Поднесена тужба због пројекта “Угљевик 3”

Центар за животну средину поднио је тужбу против Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поводом одобравања студије утицаја на животну средину за пројекат изградње и кориштења термоелектране “Угљевик 3”, инсталисане снаге 2 x 350 МW.

Република Српска 07.03.2022 | 18:11
Поднесена тужба због пројекта “Угљевик 3”

Министарство је донијело Рјешење на основу коначне верзије Студије утицаја на животну средину из децембра 2021. године, а овом поступку претходила је вишемјесечна јавна расправа и прикупљање коментара  од стране јавности, као и земаља у региону које би могле бити под утицајем пројекта у склопу прекограничних консултација.

“Између осталог, тужени је преурањеним доношењем побијаног рјешења онемогућио учешће заинтересоване јавности у сусједним земљама, тачније Хрватске која није имала довољан рок за изјашњавање по питању студије. Како је постојала јасна намјера шире јавности за учешћем у управном поступку, а за то није остављен разуман временски рок, тужени је без разматрања коначног исхода учешћа јавности осујетио законитост донијетог рјешења. Стога, а будући да законитост рјешења којим се одобрава студија утицаја представља претходно питање о којем одлучује надлежни суд, очекујемо да тужени одложи даље поступање до коначне судске одлуке”, изјавио је Реџиб Скоморац, правник Центра за животну средину.

Из Центра поручују да, осим процедуралних погрешака, у студији недостаје адекватна процјена емисија загађујућих материја у ваздух, посебно ЦО2 емисија чије је смањење кроз процес декарбонизације кључно у борби против  климатске кризе и усклађивања са Софијском декларацијом о Зеленој агенди за Западни Балкан.

“Чини се да је инвеститору, али Министарству стало да се финализује документација за овај пројекат, без обзира што “Угљевик 3” нема будућности, посебно када се уведе опорезивање емисија угљен диоксида. Недавно је извођач радова – компанија Суннингwелл Инт’ л Лтд и званично објавила да пројекат нема извор финансирања, па се поставља питање из чијих џепова се финансирају ове дозволе и ко ће плаћати пенале за прекршене међународне обавезе уколико дође до изградње ове термоелектране”, казала је Мајда Ибраковић, координаторица програма Енергија и климатске промјене из Центра за животну средину.

Иначе, ово је други пут да се проводи поступак процјене утицаја на животну средину за пројекат изградње и кориштења термоелектране Угљевик 3.

Из Центра за животну средину поручују да очекују да ће Министарство одложити даље поступање и издавање еколошке дозволе док је поступак у току.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ писао је како је Министарство енергетике одобрило повећање инсталисане снаге и капацитета термоелектране са 2×300 МW на 2×350 МW, након чега смо добили пријетње од стране шефа Представништва Републике Српске у Русији Душка Перовића.

Прошле године су компаније „Цхина Елецтриц“ и „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“ потписали уговор о изградњи термоелектране „Угљевик 3“, а концесију за тај пројекат има руски милијардер Рашид Сердаров, однсоно његова фирма „Цомсар Енергy“.

(Цапитал) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Спрдацина

07.03.2022 17:40

Какав Угљевик 3 кад не постоји Угљевик 2. Постоји Титино постројење израубовано до краја а угаљ се копа гдје год ко хоће и стигне. Продаје се приватницима одвози некуд радници не смију ништа питати. Јаваслук је иначе овдје годинама и главни циљ је сто више пара извуци за секту на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

07.03.2022 17:58

Све је то додикова подвала, додик се сад узнемирио пропаде му 7 милијарди у Русији сто је извучено за 15 з

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

07.03.2022 18:42

Баш тако, где год је био из његове странке на месту директора та фирма је пропала и народ увукао у дуг а он новац у стране земље извукао.

Name

Угљевик

07.03.2022 18:53

Остадосе паре у Москви

Name

Ре

07.03.2022 21:34

Бас ми је драго.

Name

Дијагноза

07.03.2022 18:01

Додикова браћа и ортаци у удруженом зло. подухвату уништења Републике српске. Али неће им проћи, Ми ћемо уништити њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чаруга

07.03.2022 19:17

Свака част и еколозима ал у Угљевику треба да се хапси за криминал.Овдје се краде годинама,краде к'о стигне, краду мафијаши из Бањалуке, краду ови на локалу . Овдје.кад умре руководилац.из ТЕ онда се прича о суми новца која је за добро она икако ради колико је краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.03.2022 21:20

Сад це морат купит веци авион, с овим не мозе заокрузит све земље које су забраниле летове према русији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик 2,

07.03.2022 23:45

Ће народ папрено платити Словенији,тако да треба очекивати још један СТАРИ УГЉЕВИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

08.03.2022 06:21

Криминално сељачка група лопова.Кад би случајно Држава прорадила доживотна им не гине колико су зла нанијели своме народу.

ОДГОВОРИТЕ