Производња два милиона пилића на годишњем нивоу 

Компанија Бинго отворила је нову фарму пилића у Вуковијама

Босна и Херцеговина 09.03.2022 | 15:42
Производња два милиона пилића на годишњем нивоу 

Највећи трговачки ланац у БиХ Бинго данас је у Вуковијама (опћина Калесија) отворио нову фарму пилића „Крушик“. Овим је удвостручена производња пилића са постојећих милион на два милиона годишње.

Почетком прошле године, компанија Бинго најавила је отварање ове фарме и дато обећање су испунили у року од једне године.

Ради се о тзв. тешкој линији у Вуковијама која посједује шест модерно опремљених фарми капацитета по 26.000 товних бројлера, што значи да ће ова фарма произвести милион пилића годишње, односно 1,6 милиона килограма пилећег меса. Из компаније наводе да су стратешки усмјерени на стабилизацију домаћег тржишта, јер све произведено пласирају унутар БиХ, чиме раде на стабилизацији цијена јаја и пилећег меса.

"Као резултат успјешног пословања у сектору перадарства, компанија Бинго је поред своје двије постојеће фарме на локацијама Дубраве и Шпионица одлучила да прошири капацитет производње. Отварањем Фарме Крушик чија је вриједности осам милиона КМ, а  капацитет 156.000 пилића у турнусу, компанија је повећала своју производњу за 1.000.000 бројлерских пилића. Дакле, сада имамо производњу од 2.000.000 бројлера на годишњем нивоу.

Фарма је опремљена најсавременијом опремом њемачког произвођача Биг Дутцхман, гдје је систем храњења и појења потпуно аутоматизован и води се брига о добробити животиња. Осим производње пилића, након њихове испоруке, дио стајњака се пребацује на тзв. био електрану у близини фарме, који касније користимо у нашим пластеницима као био ђубриво.“, истакао је доктор ветеринарске медицине  Самер Кадрић, руководилац Фарме Крушик.

Ова компанија остварила је добру сарадњу са локалним властима, што знатно олакшава процесе њиховог пословања.

Сеад Џафић, начелник Калесије, изразио је задовољство инвестицијама компаније Бинго у ову општину:

„Поздрављам одлуку компаније Бинго да инвестира у Калесију поново, овога пута у износу осам милиона КМ. Овдје ће посао наћи двадесетак радника. Настављају инвестиције у нашу опћини, градит ће тржни центар у Тојшићима и фабрику текстила.“

"Свако инвестирање у овакву врсту објеката је улагање у нашу будућност и сигурност. Бинго има заокружен циклус, од репро центра, преко инкубатора, производње јаја и пилећег меса, па на крају пласман кроз своју малопродају, а у том смјеру иначе треба ићи производња хране“, рекао је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ТК Емир Бегић. 

Бинго је започео изградњу Фарме Крушик одмах након пуштања репро центра и инкубаторске станице у фебруару пошле године, а званично је пуштена у рад 08. фебруара 2022. године.

Посједује савремену опрему која аутоматски преко Wеипер тоуцх система контролише појење, храњење, гријање, хлађење и вентилацију. Бинго у овим најсавременијим објектима животиње третира на најхуманији начин. Са својих шест производних погона у перадарству ова компанија има заокружен процес узгоја, те производи пет милиона конзумних јаја и 3,2 милиона килограма пилећег меса годишње. Да предњачи у перадарству, говори и чињеница да Бинго јаја посједују три цертификата: Халал, ХАЦЦП и „без ГМО произведено“. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПањОви

09.03.2022 15:25

Пара на пару,уш на фукару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За РС

09.03.2022 16:04

Домаце је најбоље

Name

Алан Форд

09.03.2022 15:55

Овако се гради дрзава гдје це људи остајати а не ици по западним дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потоп

09.03.2022 15:55

Е овако је у бања луци по кафицима пилицарници у центру града

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј ..у Бања Луци

09.03.2022 15:58

А знали сте се промовисати тобож запошљаваје инвалида и онда нога и ваша ко фол обецања су фуј..Дзаба вам милиони кад сте без срца. И дусе све вам је интерес и промоција преко недужних инвалида....Бања Лука .

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

09.03.2022 21:06

Коначно и лијепих вијести у овој нашој БиХ а не само међусобна оптуживања, национализам и говор мржње. Нека ово служи за примјер осталим привредницима могу се и остале врсте меса производити а Богу плакат која је земља запуштена и напуштена барем код нас у ФБиХ, за РС немогу рећи јер нисам упознат. Глад куца на врата а политичари у БиХ немају слуха да се договоре и запосле народ. Ја лично мислим да је у БиХ народ добар само је жељан пристојног живота и да својим радом то себи омогући.

ОДГОВОРИТЕ