Рат у Украјини додатно обара привреду Европе

Руска инвазија на Украјину оставиће последице на европску привреду и раст, при чему ће трошкови бити неравномерно подељени међу чланицама Европске уније (ЕУ), што би могло да омете јединство које је досад показано наспрам агресије Москве, пишу светски медији.

Регион 18.03.2022 | 07:50
Рат у Украјини додатно обара привреду Европе

Очекивање мањег раста

Док Европска комисија упозорава да ће на привредни раст Европске уније "озбиљно утицати" поремећаји који проистичу из руске инвазије на Украјину, у Немачкој, највећој економији ЕУ, поверење инвеститора нагло је опало, указује Фајненшл тајмс (Тхе Финанциал Тимес).

Потпредседник Комисије Валдис Домбровскис рекао је у уторак, 15. марта, да Комисија очекује да ће раст у ЕУ 2022. бити испод четири одсто колико је предвиђено у њеној последњој прогнози пре нешто више од месец дана, мада не очекује да ће се раст "потпуно зауставити".

Раст цена енергената, претња вишим ценама хране и слабљење поверења прете да поремете, како се очекивало, другу годину снажног економског опоравка од пандемије ЦОВИД-19 у Европи, оцењује британски лист, наводећи да се ЕУ вратила на ниво бруто домаћег производа пре пандемије у трећем кварталу прошле године а да је у 2021. остварила раст од преко пет одсто.

Шефица Европске централне банке Кристин Лагард (Цхристине Лагарде) рекла је 15. марта да ће украјинска криза "смањити раст и подићи инфлацију кроз веће цене енергената и роба, поремећај међународне трговине и слабије поверење", али је додала да би привреда еврозоне и даље требало да има "снажан раст у 2022. захваљујући смањеном утицају пандемије и изгледима солидне домаће тражње и снажних тржишта рада".

Европска комисија је такође упозорила да ће утицај спољних шокова на економију варирати у зависности од изложености појединих земаља руској енергији, њихове економске структуре, географске локације и степена флексибилности њихових јавних финансија.

После почетка руске инвазије на Украјину, Европска комисија је наговестила да ће у мају размотрити да ли да продужи суспензију правила о свом дугу и дефициту за још једну годину до 2024, што, како наводи Фајненшл тајмс, све већи број земаља чланица сматра неизбежним.

Министри финансија ЕУ разговарали су о предлозима који обухватају државну помоћ предузећима која су погођена кризом и ванредно смањење намета на гориво. Неке чланице су такође изнеле идеју о новом заједничком задуживању ЕУ за прикупљање средстава за одговор на кризу, попут јачања енергетских инвестиција чиме би се ЕУ брже одвикла од руских фосилних горива.

Све вероватнија' рецесија у Немачкој

Поверење у немачки економски опоравак пало је на најнижи ниво од избијања пандемије ЦОВИД-19 2020, пошто су инвеститори забринути због последица руске инвазије на Украјину, истиче Блумберг (Блоомберг) .

Мера економских очекивања немачког института ЗЕW у марту је пала на минус 39,3 са 54,3 претходног месеца. "Рат у Украјини и санкције Русији значајно умањују економске изгледе Немачке", рекао је председник ЗЕW-а Ахим Вамбах (Ацхим Wамбацх).

Вамбах је у саопштењу 15. марта оценио да је рецесија у Немачкој "све вероватнија". У последњем кварталу прошле године немачка привреда је имала пад од 0,3 одсто и страхује се да би услед инвазије Русије на Украјину немачки БДП (бруто друштвени производ) могао да се смањи други квартал заредом, што је дефиниција рецесије.

Сукоб на прагу Европске уније је повећањем цена енергената и друге робе, појачао инфлаторни притисак, док истовремено прети да угрози потрошњу, оцењује Блумберг.

Европска централна банка (ЕЦБ) прошле недеље је због рата у Украјини смањила прогнозу економског раста еврозоне у 2022. на 3,7 одсто. Та институција очекује се да ће инфлација у просеку износити 5,1 одсто, што је више него двоструко од циља, али и упозорава да би у горем сценарију цене могле да скоче за 7,1 одсто.

Неједнака расподела трошкова

Економске последице рата у Украјини тешко ће погодити Европску унију, али рачун неће бити равномерно подељен чланицама Уније, истиче Политико (Политицо), уз оцену да би мучна питања ко ће претрпети највише економских болова и да ли ће неки од тих трошкова бити подељени, могла да омету јединство ЕУ наспрам Русије.

