Премијер Кине Ли Кећијанг о кључним темама за Кину и свет

Премијер Кине Ли Кећијанг је данас пре подне, по завршетку Петог заседања Свекинеског народног конгреса 13. сазива, одговарао на питања домаћих и страних новинара.

Свијет 11.03.2022 | 09:12
Премијер Кине Ли Кећијанг о кључним темама за Кину и свет

Није лако остварити циљ економског раста од око 5,5 одсто

Кад је замољен да прокоментарише овогодишњи циљ економског раста у Кини од око 5,5 одсто, премијер је изјавио да није то циљ који се може лако постићи.

Обим кинеске економије је прошле године већ премашио 110 билиона јуана, даљи раст се мора остварити на овој високој полазној тачки на којој се Кина налазила. Раст БДП-а од 5,5 одсто на бази преко 110 билиона јуана, једнак је скоро укупном обиму економије у средњеразвијеној земљи. Глобално гледано, одржавање средњег и високо темпа раста у огромној економији попут Кине је само по себи тежак задатак, рекао је премијер.

Кина ће доследно спроводити политику смањења пореза и такси

Ли је рекао да је смањење пореза и административних такси најдиректнија, најравноправнија и најефикаснија макрополитика, Влада Кине ће доследно спроводити ову кључну политику.

Ли је истакао да, при смањењу пореза, треба приоритетно водити рачуна о малим и микро компанијама. Земља ће до краја јуна ове године исплатити повраћаје порезе малим и микро компанијама, те ће у року ове године вратити ПДВ компанијама у важним индустријама као што су сектор производње и сектор истраживања и услуга, рекао је Ли.

Кина ће учинити контролу епидемије научнијом и прецизнијом на основу промене ситуације

Премијер Кине је рекао да Кина води рачуна о балансу између превенције епидемије и економског и друштвеног развоја, те активно унапређује међународну размену и сарадњу.

Кина ће на основу промене ситуације и карактеристике вируса, учинити контролу епидемије научнијом и прецизнијом, нагласио је он.

„У протекле две године, коронавирус је више пута мутирао, што захтева продубљено истраживање његове закономерности и јачање радова на побољшавању вакцина и истраживању лекова. У овом тренутку, међународној заједници је потребна солидарна сарадња. Потребно је више разумевања и толеранције како би се створили услови за повратак света у нормалу“, истакао је Ли Кећијанг.

Он је изјавио да је Кина отворила брзи и зелени коридор како би обезбедила нормалну производњу и рад компанијама и пројектима у важним сферама.

„Константно ћемо сакупљати искуства и благовремено ћемо реаговати на евентуалне промене, како би се логистика и људска размена постепено враћале у нормалу“, рекао је Ли.

Кина неће никада затворити врата отворена према свету

Ли је рекао да се Кина отвара према свету већ више од 40 година, у том периоду се Кина развијала, доносила користи свом народу, али и целом свету. „Ова су врата за дељење развојних прилика, Кина их неће никада и никако затворити“, подвукао је Ли.

Он је указао да се Кина противи монополу и нелојалној конкуренцији, ради на спречавању неуредне експанзије капитала, што има за циљ да подржава компаније које легално послују, да свим компанијама са свим облицима својина, свим домаћим и страним компанијама обезбеди фер окружење.

Истакавши да се кинеска економија дубоко укључила у свет, премијер је обећао да ће Кина добро искористити прилике званичног ступања на снагу РЦЕП-а, наставити да унапређује слободну трговину, како би постала омиљена дестинација инвеститора из свих крајева света.

Када су врата између Кине и САД већ отворена, она не би требало да се поново затворе

„Кина и САД су пре пола века пробиле лед и покренуле пут ка нормализацији односа. Када су две земље једна другој већ отвориле врата, нема разлога за њихово поновно затварање“, рекао је Ли Кећијанг, оцењујући развој односа између две велике земље.

Између две земље постоје велике разлике у друштвеном уређењу, историји, култури и развојној етапи у којој се налазе. Разумно је да две земље имају несугласице, али сарадња увек треба да буде главни тренд. Трговинске размене између две земље су прошле године премашиле 750 милијарди долара, што је за готово 30 одсто више у односу на 2020. годину. То говори у прилог томе да између две земље постоји огроман потенцијал за сарадњу.

„Уколико САД буду ублажиле ограничења на кинески извоз, обим билатералне трговине ће бити још већи, две земље и два народа ће имати веће користи“, навео је Ли.

Кина подржава мирно решење кризе у Украјини

Ли Кећијанг је рекао да је ситуација у Украјини забрињавајућа. Потребно је, казао је, да се улажу максимални напори у подршку преговорима Русије и Украјине, како би могле, превазилазећи потешкоће, да се постигне миран исход. Сви напори који користе мирном решењу кризе у Украјини заслужују подршку и охрабривање, навео је Ли.

Кина инсистира на неопходности да се поштује суверенитет и територијални интегритет сваке земље, да се придржавају начела и принципа Повеље УН, и да се узимају у обзир рационалне бриге сваке земље. Кина ће на основу тога направити своју одлуку и спремна је да са међународном заједницом игра позитивну улогу у повратку мира у свету.

Подсетивши да светска економија због последица ковида-19 већ једва хода, Ли је навео да ће санкције само додатно утицати на опоравак светске привреде, што није никоме у интересу. Кина позива на највећи степен уздржаности, како не би дошло до обимне хуманитарне кризе.

Кина ће наставити да Украјини обезбеђује хуманитарну помоћ, подвукао је премијер Ли Кећијанг на конференцији за новинаре, одржаној након затварања овогодишњег заседања Свекинеског народног конгреса.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар