ЕРС попустио: „РиТЕ Гацку“ додатних 30 милиона марака

– Отворено писмо које је прије мјесец дана у јавност послао замјеник директора Рудника и термоелектране (РиТЕ) Гацко Срђан Миловић, а у којем је оптужио управу Електропривреде (ЕРС) и Владу Републике Српске да уништавају ово предузеће, дало је ефекта.

Република Српска 15.03.2022 | 13:50
ЕРС попустио: „РиТЕ Гацку“ додатних 30 милиона марака

 ЕРС је са РиТЕ Гацко потписао нови Уговор о међусобним односима који је значајно повољнији од раније понуђеног за једног од највећих произвођача струје у Српској.

Тако ће ЕРС Гацку плаћати 9,18 фенинга по киловату струје, умјесто 8,5 фенинга колико су првобитно нудили.

То ће, када се узме обим производње у Гацку, бити додатних 30 милиона марака прихода за ово предузеће.

Ријеч је о Уговору који је потписан на годину дана. Подсјећамо, ЕРС је тражио петогодишњи, што је с обзиром на дивљање цијена струје на тржишту било изузетно неповољно по „РиТЕ Гацко“.

Предсједник синдиката у предузећу Жељко Тепавевић каже за ЦАПИТАЛ како је и тражени степен поузданости испоруке са 98 спуштен на 96 одсто.

„То нам гарантује да се неће долазити у ситуацију да нам се умањују фактуре. У суштини до откупне цијене смо дошли аргументованим сабирањем наших трошкова и реалних цијена. Мислим да након свега, радници могу бити задовољни“, каже Тепавчевић.

Он каже како је ниска цијена утицала на то да предузеће није могло да инвестира и да се модернизује, те да ће сада, први пут након 2005. године постојати услови за тако нешто.

Међутим, њега брине процес декарбонизације и Праведна енергетска транзиција која доводи у питање постојање електрана на угаљ у БиХ.

„Пет највећих земаља Европе жели да потисне енергију из фосилних горива и то када су своје резерве исцрпиле“, закључио је Тепавчевић.

ЦАПИТАЛ је покушао да ступи у контакт и са Срђаном Миловићем, али нам на телефонске позиве није одговарао.

Он је, подсјећамо, прије мјесец дана оптужио је директора Електропривреде Републике Српске Луку Петровића и министра енергетике и рударства Петра Ђокића да уништавају ово предузеће, а премијера Српске Радована Вишковића да је незаинтересован и неупућен.

У отвореном писму које је адресирао на ову тројицу, а које је назвао “Власницима судбина, стратегија, цијена, уговора”, он је оцијенио како су Петровић и Ђокић лобисти туђих интереса у име личне користи.

Такође, написао је и како су њих двојица годинама зајахали енергетику, предузећа, трговину електричном енергијом, гдје сами доносе стратегије, одређују приоритете, пројекте, цијене свега и свачега.

Из ЕРС-а су све то демантовали, оптужујући Миловића како не поштује међусобне односе Матичног предузећа и РиТЕ Гацка, те да је његово обраћање незрео и примитиван покушај да манипулише подацима, а све у циљу да се покушају оправдати лоши пословни потези и акумулирани губитак од 25,6 милиона евра.

Међутим, јасно је да су у Гацку задовољни новим Уговором. Они су за 18. март били заказали ванредну Скупштину акционара на којем су планирали разматрати своје даље потезе везано за потписивање Уговора, али су од тога одустали.

Уговор о уређењу међусобних односа је је усаглашен и потписан те је одржавање заказане Скупштине беспредметно“, наводи се у Одлуци о отказивању скупштине коју потписује предсједник Надзорног одбора Милинко Милидраг.

Иначе, према финансијском извјештају који је објављен на Бањалучкој берзи, РиТЕ Гацко је у пршлој години пословало са добити од 543.404 КМ.

Предузеће је задржало готово исти ниво прихода као и 2020. године, али је расходе повећало 5,4 милиона марака, највише у дијелу плата и обавеза према радницима.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Администратор

15.03.2022 13:24

МХ "ЕРС" ЗП "Електродистрибуција" Пале је кредитно задузена, сва непокретна имовина је хипотекарно залозена. Руководство је апсолутно некомпетентно. Директор је искомпромитовани локални политицар у покусају који нема никакво струцно знање. Изврсни директори су полтрони локалних моцника. Двојица су ноторни алкохолицари, махом несредјених породицних односа. Остали руководиоци су уцијењени и купљени за ситне бенефиције. Постени радници су ојадјени, а доминантна је структура са купљеним приватним дипломама. Сеф највеце теренске јединице је бивси портир из ООУР "В.Периц Валтер" и цијело радно вријеме је под утицајем високе колицине алкохола. Поздрав из Београда и са Јахорине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетовен

15.03.2022 13:41

Лука је незналица и криминалац. Натоварио се на ледја тим људима. Кад су му показали зубе устукнуо је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тргна Додо

15.03.2022 14:43

Од град Брисел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.03.2022 16:50

Колико би издржала Швајцарска да им влада наша елита?

ОДГОВОРИТЕ