Брисел поздравља став Србије о Украјини у УН

Пред сутрашњи састанка лидера ЕУ у Паризу на коме ће се разговарати и о политици проширења у светлу рата у Украјини, у Бриселу кажу да поздрављају подршку коју је Београд дао Резолуцији УН о агресији Русије на Украјини, уз напомену да је ”Србија кључни фактор у региону”.

Србија 09.03.2022 | 19:30
Брисел поздравља став Србије о Украјини у УН

"Председник Вучић је заузео јасан став прихватањем Резолуције УН и то треба да буде поздрављено. Ми смо у свакодневном контакту са властима Србије, узимајући у обзир да је Србија важан фактор у региону, али и да се ситуација у Украјини непрекидно мења”, рекао је високи званичник ЕУ новинарима на брифингу пред неформални самит Европског савета.

Претходно је Европска комисија најавила да ће лидери ЕУ на састранку у Версају одржати политичку дискусију о пристиглим захтевима за кандидатуру Украјине, Молдавије и Грузије за чланство у ЕУ.

У дипломстким круговима у Бриселу кажу да ће лидери ЕУ Украјини моћи да понуде ”различите облике партнерства” укључујуци и перпсективу чланства, али не и ”брзи колосек” или ”моментални пријем”.

Напомиње се да ће и Западни Балкан бити део те дебате уз оцену да ће се земље чланице које се залажу за брже приступање Западног Балкана ”позвати на новонсталу ситуацију у Европи”

”То може да донесе нови замах пријему Западног Балкана, али земље чланице које инсистирају на испуњавању критеријума наставиће да то чине без обзира на нову геополитичку реалност”, закључује се у Бриселу.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МЕНАГЕР

09.03.2022 19:15

Добро је Вуциц рекао да це бити притисака Период од пар година продје и то веома брзо али историја остаје за вјек вјекова Нај боље исценирати неку корону

ОДГОВОРИТЕ