Влада ће плаћати “Проинтеру” 15 милиона КМ годишње

– Приређивачи игара на срећу у Српској успјели су у априлу прошле године пред Уставним судом РС да докажу како нису дужни плаћати трошкове одржавања рачунарског система (РАС) којим се надзиру управо они.

Република Српска 28.02.2022 | 13:18
Влада ће плаћати “Проинтеру” 15 милиона КМ годишње

-Данас, десет мјесеци касније, Влада Републике Српске, преузима на себе милионске трошкове овог система, који су развиле и којим управљају компаније “Проинтер” и “Планетсофт”, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Према процјенама домаћих приређивача, ријеч је о послу који је на годишњем нивоу вриједан 15 милиона марака.

Напомињемо, сви приређивачи у Српској дужни су се укључити у РАС, с тим да ће сада Влада умјесто њих сносити трошкове.

Наиме, према новом, измјењеном и допуњеном Правилнику, Влада ће мјесечно за одржавање, надоградњу и развој РАС-а плаћати 100 марака за сваку кладионицу, 40 марака за сваки терминал и по пола марке за сваког активног играча у интернет играма.

Такође, сносиће и једнократне трошкове за прикључење на РАС и то 300 марака за кладионицу, 50 марака за аутомат, а платиће и по 5.000 марака за прикључење на сервер за интернет и електронске игре.

Подсјећамо, Уставни суд је у својој одлуци утврдио, како Влада, односно министарство финансија Републике Српске није имало законско упориште да плаћање накнада пребаци на терет приређивача.

“Евидентно је да Министарство, финансирање надзора, односно обавезу плаћања трошкова обезбјеђивања РАС-а пребацује на приређиваче игара на срећу, што неспорно представља дупло опорезивање, с обзиром, да они већ плаћају накнаде, односно порезе за приређивање игара на срећу”, наводи се у пресуди Уставног суда РС.

Иначе, Суд је имао занимљиво опажање када су накнаде у питању.

“Чињеница да је износ ових накнада унапријед одређен додатно продубљује правну несигурност и представља директно мијешање министарства у формирање цијена на тржишту”, оцијениле су судије.

Приређивачи: Надзор се врши нелегално
У Удружењу приређивача игара на срећу Републике Српске (УПИС РС) поручују како немају ништа против надзора, али тврде да се он спроводи нелегално јер РАС није сертификован, што је, како наводе, пракса у свим уређеним државама.

Кажу како су од ресорног министарства и од компаније “Проинтер”, тражили на увид сертификат, али га никада нису добили.

“Умјесто доказа Министарство се позвало Закон о играма на срећу и Правилник о техничким карактеристикама РАС-а тврдећи да није обавезно да се он сертификује. Врхунац апсурда је да “Проинтер” у пословима несертификованог надзора користи РАС добијен од чешке фирме “Сyнот” која је уједно и приређивач игара на срећу у Српској, а Закон на који се министарство управо позива не дозвољава произвођачу софтвера за надзор да истовремено буде и приређивач”, наводе приређивачи окупљени у УПИС РС.

Све наведено у УПИС-у РС буди нове сумње у добре намјере Владе Републике Српске и ресорног министарства да се у домаћој индустрији игара на срећу успостави ред и закон једнак за све учеснике.

“Не може се РАС користити без сертификата, јер то онда значи да контролу врши неко кога струка не признаје. Приређивачи окупљени у УПИС РС су поступили одговорно, прибавили сертификате код признатих лабораторија са међународним лиценцама и своје пословање ускладили са законом. Најмање што очекујемо је да и правно лице којем је надзор повјерен има признат сертификат који их квалификује за тај веома осјетљив и одговоран посао”, наводе они.

Ако Министарство финансија и даље буде инсистирало на томе да “Проинтеру” није потребан валидан сертификат за Рачунарски систем надзора (РАС), поручују како ће тражити његово вјештачење.

Проинтер: Испунили смо све што се од нас тражило
Са друге стране у компанији “Проинтер” не виде ништа спорно у томе што не посједују сертификат.

Сматрају како приређивачима не одговара увођење реда у овој области због чега, како тврде, покушавају да неаргументованим оспоравањима доведу у питање читав процес.

Кажу како су испунили све што се од њих тражило у Јавном конкурсу који је поставило министарство, након чега су добили и рјешење о одобрењу система које је донио министар на основу позитивних правних прописа у Републици Српској.

Наводе и како није тачно да су РАС добили од фирме “Сyнот”.

