Србија на правој страни, брину нас дезинформације

- Одлука Србије да осуди руски напад на Украјину на седници Генералне скупштине УН била је врло моћна, изјавила је помоћница државног секретара САД за Европу и Евроазију Карен Донфрид, изразивши наду да ће се Србија ускладити с ЕУ и САД тако што ће спречити "ширење руске пропаганде и дезинформација о нападу на Украјину".

Србија 09.03.2022 | 19:35
Србија на правој страни, брину нас дезинформације

"Било је врло моћно то што је Србија прошле недеље урадила, то како је поступила на седници Генералне скупштине..и честитамо Србији на томе", рекла је Донфрид у интервјуу за РТС додајући да "Србија може да буде врло поносна што је део светског става који говори против руског неиспровоцираног напада на Украјину"

Она је истакла да су САД посебно забринуте због "дезинформација које долазе с руске стране, укључујући платформе као што су Русија данас и Спутњик".

"Надамо се да ће се Србија ускладити са ЕУ и САД тако што ће спречити ширење руске пропаганде и дезинформација о нападу на Украјину", истакла је помоћница америчког државног секретара, подсетивши да је Србија "исказала чврсту жељу да се прикључи ЕУ, а то значи усклађивање спољне политике са политиком ЕУ као делом процеса прикључења".

Она је казала да Вашингтон поштује српску неутралност, али, како наводи, мисли да "има и других неутралних нација попут Швајцарске које су заузеле врло јак став против Кремља и иду укорак са својим европским суседима".

"И мислим да је ово време за акцију, не за тишину", поручује Донфрид.

"Дефинитивно је на српским властима да одлуче какву ће кораке предузети, али бих нагласила нашу забринутост због настојања Русије да шири дезинформације и охрабрила Србију да одигра конструктивну улогу у одбацивању таквих информација", рекла је званичник Стејт департмента.

На питање да ли је интервенција НАТО-а у Украјини апсолутно искључена, она је одговорила да су председник САД Џозеф Бајден и државни секретар Ентони Блинкен били веома прецизни када су рекли да је циљ Вашингтона да покуша да оконча рат у Украјини, не да произведи још већи рат.

"Председник Бајден је јасно рекао да америчка војска неће ићи у Украјину, као део напора у које смо укључени", рекла је Донфрид.

Она је напоменула да су САД и сви савезници НАТО-а јасно рекли да су спремни да бране сваки педаљ територије земаља НАТО-а и да би, ако би било руских напада на било коју чланицу НАТО-а, онда то значило да је Русија започела рат са НАТО-ом. "Ми се надамо да се ништа слично неће догодити", рекла је она.

"Као што видите, Руси и Украјинци разговарају и, колико разумемо, ови разговори ће се наставити. Видимо да има дипломатских акција и код других актера. Верујемо да је на крају једино могуће решење дипломатско. Али САД су биле веома јасне, нећемо радити ништа везано за Украјину мимо Украјине. Украјинци су ти који треба да воде дипломатску битку за окончање сукоба", казала је Донфрид.

(Тањуг) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јова

09.03.2022 19:17

Гласала је тако јер зна да би је такви као ви сатрали,још ширите антируску пропаганду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

09.03.2022 19:31

Сваки рат, колико год он трајао, на крају се заврши Дипломатским споразумом. Србија је гласала како је гласала, због Косова и Метохије а ви када примите "косово" у НАТО, или Е.У. наравно да ће промјенити плочу! Онда испада да на једној страни може да се деси "косово" а на другоје не може ! На крају крајева сво ово је последица "јединственог случаја" ! Када би нека Руска република или област хтјела да се насилно одцјепи од Русије, ви би то подржали а у овоме случају не подржавате ! Маните срања !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миллер

09.03.2022 20:34

Надам се искрено да ће се директно сукобити Русија и НАТО. Па шта коме преостане послије ... Досадили су једни и други да гњаве једну по једну малу државу и траже алиби и сагласност код нас који немамо атомску бомбу. А у пм више !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

09.03.2022 20:45

Мрс јаднице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмени цобан

10.03.2022 23:19

Молим одговор на питање : је ли Русија напала Украјину или је Украјина напала Русију . Прилицно једноставно . А онај ко је глуп , нека и остане глуп .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бриго моја

11.03.2022 20:20

Многе градјане света брину дезинформације.

ОДГОВОРИТЕ