Руска банка због санкција повлачи се из Европе

ВТБ банка, други по величини зајмодавац у Русији, спрема се да прекине своје европске операције након што је била тешко погођена западним санкцијама.

Свијет 07.03.2022 | 08:07
Руска банка због санкција повлачи се из Европе

ВТБ има операцију инвестиционог банкарства у Лондону и банку за становништво у Њемачкој са 160.000 клијената, али је одлучио да не може да послује ван Русије након што су њену имовину замрзнули западни савезници, кажу људи упознати са интерном дискусијом. Банка би требало да буде уклоњена у суботу из СWИФТ-овог глобалног система за размјену порука о плац́ању који омогуц́ава трговине у вриједности од трилиона долара дневно.

Овај потез је услиједио након одлуке Сбербанке, највец́ег руског зајмодавца, да напусти тржиште централне и источне Европе прошле недјеље, при чему је њена аустријска јединица постала прва банка која је пропала након режима финансијских санкција на Западу. Сбербанка и ВТБ чине више од половине руског банкарског тржишта. Њихово повлачење из Европе у ствари приводи крају двадесетогодишњу стратегију руских банака за успостављање глобалног присуства, које је озбиљно нарушено санкцијама уведеним након руске анексије Крима 2014.

“Нема покушаја да се настави нормално”, рекла је особа укључена у планирање. “Покушавамо да то урадимо што је брже могуц́е — али операције у Европи су много компликованије од оних у Великој Британији. Чинимо све што можемо да им вратимо новац купаца. Кључно је да ово урадимо на уредан начин”, преноси Б92.

ВТБ Европа држи више од 4 милијарде евра депозита за углавном њемачке физичке клијенте, који су привучени банци након што није наплац́ивала негативне камате као вец́ина других. Међу клијентима банке су и њемачке локалне самоуправе, 600 компанија и 150 финансијских институција. Пошто је некада запошљавао више од 500 људи у канцеларији Ситија у Лондону која гледа на Банку Енглеске, операција ВТБ-а у Лондону се од тада смањила на 120 запослених.

Санкције након руске инвазије на Крим 2014. — заједно са одговором Велике Британије на тровање Сергеја Скрипаља 2018. и изласком Британије из ЕУ — приморале су ВТБ да отпусти стотине радника у Лондону и многе пресели у Франкфурт посљедњих година. Чланство ВТБ Цапитал-а на Лондонској берзи суспендовано је прошлог мјесеца, што је значило да више не може да тргује хартијама од вриједности које су тамо наведене. Такође је стављен у неиспуњавање обавеза као члан ЛЦХ-а, клириншке групе Лондонске берзе.

Када је британска влада прошлог мјесеца замрзнула имовину ВТБ-а, дала је банци лиценцу од 30 дана да може да укине трансакције и плати особље. Лиценца истиче 27. марта, када ц́е особље Велике Британије, од којих су вец́ина британски држављани, бити отпуштено. Њено малопродајно пословање у Европи запошљава 230 радника у Франкфурту и још 30 у Аустрији, док ВТБ такође води посао трговине робом у Цугу у Швајцарској, запошљавајуц́и 60 људи.

Клијентима Цоммерзбанке, другог највец́ег зајмодавца у Њемачкој, који су покушали да пребаце новац у ВТБ Европе, речено је: “Налог није обрађен због ситуације у банци/земљи примаоца.” Цоммерзбанк је одбила да коментарише.

ВТБ није одговорио на захтјев за коментар до тренутка објављивања, али раније ове недјеље банка је рекла: “Као и сви наши домац́и и међународни клијенти и њихове заједнице, са великом забринутошц́у посматрамо најновија глобална дешавања”. “Тренутно вас можемо увјерити да је економска ситуација ВТБ банке (Европа) СЕ стабилна и да је банка у потпуности оперативна”.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Паметном доста

07.03.2022 07:24

.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.03.2022 09:38

Штета, како ће Европа без њих.....

Name

Како!

07.03.2022 13:24

Тек цес да видис.

Name

Босанац

07.03.2022 22:40

Wауууууууууу која штета, јебеш њих како је стање на Брдовитом Балкану... Крезуба Сиротиња Гусла....!!!

Name

Виц у ЕУ

07.03.2022 19:22

Казу "Ми мислили да је ЕУ увела санкције Русији! Али до прве бензинске пумпе!

ОДГОВОРИТЕ