Глобалне берзе у успону, нафта благо ојачала, долар посрће

– Глобална тржишта акција су данас у успону, при чему у азијском региону највећи раст бележи Хонгконшка берза, долар посрће према корпи конкурената, а цене нафте су се стабилизовале на нивоу испод вишегодишњих максимума услед сигнала о напретку у мировним преговорима између Русије и Украјине.

Свијет 17.03.2022 | 09:39
Глобалне берзе у успону, нафта благо ојачала, долар посрће

Пан-европски индекс акција ЕуроСтокс 50 порастао је на терминском трговању за 0,21 посто, што наговештава да ће цене на отварању редовног трговања бити јаче, док фјучерси америчких акција указују на нешто нижи ниво на отватању Вол Стрита, након ноћашњег скока индекса С&П 500 за 2,2 процента, преноси Ријтерс.

Америчке Федералне резерве су повећале кључну камату за четвртину процентног поена, како се очекивало, и најавио даља подизања стопе у истом проценту на сваком наредном састанку до краја ове године, с циљем да агресивно обузда инфлацију.

С друге стране, забринутост инвеститора због наглог успоравања кинеске економије, која се ултра рестриктивним мерама бори против ширења епидемије ковид-19, ублажио је потпредседник Кине Љу Хе који је сигнализирао веће подстицаје за подршку економији и тржиштима, а мере подршке најавила је и централна банка те земље.

Хонгконшки индекс Ханг Сенг је ојачао за више од 5,0 посто, настављајући узлазни тренд од претходног дана када је скочио за 9,0 процената.

Индекс кинеских најликвиднијих акција је напредовао за 2,3 одсто, након раста од 4,3 посто у среду, док се јапански Никеи попео за 3,5 процената на највиши ниво у последње две недеље.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, ојачао је за 3,0 одсто.

Знаци напретка у руско-украјинским мировним преговорима подигли су расположење инвеститора за улагања у ризичнију имовину, при чему је тражња за доларом као сигурним уточиштем посустала.

Индекс долара, који прати вредност америчке валуте према корпи шест главних ривала, спустио се на 98,476 поена након пада од 0,47 процената у среду.

Долар је једино показао извесну снагу према јапанској валути, при чему се јутрос трговао на нивоу од 118,82 јена, недалеко од шестогодишњег максимума од 119,13 јена који достигао ноћас услед све веће дивергенције између америчке и јапанске монетарне политике. На тржиштима се генерално очекује да ће Банка Јапана на сутрашњој седници остати при ултра лабавој политици због посустале економске активности.

Евро је незнатно ослабио на 1,1029 долара, али је сачувао већину добитака забележених у стеду када је забележио раст од 0,74 одсто.

Британска фунта остала чврста, и мења се по курсу од 1,3156 долара, након скока од 0,77 процената према долару на претходној сесији. Банка Енглеске треба касније данас да саопшти одлуке о монетарној политици, а тржишта процењују да ће подићи камату за додатних 0,25 посто.

На робним берзама, цене сирове нафте су се опоравиле данас после извештаја Међународне агенције за енергију (ИЕА), која оцењује да пад потражње за нафтом због виших цена неће компензовати огроман мањак понуде изазван прекидом испорука руске нафте.

Цена северноморске нафте Брент порасла је за око 1,76 долара или 1,8 одсто, на 98,02 долара по барелу, а америчка WТИ нафта је ојачала за 1,66 долара или 1,75 процената, на 95,04 долара за барел.

(Тањуг Фото: Тањуг/АП) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Адвокат

17.03.2022 08:44

Је ли Пућин отворио руске берзе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопов

17.03.2022 12:31

Свијет сконто да Русија не игра никакву улогу у свјетској економији. Постоји маса диктатора с нафтом и плином, а с њима је пуно лакше него с лудим Путином.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

17.03.2022 14:19

Да, да, како да не! Пошто плаћаш литру горива? Знаш ки пошто је литра у Русији? Доста више западњачких пропаганди и лажарија! Пљусни се мало хладном водом, можда и дођеш себи!