Бербок: Западни Балкан остаје приоритет Берлина

- Министарка иностраних послова Немачке Аналена Бербок поручила је данас да ће Немачка бити присутнија у будућности на Западном Балкану и најавила да ће се званичан Берлин, након избора у Србији, залагати да се постигне свеобухватни споразум у дијалогу Београда и Приштине.

Србија 11.03.2022 | 16:08
Бербок: Западни Балкан остаје приоритет Берлина

Бербок је, након разговора са председником Александром Вучићем, казала да је имала отворене, искрене и разговоре у духу поверења и поручила када је реч о рату у Украјини да сви који деле заједничке врендости не могу стајати по страни и да у овом тренутку морају имати јасне ставове и то не само унутар Европе, већ и међународне заједнице.

Она је указала да се Србија креће са великим амбицијама европским путем, и да Србија и Немачка имају много заједничких пројеката.

Подсетила је да у Србији послује велики број немачких компанија, које су створиле радна места, и производе робу која се често и враћа у Немачку.

Међутим, указала је у Европи поново влада рат, нешто што ни Србија ни Немачка нису хтеле, већ се на то одлучио председник Русије Владимир Путин.

„Док смо ми изабрали пут изградње, Путин је покренуо беспримерну кампању разарања. У нашем суседству се бомбардују породилишта, школе, куће, влада глад. Два и по милиона људи беже од рата у суседне државе. Сматрам да је важан сигнал да је и Србија рекла да ће примити избеглице“, навела је она.

Бербок је додала да сви који деле заједничке врендости не могу стајати по страни.

„Наше две земље су погођене на посебан нацицн јер имамо блиске везе са Русијом. Али у овом тренутку морамо наћи јасне ставове и то не само унутар Европе, већ и међународне заједнице. Приступање ЕУ значи и спремност на усаглашавање са позицијама Уније“, поручила је она.

Бербок је подсетила да је Генерална скупштина УН јасно осудила руску агресију, и додала да је у Немачкој запажен став Србије с тим у вези. Указала је да циљ те осуде није било руско становништво, већ Путин и људи који му помажу у ратном походу.

Нагласила је да је важно имати јасан став, а не окретати главу.

„Људи на Балкану знају шта значи рат, колико је драгоцен мир. Морамо се супроставити размишљању да се насилно могу мењати границе. Морамо радити активно на мирној будућности Балкана“, нагласила је она.

Бербок је казала да је потребан видљив напредак у дијалогу Београда и Приштине.

„Немачка жели допринети да се после избора састану владе Београда и Приштине и предузму конкретне кораке за поститање свеобухватног споразума“, најавила је она.

Бербок је истакла да је битно супростависти се и угрожавању територијалног интегритета БиХ, јер је то претња по стабилност региона.

„Стабилност и демократија су основни услови за економски развој. На томе желимо да радимо заједно“, подвукла је она.

Бербок је истакла да Немачка жели да да свој допринос на развоју Западног Балкана.

Подсетила је да у оквиру Берлинског процеса постоји четири спремна споразума која треба да се усвоје.

Нагласила је да Западни Балкан остаје кључни приоритет Немачке и да Берлин жели да Србија постане пунправни члан ЕУ.

„Убеђени смо да грађани Србије имају исто право на живот у слободи, безбедности, миру, у нашем заједничком дому Европи. Зато су потребне реформе пре свега у области владавине права, где ћемо Србију подржати снажно. Моја порука у Сарајеву, Приштини и сада у Београду је да ће Немачка показати снажнију присутност на Западном Балкану“, рекла је она.

Бербок је указала да је с тим у вези успостављена функција специјалног изасланика Немачке за Западни Балкан, коју је преузео Мануел Сарацин.

„Он ће бити моје око и уво у региону, побринуће се да Западни Балкан добије у наредном периоду сву нашу пажњу“, рекла је она.

Бербок је казала да две земље имају и добру билатералну сарадњу, на чиме даљем развоју ће радити.

(Тањуг) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ицх

11.03.2022 15:18

А зашто не прелазите са приоритета на дјела,овако ћемо остарити у приоритету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

11.03.2022 16:58

Зато што људи не воле Европи. Људи воле Пућина

Name

22 квака

11.03.2022 15:36

Значи,ништа без Вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

11.03.2022 15:38

Ста би тек било да нисмо приоритет ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

11.03.2022 15:46

Као што сте некада анектирали Босну и херцеговину тако сте сада зинули на читав Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

11.03.2022 15:51

Остави те ви нас нашим приоритететима а ви хе је бите између себе јер друго ништа и не знате. Одјеби од балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веско

11.03.2022 16:53

Против си насилног мијењања граница, а Србију би сакатила њемицо јадна!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

11.03.2022 17:00

Како сами ти видиш неке ствари ,а ми то не видимо. Баш си жешћи видовњак..

Name

К300

11.03.2022 19:05

Зар стварно мислите да нормалан Србин вјерује у"ваше добре намјере"? Ви германи сте задојени вјечном мржњом према православим народима од бизмарка па да данас. Гдје се појавите ви са добрим намјерама ту више нема мира и напретка. Можете да причате бајке наивним и поданичким режимима али нама који знамо све о вама и вашим намјерама не можете. Марш у њемачку оа тамо причајте лажи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

11.03.2022 19:14

БЕРЛИН ЈЕ ДЕФИНИТИВНО ПОКАЗАО ДА СУ КОЛОНИЈА САД И ДА СУ ЗАЈЕДНО САУЧЕСНИЦИ ПРЕВА И НЕИСПУЊЕНИХ ОБАВЕЗА ПРЕМА РУСИЈИ... ФУЈ. ОПЕТ ИМ ЈЕ БЛИЗАК ФАШИЗАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкане мој

12.03.2022 06:24

Има ли новијих вести. Приц'о ми деда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од постанка

12.03.2022 12:10

Западни Балкан,нарочито српски народ је ПРИОРИТЕТ ЊЕМАЧКЕ!Само у окупацији овог народа смо ваш приоритет!? На вашу велику жалост,не успијева вам ни један план???????

ОДГОВОРИТЕ