“Конзорцијум, којег чине компаније Проинтер ИТСС и Планет Софт, је као правно лице овлашћен да обавља послове администратора Рачунарског система за надзор приређивача чији изворни код је купљен од партнерске компаније, а не од пословног субјекта којег наводите у вашем питању”, одговорили су они на конкретно питање ЦАПИТАЛ-а.

Додају како ће овај систем, а што је предвиђено законом, након десет година постати власништво Министарства финансија са свим унапређењима која ће они вршити у току коришћења.

“РАС је једини систем на овим просторима који ради у реалном времену, односно пружа могућност непрекидног надгледања сваког апарата и корисника игре, чиме су онемогућене било какве малверзације и злоупотребе.  Успостављањем новог онлајн система надзора и увезивањем свих апарата, терминала, кладионица, томбола и интернет игара, игре на срећу у Републици Српској биће у потпуности легализоване, односно избјећи ће се могућност да Република Српска у „сивој зони“ игара на срећу годишње изгуби милионе конвертибилних марака”, закључили су они.

Портал ЦАПИТАЛ је почетком прошле седнице питања  прослиједио и Министарству финансија Републике Српске, али до објаве овог текста одговор није дошао.

(Цапитал Фптп: Пиxабаy)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЗА КИФЛУУУ

28.02.2022 12:25

ЗА КИФЛУ ДОДИГОВОЈ ДЈЕЦИ.. НЕДАЈТЕ ДОДИГУ ДА ОДЕ У УКРАЈИНУ.. ПОКРАСВЕ СВЕ ИКОНЕЕЕЕЕЕ.. КЛЕПТОМАННННННН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2022 14:54

Тако је Да Бог да им не требало Ни једнима ни другима

Name

Писматрач

28.02.2022 20:18

Још један доказ да је ово неуређен простор без слободних и стручнух институција.Лажна скупштина и лажна влада доноси одлуке на штету грађана а у корист мафије.И све јавно и транспарентно.Због овакве ситуације у Украјини Путин је кренуо у акцију

Name

Борис

01.03.2022 12:29

Политика је најуносније занимање у БиХ. Ако си у политици и међу владајућима, користиш буџет као сопствено новчаник и не одговараш апсолутно никоме

Name

Људи, јел то нормално?

28.02.2022 12:32

Да нас на насе оци пљацкају и да то тако пролази???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

28.02.2022 14:07

Треба мало синчићу да се не би дрогирао и дилао дрогу.

Name

Ма , браво!!!

28.02.2022 12:33

Врједјајте нам и даље здрав разум, иовако га немамо…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

28.02.2022 12:45

Нама не треба рат,ови су нас унистили свакако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

28.02.2022 12:55

Милораде Бурле . Зар више ниси досадио Богу и народу ? Ово треба wикипедиа уписати као појашњење ријечи Зулум .

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПАЉЕНИ МОЗГОВИ

28.02.2022 13:20

СПАЉЕНА ЗЕМЉА И МОЗГОВИ.. НАРОДЕЕЕЕ ДА ЛИ НЕМОЗЕТЕ ДА ПРОГЛЕДАТЕ ОЦИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

28.02.2022 14:41

Тешко, мозак је спаљен па су очи у рикверцу

Name

Лола

28.02.2022 13:20

Они се брину за своје рацунае мислим на проинтер а сад ка све је легално кад они контролису.смијесно.преваранти контролису преваре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрсимуд

28.02.2022 13:29

Она пијандура Зора Видовиц је морала знати да це то пасти на суду мислим да имају правника у влади али мора изаци у сусрет породици Додик њима није битно ко им плаца битно је да они не плацају мислим на проинтер иза кога у сјени стоји дотицна породица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.02.2022 14:52

Да је трјезна утекла би главом безобзира

Name

Јаре Арагоста

28.02.2022 13:48

Планет софт са Проинтером на неколико великих пословва пљацка будзет РС. Послије ДНС изгледа да је Јариц пољубио руку сину Игору и наставио да ради оно сто је радио са Несицем у Путевима РС, РИТЕ Гацко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

28.02.2022 13:53

Подајте сиротињи... Брацо ће добити, а шта је са секом? Ако није већ примила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оур монеy

28.02.2022 14:24

Какве везе имају коцкарнице са народним парама ови треба тузиластво процесуирати,СКИДАЈМО ОВОГ ЗЛОТВОРА СА НАРОДНИХ ЛЕДЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

28.02.2022 15:14

Висковицу јесу ли сад цазније робне резерве или проинтер сподобе једне.

ОДГОВОРИТЕ