Кијев је одобрио само једну од 10 предложених рута

- Министарство одбране Руске Федерације саопштило је данас да је Кијев одобрио само једну руту за евакуацију становништва од 10 које је прредложила Русија.

Свијет 08.03.2022 | 16:16
Кијев је одобрио само једну од 10 предложених рута

Како је рекао на конференцији за новинаре начелник руског Командног центра за националну одбрану Михаил Мизинцев, украјинска страна је потврдила само руту од града Суми преко Полтаве даље до границе са Пољском, преноси Интерфакс.

Он је подсетио да је москва предложила по две руте из Кијева, Чернихива, Сумија, Харкова и Маријупоља, од којих по једну из сваког града у Руску Федерацију, као и једну преко територија које контролишу кијевске власти до Пољске, Молдавије, Румуније.

Како је оценио, испоставило се да су контролни пунктови у Пољској, Словачкој, Мађарској, Молдавији и Румунији били практично неспремни да приме украјинске избеглице.

Према његовим речима, на граничним прелазима су се створиле гужве од аутомобила и камиона.

"Људи су принуђени да напусте аутомобиле и да ходају са тешким торбама. Редови су се протезали и до 40 километара, а време проласка прелази два дана", рекао је Мизинцев.

Такође је рекао да представници кијевских власти и градоначелници градова не дозвољавају покушаје евакуације грађана у Руску Федерацију.

"Званични представници кијевских власти и градоначелници градова добили су најстрожа упутства да спрече сваки покушај евакуације у Руску Федерацију, односно грађани једноставно не добијају информације о могућој евакуацији у Русију и успостављању хуманитарних коридора", поручио је Мизинцев, преносе РИА Новости.

Он је појаснио да сваки покушај уласка у Руску Федерацију кроз хуманитарне коридоре оштро сузбијају националисти.

(Тањуг Фото: Тањуг/АП) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зато сто нацисти

08.03.2022 16:14

Евакуису своје породице а остале дрзе као таоце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

08.03.2022 18:20

Лицемјерство Русије је без преседана, дозвољавају евакуацију украјинских цивила само на своју територију, људи бјезе од руске агресије и само једну руту према унутрасњости Украјине . Требас бити идиот и глуп ко ноц да подрзавас гранатирање цивила и стамбених зграда - ако се овако Руси односе према братском украјинском народу како би тек српску брацу бранили од нацизма.

Name

Људи

08.03.2022 16:20

отворите очи, Украјина се цијепа на руски и украјиски дио, Русија хоће да грађанин има избор, на исток или запад. Украјинци фашисти се боје да би много грађана могло отићи у Русију, лажу Запад и сами себе. Па зар не видите да су то урадили и СФРЈ и све наовамо. Завади па владај. Исто. Јадан народ.

ОДГОВОРИТЕ