СW: Руси покушавају да опколе Кијев и заузму Харков, Украјинци се добро држе

Чини се да руски команданти више воле да отворе нове линије напредовања за своје пукове, али нису успели да остваре значајну синергију ка постизању истог циља. Такође су наставили да спроводе операције у јужној Украјини дуж три различите осе, уместо да се концентришу на једну или покушавају да се међусобно подржавају.

Свијет 04.03.2022 | 09:42
СW: Руси покушавају да опколе Кијев и заузму Харков, Украјинци се добро држе

Институт за проучавање ратовања (СW) објавио је детаљну анализу руске војне кампање на Украјину.

Руска војска је наставила са својим неуспешним покушајима да опколи Кијев и заузме Харков. Руси су наставили да нападају "у комадима", ангажујуц́и неколико батаљонских тактичких група у исто време, уместо да концентришу надмоц́ну снагу за постизање одлучујуц́их ефеката, наводи се у анализи сукоба коју је направио Институт за проучавање рата (СW).

Чини се да руски команданти више воле да отворе нове линије напредовања за своје пукове, али нису успели да остваре значајну синергију ка постизању истог циља. Такође су наставили да спроводе операције у јужној Украјини дуж три различите осе, уместо да се концентришу на једну или покушавају да се међусобно подржавају.

Ови неуспеси основне оперативне вештине – што је дуго била јача страна совјетске војске и која се детаљно прозучавала на руским војним академијама – остају необјашњиви као и неуспех руске војске да стекне супериорност у ваздуху или бар да приземљи украјинско ваздухопловство.

Руска конвенционална војска и даље има лоше резултате, иако би и даље могла да исцрпи и порази конвенционалну украјинску војску чистом силом бројева и бруталности. Почетне назнаке да Русија мобилише појачања чак из Тихог океана забрињавају у овом погледу. Те индиције такође сугеришу, међутим, да је руски Генералштаб закључио да ц́е снаге које је првобитно концентрисао за инвазију на Украјину бити недовољне за постизање војних циљева Москве.

Операције око Кијева остају главни напор Русије. Руске трупе такође настављају три подупируц́а настојања, један да заузму Харков, један да заузму Маријупољ и обезбеде "копнени мост“ који повезује Ростов на Дону са Кримом, а један да обезбеди Херсон и постави услове за вожњу на запад према Миколајеву и Одеси.

Руски напад на Кијев се вероватно састоји од главног напора усмереног на заокруживање и коначно опкољавање града са запада и подупируц́ег напора дуж правца од Чернигова и Сумија да га опколи са истока.

Руске снаге на југу наставиле су офанзивне операције према Миколајеву 3. марта након што су 2. марта обезбедиле Херсон, али изгледа да не представљају непосредну опасност за Одесу. Руске снаге вероватно настоје да приморају Маријупољ да капитулира уништавањем критичне цивилне инфраструктуре и убијањем цивила како би створиле хуманитарну катастрофу – приступ који су руске снаге више пута користиле у Сирији.

Кључни закључци СW

- Руске снаге су отвориле нову линију напредовања из Белорусије на југ према Житомирској области, западно од Кијева, док су руске снаге које су покушавале да опколе Кијев са северозапада биле потиснуте даље на запад одлучним украјинским отпором и контранападима. Руске снаге ц́е имати проблема да уопште заврше опкољавање Кијева ако буду морале да напредују обилазним путевима што даље од центра града какве сада користе.

- Руске снаге на источној обали реке Дњепар и даље нису у стању да обезбеде важан град Чернигов или да пробију украјинску одбрану у североисточном предграђу Кијева.

- Руске копнене снаге су остале релативно статичне у близини Харкова док руска артиљерија, ваздушно и ракетно бомбардовање изазивају разарања у граду. Украјинска војска указује да ц́е руска формација величине пука покушати да обухвати или заобиђе Харков у наредним данима. Слични покушаји Русије у таквим операцијама на другим местима у Украјини чине успех таквог подухвата у таквим размерама мало вероватним.

