Становници Пала плаћају рачуне за хладне радијаторе?

Становници Пала ове грејне сезоне не могу бити задовољни услугом градске Топлане. Међутим иако су радијатори више хладни него топли рачуне за гријање морају редовно плаћати. Локална власт умјесто да нађе рјешење форсира причу о изградњи нове топлане.

Република Српска 15.03.2022 | 20:47
Становници Пала плаћају рачуне за хладне радијаторе?

Најновији хладни талас и температуру од 10-15 степени испод нуле становници Пала, који користе услуге градске топлане,дочекали су са хладним радијаторима. Проблем је, кажу у Топлани, техничке природе.

Тај технички проблем траје од Нове године, али ће грађани рачуне морати да плате без обзира што су, да би се угријали морали трошти елекричну енергију или куповати неку другу врсту огрева.

"Нисмо стигли да коригујемо фебруарске рачуне али ћемо умањити рачуне за март", каже директор Комуналног предузећа Градске топлане Борис Гојковић и додаје да ће то умањење бити незнатно.

"Грађанима то неће много значити финасијски али нашу фирму ће и то значајно оштетити јер смо у тешкој ситуацији", истиче Гојковић.

Грађани Пала који рачуне за гријање плаћају свих 12 мјесеци сада ће, због Топлане која је у губитку, морати плаћати и за смрзавање.

Локална власт изгледа да је дигла руке од предузећа Градске Топлане јер умјесто да покуша ријешти проблем најављује изградњу нове Топлане за коју нико поуздано не зна колико кошта, гдје се и како прави и по којем пројекту.

,,Имамо пројекат", тврди начелник општине Бошко Југовић и додаје да није обавезан да са тим пројектом уопзна одборнике Скупштине општине или јавност.

",Тај пројекат има грађевинску дозволу и односи се на повезивање од тачке А, односно старе топлане,до тачке Б гдје ће бити позиција нове топлане'' појашањава Југовић и потврђује да је локација за изградњу нове топлане код ђколе Србија.

На питање колико ће грашђане Пала коштати зградња нове топлане одговара:

",Око пет милиона марака".

Од тих, како рече начелник Југовић око 5 милиона, скоро два су већ потрошена за прве двије фазе изградње нове топлане.

Извођач радова извршио је измјештање топловода од постојеће до, како кажу, вјероватне локације нове топлане. Осим инфраструктуре, односно цјевовода, у обавези су и да доставе идејно рјешење,односно приједлог укупног капацитета топлане, енергента који ће користити, могућности за прикључак постојећих али и нових објета на топловод и слично.

Међутим колико ће укупно коштати нова топлана не зна се.

"Јако је тешко то процијенити. Струка ће рећи јер цијена зависи од снаге,квалитета опреме,од начина филтрирања'', каже Љубиша Танић власник фирме која изводи радове.

"Највећи проблем биће лагеровање и припрема енергента,односно сјећке. Сигурно је само да ћемо радити по свим правилима струке и предложити најбоље рјешење", образлаже Танич и понавља да би били неозбиљно у овој фази говорити о коначној цијени јер ће она зависити и од квалитета опреме која ће бити инсталирана у нову топлану.

Да ли ће нова топлана коштати ,,око 5''  или више милиона марака знаћемо када се и ако се изгради.

Оно што тренутно брине становнике Пала који користе услуге градске топлане је како издржати до краја грејне сезоне која, подјећамо, у Палама траје најмање до 1.маја.