"Безбједносна ситуација у РС и БиХ потпуно повољна"

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је безбедносна ситуација у Републици Српској и Босни и Херцеговину потпуно повољна.

Босна и Херцеговина 07.03.2022 | 14:36
"Безбједносна ситуација у РС и БиХ потпуно повољна"

Он је додао да су нереалне оцене појединих европских званичника да би у БиХ поново могло доћи до међунационалног сукоба.

"О томе причају људи који немају довољно података о БиХ", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он је оценио да одређене политичке опције у Европском парламенту покушавају да подигну међунационалне тензије у БиХ и увуку страх међу грађане.

"То је апсолутно злонамерно, јер БиХ нема никакве услове за рат. Сви грађани су то доживели и знају шта то значи. Ником није у циљу да се такве ствари понове, без обзира што у неким деловима Европе и света постоје ратна дејства", истакао је министар унутрашњих послова РС.

Према његовим речима, ратне опције у БиХ нису донеле решења, па не би ни у будућности, истакавши да је мир једина будућност БиХ.

Лукач је навео да све безбедносне агенције у БиХ сарађују с циљем да безбедност, права и слободе грађана буду на високом нивоу, позивајући све политичке субјекте у БиХ да раде на помирењу и миру, а не на дизању тензија и увлачењу страха међу становништво.

Поводом дешавања у Украјини, он је казао да ЕУФОР има мандат и могућност да, у складу са властитим проценама, распоређује снаге у БиХ, али да Оружане снаге БиХ немају потребе да на том плану праве било какве маневре, покрете и слично.

"ЕУФОР у складу са мандатом може појачати снаге и да контролише безбедност. Не видим ту проблем и позивам грађане да апсолутно то мирно прихвате", казао је Лукач.

Он је оценио да не постоји разлог за узнемиреност ако на територији РС или БиХ виде неке покрете ЕУФОР, њихових возила или летелица.

"Сигуран сам да то може допринети безбедности", нагласио је Лукач. Министар унутрашњих послова РС је навео да ће пред надлежним органима бити процесуирани сви грађани БиХ који самовољно буду отишли да ратују у Украјини, без обзира на то коју страну буду подржавали.

Према његовим речима, сви они, када се врате, биће у складу са законом процесирани и осуђени за учешће у ратним дејствима на територији друге земље.

"Зато позивам све грађане БиХ да не иду на било чије ратиште, јер неће допринети решењу сукоба", казао је Лукач.

Он је још оценио да се очекује одређен прилив избеглица из Украјине, али да сматра да тај број неће бити велики.

"Верујем да ће БиХ организовано и адекватно приступити збрињавању избеглица које се појаве из Украјине, те да ћемо моћи да им пружимо подршку", казао је министар полиције РС.

(Бета)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ГТИ

07.03.2022 14:09

Тако је министре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.03.2022 15:24

Нисмо безбедни од ове корумпиране мафије,која све покраде.

Name

Ре

07.03.2022 16:06

Ваљда о томе брине министарство бербједносит БиХ

Name

Ре

07.03.2022 16:44

Па куд ће гора ствар за безбедност од корупције, дроге и криминала.

Name

Клокотање

07.03.2022 21:36

Ста нас брига минстре, имамо барем дроге за извоз!

Name

Маа БРАВО

07.03.2022 14:11

Браво министре ! Одавно нормалнији коментар реалан министарско полицијски не цух!!!! Само политику из полиције избаци и закон за све једнск и правну дрзаву па хапсењаа и одузимање прљавог капиталааа и у фондове за опоравак дрзаве и народа!! Сто пре то боље ! За спас нарида народ растјеран опљацкан бјези сам у Европу без политицара котумпираних и прљавих бигатаса из рата и постратно обогатили се а признацес у рату и постратно немааааа богацења само презивљавањеее и опоравак од рата!!! На овим простотима имовина тако зарадјена треба да се одузме по кратком поступку јер од 1991 год до 1995 па до данас пљацка траје по партијским законимаа тј партијским књизицама и купљеним гласом гласацком масинеријом прикаценом на дрзавни апарат оглодали будзет и остетили све категорије становниства од дјеце пензионера радника социјалних категорија урусили систем заробили правосудје харајууу 20 и 21 вијек у рату и постратнаа пљацкаа невидјених размјера у историји овог народа невидјеноо! Доклеее!??? Неродјена дјеца задузена кредитима за бахацење политицара и њихових тајкуна послодаваца робовласника балканских кадтад пред закон морају стати а покрадено се мора вратити!!! Кадтад!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.03.2022 16:08

За бадава трсис слова.

Name

Дај,Боже,

07.03.2022 14:35

Да никада не дође до ратних сукоба,нигдје у свијету.И ово зло које се Дешава у Украјини могло је да се избјегне.Хладне главе се постигне договор,а усијане главе воде у катастрофу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т39842288

07.03.2022 14:49

Шта ће онда хиљаде војника еуфора по бих, онако дошли на каву јел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

07.03.2022 16:01

СТА казе директор полиције РС Костресевица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.03.2022 17:18

Е мој Лукац каква ти је онда неповољна ситуација ако је ово повољно

Name

Скај

07.03.2022 18:45

Кад цес апсити НаркоКланови, цекад несто...

Name

Босниан.рахатлук

07.03.2022 17:03

Лукац је вјероватно и једини у владајуцој гарнитури који има мозга и слузи се са њиме Људи су се опаметили...није висе ником до ратовања... До не дај бозе нових сукоба би досло само и искљуциво у слуцају одвајања РС од БиХ...тако несто не би било изводљиво мирним оутем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2022 18:30

Земљаче , овде до рата може доћи из било којег разлога, довољно да неко из Свијета подплати два политичара и они зачас изазову белај са несагледивим последицама (већ виђено) ! Док је била СФРЈ, по теби је сецесија била ок., а у случају БИХ , сецесија није ок. ! Далеко ћемо догурат са таквим размишљањима !

Name

ре ре

08.03.2022 07:48

Зашто онда имамо мировни споразум, постигнут након покушаја сецесије? Кажи лијепо да не желите мир.

Name

Н Н

07.03.2022 20:14

Све похвале за Министра Лукача браво свака част Министре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

07.03.2022 21:10

Што неби била повољна. Сваким даном у сваком погледу све повољнија.

ОДГОВОРИТЕ