Пекић: Српска нема робне резерве, али ни рјешења кризе

Кад земља има робне резерве онда њени грађани не иду сами панично у набавку брашна или горива, јер то држава уради својим новцем умјесто њих. Република Српска нема своје резерве, а што је још горе нема ни рјешење, а огромни редови у продавницама и на бензинским пумпама логичан су слијед кад грађани немају повјерења у власт.

Република Српска 06.03.2022 | 11:36
Пекић: Српска нема робне резерве, али ни рјешења кризе

Рекла је ово Мира Пекић, економиста и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, напомињући да СНСД-ова власт на оба нивоа, и у Републици Српској, и на нивоу БиХ, или неће да одговори грађанима на кризу или што је још горе – не зна како да одговори.

„Пријеко је потребан пакет системских мјера, одмјерених и добро скројених , усмјерених да брзо дођу до народа. Са свих страна долазе захтјеви за драстичним смањењем стопе ПДВ-а и акциза на гориво као један од одговора на повећање горива, као и животних намирница. Међутим, СНСД-ов предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија тврди да смањење акциза представља једнократно појефтињење, а да ће цијене већ наредног дана бити поново повећане. Наравно да хоће, али опет мање управо за тај износ акцизе. Очигледно је да не разумију откуд цијена горива од три марке и шта значи кад из свог џепа мораш да платиш те три марке“, рекла је Пекићева.

Тегелтијино неувјерљиво објашњење је, каже Пекићева, и да је од смањења цијена важније редовно снабдијевање. 

„Наравно да је битно редовно снабдијевање, али шта је СНСД-ова власт учинила да снабдијевање горивом буде сигурно и редовно? Имамо ли ми у Републици Српској Робне резерве? Зашто Рафинерија нафте у Броду не ради? Имамо ли рјешење кад сутра здравствени систем остане без горива, или пак ватрогасци, школе, дјечији вртићи... Немамо гаранцију да се то неће десити, као што власт нема ни рјешење шта ће учинити ако се то деси“, рекла је Пекићева.

Поред суспензије акциза на гориво и смањења ПДВ, објашњава Пекићева, СНСД-ова власт у заједничким институцијама мора хитно да заустави све непотребне расходе, куповине разних зграда, софтвера, аутомобила и свега што у овом тренутку није неопходно за функционисање.

„Мора се оставити  више новца ентитетима, јер се угрожене гране помажу субвенцијама из ентитетских буџета. За помоћ пензионерима, пољопривредницима, привреди, програму социјалне заштите и стварни живот надлежна је Република Српска, а не БиХ. Зато хитно треба престати са повећањем износа новца за буџет БиХ, што СНСД упорно ради и за почетак тако ојачати буџет.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Нада

06.03.2022 10:59

Прошли рат је показао да залихе у кућама су глупост. Значи на снази је људско, морам да кажем, проклетство, јадни човјек у својој самоодбрани мисли само на себе. Ваљда је то у људској природи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИКАЗ

06.03.2022 11:22

Нема Наде.

Name

лопов

06.03.2022 12:13

На селу се увијек нешто нађе, само што нема села ни људи који би да раде.

Name

Борац

06.03.2022 15:21

Сада це балван неста уловити,па цемо имати хране.

Name

Борис

06.03.2022 15:37

Од лоше власти која 22 године чини зло , очекивати преко ноћи да постану добри, може само избезумљен и глуп народ

Name

миро

06.03.2022 11:43

Зато имамо правог предсједника на правој страни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.03.2022 11:44

Јака дрзава јаки ентитети И појединци кад је јака дрзава нејма лоповлука има лоповлука увијек али дрзава скресе и сви мирниДОСТА СУПЉЕ ПРИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

06.03.2022 11:48

Робне ресерве је власт покрала , а сада анемију економску умјесност да би знали одговотити на кризани. Знзју само цап царап И бјези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САСА

06.03.2022 12:16

Опустите се Вишковић је у лову на вукове..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сврни наврни

06.03.2022 12:59

Стрпљења мало. Док се премијер из лова врати, из горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

06.03.2022 13:08

Многи су побјегли са села,,ал би се исто тако могли и вратит да се прехране,бице барем коприва и гљива,ако се ова криза продузи,нек нам је бог на помоци свима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

06.03.2022 13:11

Има све у агапеу проинтеру и свих ти силни фирми зграда сто су се уградили јер су способни а ми глупи тако они то виде али доце правда ваљда ускоро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доприноси

06.03.2022 13:34

Сад ће опет тражити да народ издвоји од плате за робне резерве, као ономад у корони

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.03.2022 19:04

Па како нема ресења па цим нема Робни х резерви нема ни проблема с њима

Name

Ми

06.03.2022 18:09

Робне ресерве сахранио нен директор из дервенте име му не помињем као послусник радио је по наредјењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

07.03.2022 11:05

Ма колико то апсурдно и апстрактно звућало, стиће се дојам да властима у РС одговара ова хаотићна ситуација, енормних поскупљења, и потенцијалних несташица горива, пшенице и основних животних намирница на тржишту? Зашто?? Одговор је више него једноставан, у таквим околностима, а без постојања робних резерви, стићу се идеални услови за енормно богаћење увозних лобија и шверцера на највишим државним функцијама! Сјетите се само ратних година, док су борци гинули на првим линијама, профитери блиски властима а поједини и из структура власти су се енормно обогатили шверцом горива, цигарета и осталих дефицитарних роба!!

ОДГОВОРИТЕ