Италија и Француска залажу се стратегију поделе неких од тих трошкова издавањем новог дуга ЕУ за јачање енергетске безбедности и одбране, што је у старту неприхватљиво за Немачку, Шведску и Холандију, чији су лидери прошле недеље снажно одбили ту идеју. Ипак, шире питање економских последица рата и шта ЕУ може да уради да покуша да обузда штету економском опоравку и даље је актуелно.

Други изазов је што неизвесност у вези с током рата значи да је тешко одредити цену могућих мера. Засад, указује Политико, постоје и различита предвиђања колико ће рат у Украјини скресати раст. ЕЦБ је смањила прогнозу за 0,7 одсто, док је банка Голдман Сакс (Голдман Сацхс), своју процену смањила за 1,4 одсто. Осигуравајући џин Алијанц (Аллианз) наводи да је већ отишло 0,5 до један одсто раста.

Најочигледнија последица рата у Украјини тиче се зависности Европе од руског гаса, али ту постоје велике разлике. ЕУ око 40 одсто увезеног гаса добија из Русије, али за Аустрију, Мађарску и Пољску то је 80 одсто, за Бугарску, Естонију и Летонију 100 одсто. Немачка и Италија, највећи увозници гаса у ЕУ, ослањају се на Русију за више од половине, односно трећину свог гаса, па би сваки шок у снабдевању у тим земљама имао тешке последице.

Други ефекти би могли да се осете кроз трговину, указује Политико. Трговина с Русијом чини мали део укупне трговине ЕУ, али она обезбеђује велику количину сировина за Унију и конкретна роба би могла да изазове хаос у ланцима снабдевања. Финска, на пример, половину дрвне грађе увози из Русије, док је паладијум – где Русија контролише 40 одсто светске производње – кључни материјал за аутомобилски сектор у Немачкој и Италији.

Цена избегличке кризе

Европска економија под притиском биће стављена на тест и избегличком кризом, пошто ће без обзира како се заврши катастрофа у Украјини, трошкови помагања милионима Украјинца који беже од руских бомби бити запањујући, пише Њујорк тајмс (Тхе Неw Yорк Тимес), истичући да прве процене кажу да ће за смештај, транспорт, прехрану и друге трошкове бити потребно 30 милијарди долара само у првој години.

С друге стране, догађаји у наредним месецима би, како наводи лист, могли да одреде да ли ће се Европа суочити с додатним трошковима масовне сеобе која има потенцијал да преобликује економски пејзаж.

Европске земље се суочавају са значајним почетним трошковима. ЕУ је прошле недеље обећала 500 милиона евра као хуманитарну подршку, али ће морати да уложи још. Нови издаци, истиче Њујорк тајмс, уследили су после изузетне јавне потрошње последње две године у борби против пандемије.

Колико год да буде скупо пружање краткорочне помоћи привремено расељеним породицама, дугорочно би трошак интеграције милиона људи могао да буде много већи с огромним притиском на стамбене, образовне и здравствене системе, указује лист. Према подацима Уједињених нација, за прве три недеље рата више од три милиона избеглица је побегло из Украјине.

Већина истраживања показује да избеглице могу помоћи расту привреде, проширујући производне капацитете, плаћањем пореза и стварајући додатна радна места. То се десило у Немачкој после 2015. када је примила више од милион избеглица, већином из Сирије.

ЕУ је Украјинцима одмах дала дозволу да остану до три године, раде и школују се, о чему су мигранти из других делова света могли само да сањају. Неке земље пристале су да омогуће избеглицама из Украјине социјалне и здравствене услуге које су доступне њиховим грађанима. Ипак, указује лист, ранија искуства с избегличким кризама показује да таква добра воља често нестане услед великог терета на владиним финансијама и социјалном систему образовања и здравства.

