Дачић расписао предсједничке изборе за 3. април

- Председник Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је данас изборе за председника Републике за 3. април.

Србија 02.03.2022 | 12:23
Дачић расписао предсједничке изборе за 3. април

Дачић је одлуку о расписивању председничких избора потписао у подне у парламенту, а избори ће бити одржани истог дана када и парламентарни и локални избори.

Он је навео да одлука ступа на снагу објављивањем у Службеном гласнику, па ће изборне радње почети одмах.

Дачић је позвао све кандидате да се пријаве за председничке изборе.

"Данас почињу изборне радње, а желим да протекну у демократској и фер атмосфери и да дају допринос по стабилност Србије, будућност Србије и свих грађана", рекао је Дачић.

Пожелео је свим учесницима избора срећу и много гласова, јер, како је рекао, то је оно што ће на крају бити врховни судија - мишљење грађана.

Дачић је поновио да је изборе расписао у складу са Уставом и Законом, који прописују да се председнички избори расписују 90 дана пре истека мандата председника Републике, а не смеју бити одржани мање од 30 дана од расписивања.

"Сходно томе, пошто мандат председника Србије траје до краја маја, а имајући у виду да до 3. априла има више од 30 дана, управио сам расписао изборе", рекао је Дачић.

Он је додао да право да предложле своје кандидате имају странке или други предлагачи, до 12. марта у поноћ, а то је рок који важи и за остале изборе, ванредне парламентарне и локалне, који ће се такође одржати 3. априла.

Дачић је рекао и да се, када је реч о председнику Републике, у прописима не спомиње његов технички мандат - већ његов мандат траје до краја маја, у пуном капацитету, без обзира на расписвање избора, док је влада у техничком мандату, а парламент распуштен.

(Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Што

02.03.2022 14:29

прескочи 1. април???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

02.03.2022 16:26

Сад це Сесељ бит председник ?

ОДГОВОРИТЕ