Отворено Пето заседање Свекинеског народног конгреса 13. сазива

Пето заседање Свекинеског народног конгреса 13. сазива је свечано отворено данас у 9.00 часова у Дому народа у Пекингу. Отварању су присуствовали председник Кине Си Ђинпинг, други партијски и државни лидери и скоро 3.000 посланика Конгреса.

Свијет 05.03.2022 | 18:00
Отворено Пето заседање Свекинеског народног конгреса 13. сазива

На отварању, кинески премијер Ли Кећијанг је поднео извештај о раду Владе.

У извештају се наводи да је у Кини вредност смањења пореза премашила један билион јуана прошле године. Одложено плаћање пореза спровођено је за мала и средња предузећа, термоелектране и топлане. Пракса показује да је смањење пореза најефективнији начин за помоћ предузећима. Нова предузећа, која су се појавила на тржишту од 2013. године, платила су 4,76 билиона јуана пореза прошле године.

Кина је прошле године ојачала пољопривредну производњу, обезбедила понуду пољопривредних материјала и дала 20 милијарди јуана субвенције пољопривредницима који узгајају житарице. Кина је такође унапредила руралну ревитализацију и одредила још 160 сеоских округа за ревитализацију.
У извештају је наведено да треба реформисати систем превенције и контроле болести. Чешће болести и други амбулантни трошкови су укључени у обим надокнаде здравственог осигурања, а стопа директног обрачуна трошкова хоспитализације у покрајинама достиже 60 одсто.

Кинески премијер Ли Кећијанг је у извештају о раду владе указао да се развој Кине суочава са више ризика и изазова. Кина мора да савлада тешкоће. Темељ кинеског дугорочног економског побољшања се неће мењати и засигурно ће превазићи силазни притисак. Он је такође показао главне циљеве развоја Кине ове године. Очекује се да ће кинески БДП порасти за 5,5 одсто ове године.

Циљ о економском расту води рачун о стабилизовању запошљавања, заштити живота народа и о превенцији кризе. Овај циљ је у складу са просечним економским растом и са захтевом 14. Петогодишњег плана. Треба уложити велике напоре за остварење овог раста средње и велике брзине.

Главни циљеви развоја Кине ове године, како се наводи, обухватају отварање 11 милиона нових радних места у урбаним подручјима, контролу стопе незапослености испод 5,5 одсто у урбаним подручјима, као и контролу раста индекса потрошачких цена за три одсто.
У извештају о раду владе се наводи да ће Кина активно употребљавати страни капитал. Отворено и огромно кинеско тржиште ће засигурно пружити више прилика страним компанијама.

Кина ће повећати опсег страних инвестиција, подржати страна предузећа да повећају улагања у областима врхунске производње, истраживања и развоја, те модерне услуге, као и улагања у западном, централном и североисточном делу Кине. Кина ће побољшати услугу страног улагања, унапредити важне пројекте, убрзати изградњу пилот зоне за слободну трговину и изградњу луке за слободну трговину на Хаинану, унапредити реформе и иновације у зонама за отворену економију, подизати ниво развоја зоне за слободну трговину, као и повећати отварање услужне индустрије.

Кина жели да јача сарадњу од обостране користи са свим земљама света, наводи се.

Ли је указао да ће Кина даље свеобухватно спроводити смернице „једна земља, два система“, „Хонгконжани управљају Хонгконгом“, и „грађани Макаоа управљају Макаом“. Грађани у Хонгконгу и Макаоа поседују високу аутономију. Централна влада има право на свестрано управљање специјалним административним регионима. Кина ће одлучно спроводити политику „патриоте управљају Хонгконгом“ и „патриоте управљају Макаом“.

Централна влада у потпуности подржава владе специјалних административних региона да управљају регионима према закону. Централна влада подржава економски развој и побољшање живота Хонгконга и Макаоа, ради дугорочног просперитета и стабилности тих региона.
У извештају о раду кинеске владе истиче се да, када се говори о односима између две стране мореуза, одлучно супротставља сепаратистичким актима „независности Тајвана“ и одлучно се противи мешању спољних сила. 

''Неопходно је придржавати се главних политика и принципа рада на Тајвану, спроводити свеукупну стратегију КПК-а за решавање питања Тајвана у новој ери, придржавати се принципа једне Кине и ''Консензуса из 1992.'' и промовисати миран развој међусобних односа и поновно уједињење отаџбине'', казао је премијер Ли.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар