Си разговарао са лидерима Француске и Немачке

Кинески председник Си Ђинпинг имао је јуче виртуелни самит са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом.

Свијет 09.03.2022 | 09:20
Си разговарао са лидерима Француске и Немачке

Си је истакао да су комбиновани утицаји великих глобалних промена и пандемије, невиђени у прошлом веку, донели више глобалних изазова на које треба да се реагује кроз глобалну сарадњу.

Напоменувши да Кина и ЕУ деле много заједничких мишљења о промовисању мира, развоју и унапређењу сарадње, Си је рекао да “морамо да преузмемо своју одговорност како бисмо донели више стабилности и извесности турбулентном и променљивом свету”.

Си је рекао да је важно да две стране унапреде дијалог, остану посвец́ене сарадњи и промовишу стабилан и одржив напредак односа Кине и ЕУ.
Кинески развој ц́е створити шири простор за сарадњу Кине и ЕУ, рекао је Си и додао да две стране морају, по принципу обостране користи, даље продубљивати зелена и дигитална партнерства, као и практичну сарадњу у различитим областима.

Две стране треба да наставе да подржавају мултилатерализам и унапређују велику глобалну агенду, додао је Си.

Макрон и Шолц честитали су Кини на успешној организацији Зимских олимпијских игара у Пекингу, рекавши да се свет суочава са многим изазовима, а да ц́е појединчна акција без сарадње само погоршати ствари.

Европа цени важну и позитивну улогу Кине у глобалним пословима и спремна је да се ангажује у блиској сарадњи са Кином како би се заједнички борили против великих глобалних изазова попут климатских промена и оних у јавном здравству, рекли су европски лидери.

Двојица лидера су рекли да је ЕУ спремна да ради са Кином на успешној организацији самита ЕУ-Кина и да унапређује односе између Француске и Кине, као и између Немачке и Кине. Лидери су разменили мишљења о актуелној ситуацији у Украјини.

Макрон и Шолц су поделили своје оцене и ставове о тренутној ситуацији у Украјини, рекавши да се Европа суочава са најгором кризом од Другог светског рата.

Француска и Немачка подржавају постизање решења кроз преговоре и давање шансе миру, истакли су они.

Двојица лидера су се захвалили Кини на иницијативи у вези са хуманитарном ситуацијом и рекли да су две земље спремне да ојачају комуникацију и координацију са Кином како би унапредиле разговоре за мир и спречиле даљу ескалацију ситуације која би могла да доведе до веће хуманитарне кризе.

Си је истакао да је тренутна ситуација у Украјини забрињавајуц́а, а да је Кина дубоко ожалошц́ена због поновног избијања рата на европском континенту.

„Кина сматра да се суверенитет и територијални интегритет свих земаља морају поштовати, циљеви и принципи Повеље УН морају бити у потпуности поштовани, легитимне безбедносне бриге свих земаља морају бити озбиљно третиране и сви напори који доприносе мирном решењу криза мора бити подржани“, навео је Си

Најважнији задатак у овом тренутку је спречавање ескалације ситуације како се не би отимала контроли, нагласио је.

Кина похвали посредничке напоре Француске и Немачке у Украјини, рекао је Си, додајуц́и да ц́е Кина остати у комуникацији и координацији са Француском, Немачком и ЕУ, те ће активно радити заједно са међународном заједницом према потребама свих укључених страна.
Потребно је да заједнички подржимо мировне преговоре између Русије и Украјине и да охрабримо две стране да задрже замах преговора, превазиђу потешкоц́е, наставе разговоре и доведу до мирних исхода, нагласио је Си.

Морамо да позовемо на максималну уздржаност како би се спречила огромна хуманитарна криза, рекао је Си, додајуц́и да је Кина изнела иницијативу од шест тачака о хуманитарној ситуацији у Украјини и да је спремна да Украјини обезбеди даље испоруке хуманитарне помоц́и.

„Морамо да радимо заједно на смањењу негативног утицаја кризе“, рекао је Си, „Да ц́е релевантне санкције утицати на глобалне финансије, енергетику, транспорт и стабилност ланаца снабдевања, и оптеретити глобалну економију која већ трпи велике последице пандемије.

Ово није ни коме интересу”, истакао је Си.

Морамо активно да промовишемо визију заједничке, свеобухватне, кооперативне и одрживе безбедности, рекао је Си.

Кина подржава Француску и Немачку у унапређењу градње уравнотеженог, ефикасног и одрживог европског безбедносног оквира за интересе и трајну безбедност Европе, рекао је он.

„Кина радо види равноправни дијалог између ЕУ, Русије, Сједињених Држава и НАТО-а“, додао је Си.

Лидери су такође разменили мишљења о иранском нуклеарном питању.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

И шта сад?

09.03.2022 10:03

Уобичајене фразе и ја овако са комшијом разглабам, ништа конкретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

09.03.2022 10:53

Ови Кинези издаше Русе? Шта ће Додо сад? Врти се ко на рингиспилу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2022 11:59

Никог они нит издају, нити подрзавају...они гледају само себе, а преварице кога стигну, ако им се дозволи... Кинески менталитет је такав...

Name

За па

09.03.2022 16:25

По цему си закљуцио издају????? Ко је цитао креманско пророцанство јасно му је.

Name

Линцолн

09.03.2022 11:28

Теска времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.09.03.2022

09.03.2022 14:25

Поштовани г Си Ђинпинг,неверуј тим лопинама на реч,они кад подпишу неки папир недржесе свога подписа а камоли речи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

09.03.2022 17:05

Шта је било, сад је добра и Кина. Обратите се свом великом брату преко Океана. Хахахахахахахахахахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