- Руске снаге још једном покушавају да отворе линију напредовања кроз северну Луганску област, вероватно да би помогле напоре у Харкову или, како оцењује украјински Генералштаб, да пробију Дњепар и Запрожје. Руске снаге које су тренутно пријављене да су укључене у ту акцију су сувише мале да би успешно напале било који град и вероватно су недовољне да саме издрже дугу вожњу.

- Руске трупе су опколиле Маријупољ и брутално га нападају да би приморале његову капитулацију или га уништиле.

- Градоначелник Херсона се условно предао Русима, дозвољавајуц́и руским снагама да обнове напредовање на Николајев, што су и учинили. Украјинска војска је ипак наводно поразила покушај руског ваздушног напада да заузме аеродром у близини Миколајева.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Курир.рс Фото: Курир)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Сале

04.03.2022 08:54

Британци се питају зашто не концентришу сву силу. Па нису они ви да побију све живо гдје наиђу, Руси желе што мања разарање и жртве цивила, одсјецају градове, знају да укрјинци не могу дуго издржати овако развучени а понестаје им свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сале Ццццццц

04.03.2022 10:35

Ајде молим те не серендај. Ето они су као бољи. Такви кретени као што си ти, су себи одавно мјесто пакла одредили. Чекај само да крепеш. Не бих ти био у кожи. Шта ти знаш, осим што си задојен мржњом. Да си ти у Украјини, питао бих те, али биће твоја Украјина кад умреш смраду.

Name

Реалиста

04.03.2022 12:00

Управо тако. Знамо ми како је кад нато уводи демократију још ти на крају остави уранијум у земљи. И Сале не брини ти за онај доље злобни коментар. Онај ко призива другом зло није ништа бољи.

Name

Борац

04.03.2022 12:12

Путин све паметно и испланирано ради.

Name

Азем

04.03.2022 13:29

Јесте Сале, право се види да Руси нападају некако под руцном. Кад видис оне Украјинске градове који су једва 80 до 90 % порусени, одмах ти је јасно да Руси ту нападају са задрском, коцени братском љубављу према Украјинцима. За осам дана су једва да су пет-сест градова од 50 до 300 хиљада становника сравнили са земљом. Факат, ко ми казе да Украјинци и Руси нису браца има да га пљунем у фацу. Него, дедер ви из РС-а нама реците онако постено, јел' вам ради телевизија, јел' имате интернета или вам само Спутник и РТ пустају? Вас су бацуске изгледа вец окупирали, нисте ви будале к'о Украјинци да се опирете бољитку.

Name

зора123

05.03.2022 15:09

Не смијете ниста позитивно реци за Русију, опозиција у Српској и њихове присталице су за НАТО, а против Русије. Срецом по Српску, то знају и Руси.

Name

Дикагноза

04.03.2022 09:09

Све је отишло у пм. Ко су сад ови стручњаци именом и презименом, да уче Русију како се ратује. Имамо и Ми таквог генерала који шверца цигарете и итима комад хљеба из уста бораца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зољић ?

04.03.2022 09:46

Стигле су и цецена бригада да тамане војску украјине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

04.03.2022 09:47

Руси не желе да страдају цивили,иначе би све то било спаљена земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

04.03.2022 10:38

По карти гледајући мало су заузели за 10 дана.А што дуже траје Руси све више изоловани од свјета.У 3 дана су требали ући до Дњепра.Овако ни за кога неваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

04.03.2022 10:59

Русија хоце да окрузи све од Кијева пре!а Одеси..И да ликвидира сто висе нацистицких и страних плаценика.Зато јој се не зури да заврси рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.03.2022 11:17

Ова карта је преузета од стране западних медија, те није актуелна. Обратите пажњу на руске медије или телеграм групу "Интел Слава З". Биће вам све јасније...

ОДГОВОРИТЕ