 21:45

на брзака и декан П.Ћ., јел код њега опрема за прислушкивање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена Дјуриц

20.03.2022 18:58

Тај спијун у Београду је Владимир Цветковиц, декан Факултета безбедности. Он је стари хомо дуплеx. Дуго година је био у емотивној вези са адвокатом Вељком Губерином. Веља га је и упознао са том Невеном Настиц да би му била параван.

ОДГОВОРИТЕ