(РСЕ  Фото:ЕПА)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Јаффа

18.03.2022 07:34

Елита бахато троши и задужује државе, а рачуни се морају платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЧЕ

18.03.2022 07:55

ОВО СУ ПРИЧЕ ЗА МАЛУ ДЈЕЦУ.РАТ У УКРАЈИНИ ТЕК ШТО ЈЕ ПОЧЕО,А ЦИЈЕНЕ ДИВЉАЈУ.СВЕ ЈЕ ТО ПОЛИТИКА ТРУЛОГ ЗАПАДА,КОЈА ЋЕ ЕВРОПУ СКУПО КОШТАТИ.НИЈЕ МИ ЖАО ПОЛИТИЧАРА КОЈИ СУ ДОПРИНИЈЕЛИ ОВОМ ХАОСУ,АЛИ,ЖАЛИМ СТАНОВНИШТВО КОЈЕ ЊИХОВЕ ВЛАСТИ ДОВОДЕ ДО ГЛАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала Милица

18.03.2022 08:11

Каквао је тренутно стање са сиријцима који нису стигли до свог циља? Гдје су и ко финансира њихове трошкове нпр у Бихаћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

18.03.2022 08:14

Настампат це они еура колико им треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

И?

18.03.2022 10:37

Коме да увале, америцком хегемону који контролисе то!? Па они и своје безвриједно извозе.

Name

А ста то вријједи

18.03.2022 10:38

На празне полице и захрдјале катанце, хладне собе?! Онако реално!?

Name

Етник Wар

18.03.2022 08:27

Када се Украјинске избјеглице размиле по Е.У. , биће занимљив сусрет са Арапским и Турским старосједиоцима који су ту мало дуже од њих !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

18.03.2022 08:28

Нек помру оф глади заслузилису они сами себи уводе санкције луаци јеблих америка она то им све ради. Путине недај им ни гаса ни хране.нек доду до памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

18.03.2022 08:34

По васем писању сви це пропасти осим русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тако

18.03.2022 18:11

ЕУ највисе, хегемон само док траје сукоб трља руке а Русија це настојати да из и ових санкција отвори неку нову епоху руске економије као и свега другога....

Name

мислим

18.03.2022 08:54

Неби било добро да наса привреда поклекне у оваквом замаху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ваљда је

18.03.2022 09:06

То и био циљ хегемона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.03.2022 10:07

Сам рат у Украјини је политицке природе дакле исцениран и весрацки.Логицно је да се осете катастрофалне последице након рога јер свак своје хоце да надокнади

Name

Ре

18.03.2022 10:27

Ја чак мислим да је и Русија у талу са њима, да се Е.У. развали, ипак је она конкуренција ! На Свијету нема правде, само интерес !

Name

Па ваљда је

18.03.2022 18:01

Економски рат увод у сваки други.... Не могу се нукада отети дојму Путиновог говора 2007 који инсистира на сарадњи ЕУ и Русије, да Русија не само да дјели ебропске вриједности нехо их је и стварала.... Медјутим, Пентагон се ту никако није пронасао а монтиране аутократе ЕУ глуви на све то као тетријеб за вријеме парења....

Name

Не

18.03.2022 18:08

Русија је увијек била наклоњена Европи.... Природно,ВБ је то увијек растимала и прије него Колумбо залута.... Многи руси говоре и француски и њемацки, цак нису Достојевског ни преводили за цотаоце итд. итд... Али банкари су зло, а ко су у том колу информисите се....

Name

Хегемон зели да

18.03.2022 18:15

Бар у потпуности наметне ЕУ "петро долар", да јој извози инфлацију, тецни гас сто опљацка бас помоцу градјана ЕУ гурајуци их у прве редове ратиста по свијету.....

Name

Мирослав

18.03.2022 09:51

А ста сте оцекивали? Уцествовали сте у припреми овог рата, слепо и понизно слусате амере, последице су оцекиване. Питам се ко је политицарима ЕУ дао мандат за припрему рата и ко вам је дао мандат да будете понизне америцке слуге? Сигуран са да је 90 % становмика ЕУ против тога да будете слуге америма. Тако је то кад се ухватите у коло са дјаволом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хегемон им дао

18.03.2022 17:55

Мислим добро их лицно потковао, а све остало су фарсе....

Name

Реал-ан

18.03.2022 09:53

Јест бас на кољенима и пузи Русији и моли да је ова прими у Нови Совјетстки Савез.А Руси лицно су на добром путу ка каменом добу.Ма дајте реалности мало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.03.2022 17:53

Су руси деценијијама испред других....

Name

Алан Форд

18.03.2022 09:59

Ево Кина и Индија се дистанцирају од Русије, ускоро це Русија постати Кинеска прција и гас и нафта це бити буд посто из русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбеитер

18.03.2022 10:30

Па они су ту стопу инфлације планирали већ у Јануару (бар Нијемци) када је само гориво било 1€јевтиније по литру. Ако остане ове године на 10% можемо бити срећни како је све поскупело драстично.

ОДГОВОРИТЕ