СНСД народу не жели помоћи, хоће да располажу новцем

СНСД не жели да се кроз мању цијену горива и животних намирница помогне цијела популација, јер хоће да они располажу са новцем којег је сада у буџетима има више због већег ПДВ и да га дјеле само онима који су им подобни, казао је данас Мирко Шаровић, предсједник СДС.

Република Српска 17.03.2022 | 17:26
СНСД народу не жели помоћи, хоће да располажу новцем

СНСД не жели да се кроз мању цијену горива и животних намирница помогне цијела популација, јер хоће да они располажу са новцем којег је сада у буџетима има више због већег ПДВ и да га дјеле само онима који су им подобни, казао је данас Мирко Шаровић, предсједник СДС.

Он је након сједнице Предсједништва СДС у Бањалуци поручио да је ово је био крајњи тренутак за усвајање мјере помоћи становништву и да свако одлагање значи саботирање процеса. 

„Неприхватљива је аргументација СНСД који  је у Дому народа био против смањења акциза. Сада чак покушавају везати интересе пензионера и других категорија са акцизма  на  гориво које се издвајају за аутопутеве и путеве“, напоменуо је Шаровић истакавши да новца у буџетима има довољно због раста ПДВ-а.

Све ово што ради СНСД , поручује Шаровић,  је велика грашка јер ће се изгубити  много времена.

„Чак и ако се нешто касније неке мјере усвоје то ће бити превелико закашњење јер су све околне земље већ усвојиле пакете програма за помоћ становништву“, напоменуо је Шаровић.

Он је казао да ће СДС и њени посланици уложити напор  и инсистирати да се иницијативе о смањењу акциза на гориво и ПДВ-а на основне животне намирнице што прије нађу у процедури пред Домом народа ПСБиХ .

Шаровић је поручио да ће СДС имати нове иницијативе којима се путем смањењем цијена настоји помоћи становништву, истакавши да има још простора за смањење цијена горива.

 „Према нашим информацијама тренутно се раде велике манипулације са маржама на гориво, јер се препродајом нафте кроз више добављача она обрачунава по три, четири и више пута. Увозници и нафтни лобији користе овакву прилику и по основу тако обрачунатих маржи увећавају цијене горива  60 или чак 100 одсто“, појаснио је предсједник СДС.

СДС ће, наводи Шаровић, покренути званичну иницијативу и тражити од Владе РС и надлежних институција да донесу пропис у којем маржа у малопродаји може да износи највише 15 посто на увезену нафту.

Упитан да прокоментарише изјаву Жозефа Бореља, високог представника ЕУ за иностране послове и безбједносну политику, о заустављању пројекта у Републици Српској  Шаровић је  упозорио да политика Милорад Додика већ убире своје плодове и штети становништву и грађанима Српске. 

Начелник Теслића Милан Миличевић је рекао су већ заустављени неки међународни и пројекти који се финансирају средствима Свјетске банке и Европске инвестиционе  банке.

„То се десило и у општини Теслић гдје су стопирани пројекти филтер станице и пројекат пречистача отпадних вода. Посљедице тога осјете обични људи, а не политичари “, истакао је Миличевић.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Миркан

17.03.2022 16:40

ПА САМО НЕКЕ НАЈ ВЕЦЕ БУДАЛЕ МОГУ У ОКТОБРУ ДА ДАЈУ ГЛАС ОВИМ УНИСТИВАЦИМА СВЕГА СТО ЈЕ СРПСКО.НАЈВЕЦЕ БУДАЛЕ ИЗГЛАСАВАЈУ СЕБИ ЈАРАМ ОКО ВРАТА ДОВОДЕЦИ НА ВЛАСТ ФАМОЗНИ СНСД И ЊИХОВЕ ВОДЈЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.03.2022 16:45

Па мој Саровицу како мозес тразити било ста од владе кад они не смију удахнути зрака колико им треба него колико им Ронхилл одреди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

17.03.2022 16:49

А како це доци до пара за исплату пензија. Треба мало сире размислити. Они си нудили 10% а ви спустили на 5%. Да ли је то реално. Опет би било за богате добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

17.03.2022 17:01

Све знамо акцизе треба заувијек укинут путеви се кредитирају а акцизе су дзепарац за насе политицаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

17.03.2022 18:27

Помазе нам 15 година дацзивимо као биједници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

17.03.2022 18:50

Ма о каквим скупоцама причате и о каквој кризи. Никад пунији кафићи и кафане,никад висе возила на улицама,ноћни клубови пуни са најскупљим пићима и коктелима. Купују се најскупље намирнице и најскупља гардероба. Е сад или ми јос не схватимо ста нас чека или смо стварно богат народ. У сваком случају балканска посла,покажи се,докази се ,бахати се јер то је ин…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

17.03.2022 20:49

БЕЗВЕЗЕ ПРИЧАТЕ ИЗВЕДИТЕ НАРОД НА ПРОТЕСТЕ ИЛИ ОД ТОГА НЕМА НИШТА ТО ЋЕ БИТИ ТРЛА БАБА ЛАН ДА ЈОЈ ПРОЂЕ ДАН.

Name

Борац

18.03.2022 12:59

А шта је са нашим правима? Убрали поене, па сад акцизе, ПДВ и ето побједе. Мало морген, прокужени сте, нисте ви ништа бољи ако нисте гори! Уосталом сјећамо вас се кад сте били на власти!

ОДГОВОРИТЕ