Кинески министар Ванг Ји информисао медије о спољнополитичким питањима

Кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји одржао је виртуелну конференцију за новинаре на маргинама Петог заседања Свекинеског народног конгреса 13. сазива у Пекингу, где је одговарао на питања страних и кинеских новинара у вези са спољнополитичким питањима.

Свијет 07.03.2022 | 12:55
Кинески министар Ванг Ји информисао медије о спољнополитичким питањима

Ово су кључни моменти са конференције за штампу:

О украјинској кризи Ванг је позвао на смиреност и рационалност у решавању украјинске кризе, истичуц́и да се спорови морају решавати дијалогом, преговорима и мирним средствима. Кина ц́е играти конструктивну улогу у промовисању мировних преговора између Русије и Украјине, додао је он.

„Кина је спремна да настави да игра конструктивну улогу у олакшавању дијалога за мир и раду заједно са међународном заједницом када је то потребно за спровођење неопходног посредовања“, рекао је министар спољних послова.

Друштво Црвеног крста Кине пружиц́е хитну хуманитарну помоц́ у виду залиха за Украјину што је пре могуц́е, рекао је Ванг новинарима.

О везама Кине и Русије Однос Кине и Русије заснован је на сарадњи, без формирања пактова, без конфронтације и без заједничког циљања било које трец́е стране, рекао је Ванг. Нема мешања или неслоге коју сеју трец́е стране, додао је он. Кина и Русија ц́е задржати стратешки фокус и наставити да продубљују кинеско-руско свеобухватно стратешко партнерство координације за нову еру, нагласио је Ванг.

О везама Кине и САД Током конференције за штампу, Ванг је позвао да се односи Кине и САД врате на прави пут. Конкуренција великих земаља није прави избор и САД треба да спроведу своја вербална уверавања у пракси, рекао је он.

„У глобализованом и међузависном свету, питање како Кина и САД могу да пронађу прави пут напред и успеју да се сложе је и ново питање за човечанство и формулација коју морају заједно да разраде Кина и САД“, додао је министар спољних послова.

Тајванско питање се суштински разликује од питања Украјине

Тајванско питање се суштински разликује од питања Украјине јер је Тајван одувек био део Кине, рекао је кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји на конференцији за новинаре у понедељак. „Неки људи, иако су гласно говорили о принципу суверенитета по питању Украјине, наставили су да поткопавају суверенитет и територијални интегритет Кине по питању Тајвана“, рекао је Ванг.

„Ово је очигледан двоструки стандард“.

Сарадња Кине и Европе уноси стабилност у нестабилан свет

Односи Кине и Европе нису усмерени ни на једну трец́у страну, нити су потчињени или под контролом било које трец́е стране, рекао је кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји на конференцији за новинаре у понедељак.

Дијалог и сарадња између Кине и Европе на основу узајамног поштовања и обостране користи додац́е још стабилизујуц́их фактора нестабилном свету, рекао је Ванг новинарима. Ванг се осврнуо се на достигнуц́а остварена кроз сарадњу Кине и Европе у прошлој години. Трговинска размена између две стране у 2021. први пут је премашила 800 милијарди УС долара, што указује на веома комплементаран однос.

Експрес железница Кина-Европа је прошле године остварила рекордних 15.000 путовања, што је повец́ање од 29 одсто у односу на претходну годину, доприносец́и глобалној сарадњи у борби против пандемије, обезбеђујуц́и стабилан глобални индустријски ланац и помажуц́и свету у економском опоравку.

Он је такође приметио да још увек постоје неке снаге које нису задовољне стабилним развојем односа Кине и Европе, које измишљају такозвану „кинеску претњу“, појачавају конкуренцију са Кином и „институционалним ривалима“, па чак и изазвају санкције и конфронтације.

Глобална развојна иницијатива ц́е се спроводити корак по корак Кина ц́е сарађивати са свим странама на имплементацији Глобалне развојне иницијативе (ГДИ) корак по корак, рекао је у понедељак кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји.

Кораци укључују стварање синергије у приоритетним областима, одговарање на потребе свих земаља, партнерство са механизмима сарадње и допирање до партнера из свих сектора, рекао је Ванг новинарима на конференцији за новинаре на маргинама Петог заседања Свекинеског народног конгреса 13. сазива.

Министар иностраних послова је рекао да је фокус иницијативе да се људи ставе у центар пажње. Он је такође рекао да ц́е та иницијатива олакшати спровођење Агенде 2030.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боско

07.03.2022 14:35

За разлику од Кинеза Руси казу ко су непријатељи, наброје фино па ви гледајте ста цете. Кинези казу неки људи а сви знамо да мисле на Американце! Ајде једном се и ви одлуците па реците свима у лице ста мислите и узмите тај Таywан висе!

ОДГОВОРИТЕ