Власт да се почне бавити енормним поскупљењима

Бореновић очекује да се власт коначно почне бавити великим економским проблемима, а која се прије свега тичу енормних поскупљења и евидентних лоших навика власти да ненамјенски троши народни новац. 

Република Српска 02.03.2022 | 15:22
Власт да се почне бавити енормним поскупљењима

Поводом актуелне политичке и економске ситуације, која је додатно усложњена ескалацијом украјинске кризе, Партија демократског прогреса оџала је синоћ сједницу Економског савјета, а данас је засједао проширени Колегијум Предсједништва партије који је заузео ставове по најважнијим питањима.

Предсједник Бранислав Бореновић истакао да је најважније окончање сукоба у Украјини што прије, како би се спријечиле људске жртве и материјална страдања. 

- Надам се што скоријем окончању страдања, поготово имајући у виду да је ријеч о два словенска, братска народа, те да ће тиме бити заустављени и веома негативни ефекти овог сукоба који се рефлектују на читаву Европу и на наш регион – рекао је Бореновић, додајући да такође очекује да се власт коначно почне бавити великим економским проблемима, а која се прије свега тичу енормних поскупљења и евидентних лоших навика власти да ненамјенски троши народни новац. 

Потпредсједник ПДП, Јелена Тривић, навела је да је неопходно да се функционисање Сбербанке а.д. Бањалука препусти искључиво надлежним институцијама и регулаторима финансијског сектора.

- Потпуно је неприхватљиво да се ненадлежне и нестручне особе које долазе из политике, а поготово члан Предсједништва БиХ Милорад  Додик, уплићу у ово питање. Таква врста уплитања политике није се десила ни у једној другој земљи и само је створила контраефекат. Према званичним изјештајима које је Сбербанка а.д. Бања Лука објављивала можемо рећи да се ради о банци која је здраво пословала те је као таква препуштена Републици Српској. Да би тако и остало, тражимо да Агенција за банкарство преузме искључиву одговорност у рјешавању проблема у овој банци, потпуно независно од политике како им закон и налаже – рекла је Тривић.

Она је истакла да ПДП инсистира да Влада Републике Српске хитно предложи Народној скупштини Републике Српске ребаланс Буџета за ову годину, са циљем одустајања од трошкова куповине и изградње нових објеката за јавну управу и набавке прецијењених ИТ услуга и да та средства усмјери за помоћ грађанима и привреди за превазилажење посљедица кризе и раста цијена основних намирница и енергената. 

Генерални секретар ПДП-а и посланик у Представничком дому ПСБиХ Мира Пекић, навела је да је неопходно олакшати становништву цјеновни удар којем свједочимо. 

- ПДП сматра да је неопходно смањење акциза на гориво као и значајно смањење стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, лијекове и друге производе есенцијалне за становништво и угрожене слојеве друштва, што је ПДП више пута предлагао - наглашава Пекић. 

ПДП ће и у наредним данима одржавати састанке својих стручних савјета из области здравства, пољопривреде и права да би се на адекватан начин дошло до ставова и приједлога за превазилажење новонастале ситуације.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ре

02.03.2022 14:31

Он тебе ако послуша ја ћу лајати као пас, сви ових година у бурлином режиму РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзими

02.03.2022 14:42

Која власт.. Ово ви зовете власт... Ову мафију...свака вам част... магарци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма марс сви

02.03.2022 14:49

100 пута је поскупило до данас! А ви сад као несто трабуњате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.03.2022 18:56

А нама је доста васег трабуњања, лоповцине. Најгору власт имају народи у БиХ. Глупи смо сто петицијом не тразимо да се плате политицатра везу за висину просјецне плате, доста нам је психопата и олоса у политици.

Name

Заре

02.03.2022 17:43

Нека, добро је... народ у РС лијепо живи... Какви смо, боље нисмо ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На знање

02.03.2022 19:00

Е како око ове зграде нема противницке војске са вилама и мотикама уз подрску полиције ...

ОДГОВОРИТЕ